Могат ли брекетите да причинят сънна апнея и рецесия на долна челюст?

Могат ли брекетите да причинят сънна апнея и рецесия на долна челюст?

Мнениеот clouds30 » 24 Юни 2023, 02:24

Ако брекетите използват принципа на ретракцията (стягане) да съберат зъбите заедно и да ги подредят, означава ли това, че предните ми долни и горни зъби ще бъдат издърпани назад, заради свиващата сила на брекетите, което ще доведе до това устите ми да станат плоски и прибрани навътре, заради това, че предните зъбите, които държат устните, ще бъдат издърпани навътре в устата? Ако това е вярно, тогава най-вероятно и размера и ширината на небцето ми също ще се свие, което като цяло ще намали свободното място за езика, което ще накара езика да влезе по навътре и да запуши частично дихателните пътища, което би довело до сънна апнея.

Има ли основание за тези притеснения? Ако да, какво алтернативни ортодонтски апарати бихте ми препоръчали, които не причиняват никаква ретракция?
clouds30
 
Мнения: 3
Регистриран на: 09 Юни 2020, 06:24

Re: Могат ли брекетите да причинят сънна апнея и рецесия на долна челюст?

Мнениеот varnadent » 20 Яну 2024, 13:09

Процесът на ортодонтско лечение с брекети може да включва ретракция на зъбите, но не е неизбежно, че този процес ще доведе до изменение във формата на устата и небцето. Въпреки това, специфичните ефекти на ортодонтското лечение могат да варират в зависимост от индивидуалните характеристики на пациента, включително структурата на лицето и размерите на устата.
Мнозина от тези притеснения обикновено се разглеждат и обсъждат с ортодонт или зъболекар преди започване на лечението. Може би е добра идея да се консултирате със специалист по ортодонтия относно вашата индивидуална ситуация. Те могат да предоставят подробна информация относно възможните ефекти на лечението и да ви предложат алтернативни опции, ако имате определени притеснения.
Относно алтернативни ортодонтски апарати, има различни системи, които могат да бъдат решение за определени случаи. Някои от тях включват инвизалайн (Invisalign), който използва прозрачни термопластмасови тавички, и лингвални брекети, които се поставят от вътрешната страна на зъбите. Тези алтернативи обаче също могат да имат свои уникални характеристики и изисквания, които трябва да бъдат обсъдени с ортодонта.
Програма за стоматология Dental Clinic без абонаменти.
varnadent
 
Мнения: 1
Регистриран на: 20 Яну 2024, 13:02


Назад към Мнения и въпроси на читатели, свързани със стоматологични заболявания

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron