Клинично изпитване на лекарства върху хора

Тук е мястото за въпроси, касаещи медицински и здравни теми, които споделяме помежду си.

Клинично изпитване на лекарства върху хора

Мнениеот Memento » 30 Яну 2012, 13:05

Доколко е развита тази фармацевтична ниша в България и доколко безопасно е да се подложиш като "опитна мишка" за тестване на нов лекарствен продукт? Къде и как става записването и колко доходоносно е това? Познавате ли някой който се е подлагал на тестове за нови лекарства? Бихте ли дали съгласието си за изпитване върху себе си?
Аватар
Memento
 
Мнения: 700
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:13

Re: Клинично изпитване на лекарства върху хора

Мнениеот ovagimyan » 01 Фев 2012, 16:03

Тестването на лекарства върху хората от по бедни страни е нещо, което се налага все повече и повече... Отдавна вече са прокарани закони, които позволяват на фармацевтичните компании да правят тестовете на лекарства където решат по света, стига да срещнат съгласие. Обиковено те правят това в по-бедните страни, където трудоспособността е на същото ниво, а работната ръка – много по-евтина, което спестява доста разходи. В развитите страни има законови изисквания за това тестовете да са сигурни и безопасни, но бедните държави не могат да проверят ефикасно дали всичко е правилно. Освен това, въпреки че лекарствата ще бъдат разпространявани в развитите държави, за тестовете се използват хола от „Третия свят”, които получават нищожни суми за участието си в експериментите. Някои от тях дори не знаят всички опасности...
България е също място, където това се случва за жълти стотинки... Ето нещо интересно по въпроса Американска фирма за биолекарства е набирала миналата година, български пациенти, за да ги включи в клинични експерименти. Компанията е избрала България заради недобрата здравна система...
ovagimyan
 
Мнения: 164
Регистриран на: 05 Апр 2011, 19:40

Re: Клинично изпитване на лекарства върху хора

Мнениеот Memento » 02 Фев 2012, 12:43

А за какви суми става въпрос, ако продължават с изпитването явно има търсене и хора на които тези пари им стигат. Така както го описваш излиза, че сме лаборатория на западният свят пълна с опитни мишленца?
Аватар
Memento
 
Мнения: 700
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:13

Re: Клинично изпитване на лекарства върху хора

Мнениеот delchev » 07 Авг 2019, 09:16

Често това е необходимо. Все пак хората, които се подлагат на това са доброволци. В много случаи нямат друг избор, освен новото лекарство, което се надяват да им подейства. Парите са друг въпрос... Там всеки си поема риска и решава дали си заслужава.
delchev
 
Мнения: 102
Регистриран на: 03 Авг 2019, 20:00


Назад към Общи здравни теми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта