Микроспория - опасна ли е за хората?

Ако можеха да говорят, но не могат, затова нека поговорим вместо тях. Споделетe всичко за вашите домашни любимци - типични или екзотични.
Онлайн консултация с д-р Искрен Станилов и д-р Деница Русева

Микроспория - опасна ли е за хората?

Мнениеот Miva » 29 Май 2021, 18:45

Здравейте, имам мъжко куче Йорки, което е на 2 години. Но преди две седмици ходихме на гости и там имаше котка. Реално кучето не е било в близък контакт с нея, само аз я погалих няколко пъти. Обаче сега стопаните ми казват, че са я водили на ветеринар и са й поставили диагноза микроспория. Тука чета, че тази микроспория е болест която е заразна и за другите животни, даже и за хората и сега не знам трябва ли да се притеснявам? Имате ли представа дали моето куче може да е заразено? Вкъщи имаме и малко дете, затова съм леко притеснена. Ще съм много благодарна, ако ми дадете съвет.
Miva
 
Мнения: 1
Регистриран на: 29 Май 2021, 18:40

Re: Микроспория - опасна ли е за хората?

Мнениеот ViktorKitov » 31 Май 2021, 03:28

Привет,

Моята котка се бори с такъв проблем и имам известен опит.

Микроспорията обхваща много видове гъбички, като най-често при кучета и котки се среща Microsporum Canis. За съжаление се прехвърлят и върху хора.

При кучето се оглеждайте за малки бели петна и оредяване на козината. Понякога и в сгъвки на кожата. Определени видове гъбички флуоресцират на УВ светлина. Разбира се консултация с добър ветеринар е най-добра практика.

За повечето хора инфекцията не е проблем, но при малки деца или чувствителна кожа може да се стигне до лечение (Кремове и в по-тежки случаи хапчета). Симптоми започват с червена/и точки подобни на ухапване от насекомо, които с времето се превръщат в червени пръстени.

Добрата новина е, че навлизаме в най-топлият и сух сезон, което е неблагоприятно за развитието им.
ViktorKitov
 
Мнения: 1
Регистриран на: 31 Май 2021, 03:11


Назад към Ветеринарна медицина

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта