Тодор Живков - носталгия или истината, която ни връща

Всяко мнение има място на ринга и никой противник не е за подценяване - не се караме, а дискутираме!

Тодор Живков - носталгия или истината, която ни връща

Мнениеот ogi-smile » 20 Яну 2012, 16:25

Тодор Христов Живков (1911-1998) е 50-тият министър-председател на Република България. Някои го помнят с добро, други-с лошо, а други изобщо не го помнят.

"Сега всеки ден, всеки час, навсякъде има материал за митингова демонстрация (демокрация)!“

„Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.„


„Времето е ваше, но всичко друго е наше!“

Какво друго да ни накара да се усмихнем, макар и с натъжени очи от проникновените слова на този политик...
Защо ни е мъчно, защо гледаме с носталгия към портрета на някой, който е оплюван многократно?
Къде е истината за българската нация и политика?
Аватар
ogi-smile
 
Мнения: 284
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:05

Re: Тодор Живков - носталгия или истината, която ни връща

Мнениеот Memento » 20 Яну 2012, 17:45

Кой гледа с носталгия към протрета му Вие ли ogi-smile? Защото аз не гледам, Тодор Живков, комунизма и СССР тези три неща в комплект са най-голямата беда случила са на България след турското робство. Един контра-режим в стил Пиночет, ако беше се случил тогава щяхме наистина да сме Швейцария на Балканите, където комунист е стъпил трева не никне!
Докато другите държави от соц. блока се бунтуваха - Чехия, Унгария, Полша. Докато други пътуваха свободно - Югославия, а трети екзекутираха Чаушеско ние искахме да ставаме 16-та република, дори и след 20 години още не може да се изчистим от кървавото петно което остави комунизма върху страната ни!!!
Аватар
Memento
 
Мнения: 700
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:13

Re: Тодор Живков - носталгия или истината, която ни връща

Мнениеот ovagimyan » 21 Яну 2012, 11:41

Преди 1989 г рейтингът на Бай Тошо беше 100 %. Непосредствено след 10 ноември социологически агенции публикуваха данни за 0 % подкрепа. 10 години по-късно едно по-обективно изследване показа 51 % одобрение и 34 % неодобрение при въздържали се 15 %. Това математически означава, че след осмисляне от някаква дистанция във времето, 6 към 4 от българите одобряват стореното от нашия ексдържавен глава.През негово време се проведе индустриализацията, построиха се огромни за мащабите ни промишлени мощности, механизира се селското стопанство, получи размах туристическият бизнес, образованието и спортът доказваха на практика, че са на най-високо световно ниво, инфраструктурата беше задоволителна и постоянно се обновяваше, електрифицираха се и се водоснабдиха 99 % от българските граждани, на културата и изкуството се помагаше дори повече, отколкото трябваше. На практика нямаше безработица, правосъдието беше измеримо 2 пъти по-добро от сегашното... Може би носталгия, силна носталгия по определени взети правилни решения...
ovagimyan
 
Мнения: 164
Регистриран на: 05 Апр 2011, 19:40

Re: Тодор Живков - носталгия или истината, която ни връща

Мнениеот Memento » 21 Яну 2012, 13:27

Носталгия ли? По-какво? По партийната структура на БКП? По Държавна сигурност може би или лагерите на смъртта? По икономическата зависимост от СССР и мегаломанските проекти на болните партийни мозъци? По шуробаджанащината на всички нива която и до днес ни е национална черта наследена от онова време? По правосъдието благосклонно към силните на деня безпощадно към обикновенните граждани? За кое ви е мъчно?


“Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….”

Русчук, 1-й Март 1886 г.

З.Стоянов
Аватар
Memento
 
Мнения: 700
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:13

Истината за Тодор Живков

Мнениеот Ivaylo » 21 Яну 2012, 16:21

Да поясним, за всички, които не си спомнят онези години. Интересен филм, който може да ви замисли и то доста. Не знам дали има истина за Тодор Живков, но много вероятно, тя да не е точно тук или в тази тема. Животът бе хубав, но лакомията ни събори всичко. И..приятно гледане:
Последният лов - документален филм за Тодор Живков
Аватар
Ivaylo
 
Мнения: 349
Регистриран на: 14 Мар 2011, 22:21
Местоположение: в нищото

Re: Тодор Живков - носталгия или истината, която ни връща

Мнениеот ogi-smile » 26 Яну 2012, 15:36

“Този който няма пари, няма и глас, няма и шанс. Може ли някой, който няма пари, да взима решения?”- тези думи принадлежат на Тодор Живков. Обичан или мразен, презиран или хулен.
Няколко факта, няколко слуха и няколко догадки за това кой е бил единствения милионер в социалистическата държава, която се гордееше с това, че в нея няма милионери и бедни, всички са равни...
Тодор Живков. :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:
По думите на ревизорите Живков става милионер чрез килограмите тонове идеологически книги, които всеки месец се издават в България. За по-малко от 4 години в края на 80-те, когато средната заплата в България е била 200 лв., генералният секретар на ЦК на Българската комунистическа партия и председател на Държавния съвет Тодор Живков е получил извън трудовото си възнаграждение, като хонорари 1 230 781 лв. и е раздал подаръци над определения му лимит 434 279 лв. За справка в онези години, за целия си 35-годишен трудов стаж един лекар или учител получава общо 60 000 лв. По подобен начин през 30-те години Хитлер е станал милионер от своите близо 30 издания на “Майн кампф”. Живков е получил общо 1,23 млн. лв. само през 80-те години. Осиновената внучка на Живков – Жени, сега депутат от квотата на БСП, тогава непълнолетна, и синът му Владимир, наричан по времето на комунизма “Владко на татко”, са стрували на бюджета съответно по 467 900 лв. и 356 800 лв. само за периода 1985-1989 г. – за валута при пътувания в чужбина, за строителство на вили, за подаръци, автомобили и др. Според ревизорите на Тато тогавашното Управление “Безопасност и охрана” -УБО е доставило на фамилията Живкови 6 автомобила и 2 мотоциклета западни марки на занижени цени и без мито. :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: Ами сега, истина или носталгия ???
Аватар
ogi-smile
 
Мнения: 284
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:05

Re: Тодор Живков - носталгия или истината, която ни връща

Мнениеот Memento » 26 Яну 2012, 15:59

Истина, истина и само истина! Хубави стадиони имахме на времето можеха да съберат доста хора, Пиночет много добре ги пулнеше в Чили, в съседна Румъния съвсем далновидно знаейки какво ще последва постъпиха по същият начин.
Заслужава си съдбата тази стадна държава България.
Аватар
Memento
 
Мнения: 700
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:13

Re: Тодор Живков - носталгия или истината, която ни връща

Мнениеот ogi-smile » 08 Фев 2012, 10:34

Ей тук е проблема на българина, че не брани името на държавата си...Не може все държавата и правителството да са ни виновни за всичко, защото ние правим и двете... Продължавайки само да мрънкаме и да псуваме по улиците или на маса, нищо няма да променим... Естествено, че възрастните са носталгично настроени към режима на Тодор Живков... Тогава са били млади, имали са определени блага, е не че са нямали и много проблеми и забрани, липси и тнт., но са чувствали ред и сигурност, а това е важно за хората... Трябва да се защитаваме и да уважаваме миналото, защото иначе и настоящето ни е обречено...
Аватар
ogi-smile
 
Мнения: 284
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:05

Re: Тодор Живков - носталгия или истината, която ни връща

Мнениеот Memento » 08 Фев 2012, 10:51

ogi-smile написа:Ей тук е проблема на българина, че не брани името на държавата си...Не може все държавата и правителството да са ни виновни за всичко, защото ние правим и двете... Продължавайки само да мрънкаме и да псуваме по улиците или на маса, нищо няма да променим... Естествено, че възрастните са носталгично настроени към режима на Тодор Живков... Тогава са били млади, имали са определени блага, е не че са нямали и много проблеми и забрани, липси и тнт., но са чувствали ред и сигурност, а това е важно за хората... Трябва да се защитаваме и да уважаваме миналото, защото иначе и настоящето ни е обречено...


Лично за мен от 1944 до 1989 държава България не е имало, имало е задунайска република васална на Русия. Не мрънкам и не псувам това са фактите, никога не сме случвали на поробители, а и чипа ни е доста повреден.
Аватар
Memento
 
Мнения: 700
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:13

Re: Тодор Живков - носталгия или истината, която ни връща

Мнениеот magi81 » 07 Яну 2013, 15:39

не помня много но знам купихме къща по негово време и майка ми и баща ми работиха нямахме много пари но майка ми казваше кажи че нещо ти се яде ще намерим пари но за простотии пари не давам ходихме на почивка и на планина и на море


сега майка ми и баща ми са безработни никога не са били партиини но сега това е проблем там където живеят те на почивка не се ходи нито на една трудно отделяме и за храната на децата си впрочем и аз самата също съм безработна и кое е било по добре за мен?
magi81
 
Мнения: 104
Регистриран на: 19 Дек 2012, 17:18

Следваща

Назад към Сблъсък

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта