Цветна слепота-далтонизъм

Цветна слепота-далтонизъм

Мнениеот Memento » 31 Яну 2012, 12:48

Какво е отношението ви към този генетично обослувен недостатък и за момента нелечим. Пречи ли този проблем в ежедневието и има ли дискриминация спрямо хората с цветна слепота. Познавате ли хора с такъв проблем?
Ще дам един пример докато тук в България има определени ограничения за такива хора, в САЩ например те са едни от най-търсените снайперисти поради способността им да различават лесно хората в маскировъчен камуфлаж.
Аватар
Memento
 
Мнения: 700
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:13

Re: Цветна слепота-далтонизъм

Мнениеот Даниела Стоянова » 31 Яну 2012, 13:28

Memento написа:Какво е отношението ви към този генетично обослувен недостатък и за момента нелечим. Пречи ли този проблем в ежедневието и има ли дискриминация спрямо хората с цветна слепота. Познавате ли хора с такъв проблем?
Ще дам един пример докато тук в България има определени ограничения за такива хора, в САЩ например те са едни от най-търсените снайперисти поради способността им да различават лесно хората в маскировъчен камуфлаж.

Не знам много за това заболяване, знам само, че е по-често срещано сред мъжете. Нямам никаква идея защо е така, не смятам, че е плюс, че далтонистите са добри снайперисти.
Даниела Стоянова
 
Мнения: 123
Регистриран на: 05 Авг 2011, 13:42

Re: Цветна слепота-далтонизъм

Мнениеот ovagimyan » 31 Яну 2012, 13:34

Дисхроматопсията или по-позната като цветна слепота не е болест, а аномалия на човешкото зрение. Тя се изразява в невъзможност да се разпознават и разграничават всички или определени цветове.Понякога, като синоним на дисхроматопсия се използва терминът далтонизъм. Това, обаче не е съвсем правилно, тъй като далтонизмът е точно определен вид цветна слепота...
Дисхроматопсията може да бъде вродена или придобита.Вроденият далтонизъм се дължи на хромозомна мутация. Дори родителите да не страдат от цветна слепота, те могат да бъдат носител на дефектния ген и да го предадат на децата си. Въпреки, че предимно жените са носители на хромозомната мутация, от цветна слепота страдат по-често мъжете. Според проучвания на специалисти, средно един на всеки 12 мъже има някакъв проблем с цветовото възприемане. Аномалията се получава и при заболявания на ретината.


Вроденият далтонизъм не се лекува. Въпреки това, се правят опити за повишаване на чувствителността към определен цвят с помощта на цветни очила. Повечето специалисти са скептични и считат тези опити за неефективни.
Придобитата цветна слепота е резултат от различни заболявания на зрителния нерв и най-вече атрофията му. Макар и рядко, далтонизмът може да се дължи на отравяния и при предозиране на медикаменти.При продължително лечение на сърдечна недостатъчност с големи дози дигиталисови препарати, се появяват нарушения в цветовото възприемане и пациентите виждат предимно в жълтата гама. Лекарите успокояват, че при намаляване на дозата или след края на лечението, проблема изчезва и цветоусещането се нормализира. Когато медикаментозната терапия се съблюдава от специалист и се лекарството се приема в предписаната доза, не се наблюдават нарушения в зрението, дори и лечението да продължи години.Отравянето с олово и други тежки метали също може да причини далтонизъм.Ако екпозицията се прекрати и се проведе необходимото лечение, цветното зрение се възстановява. Отравяне със стрихнин също води до далтонизъм.

Цветната слепота може да е пълна или частична.

Пълната цветна слепота, е известна още като монохроматизъм или ахроматопсия.
При монохроматизмът, не се различават отделните цветове, а се възприемат като нюанси на сивото. Пълната цветна слепота е изключително рядко срещана. Аномалията е вродена и често симптом за някои редки генетични заболявания като синдрома на Гоше. Този вид далтонизъм се съпътства и други оплаквания като ниска острота на зрението, повишена чувствителност към светлина и слабо централно зрение.
Дихроматизмът (Частичната цветна слепота) се изразява в неспособност да се различи един от трите основни цвята — червен, зелен, син. При частичната цветна слепота всички възможни нюанси на цвета, към който окото е безчувствено, се представят като комбинация от другите два цвята.
В зависимост от цвета, който не се разпознава нарушението се нарича протанопия (не се разпознава червено), деутеранопия (не се виждат цветове от зелената гама) и тританопия (не се разпознава синият цвят).
ovagimyan
 
Мнения: 164
Регистриран на: 05 Апр 2011, 19:40

Re: Цветна слепота-далтонизъм

Мнениеот Memento » 01 Фев 2012, 12:33

Знаете ли например, че България и Румъния са единствените страни в Европейският Съюз които все още имат ограничения за издаване на шофьорски книжки категория Б на хора с определено ниво на цветна слепота. Всички останали страни членки отдавна са премахнали този архаичен закон!! Само ние сме все още в третият свят!
Аватар
Memento
 
Мнения: 700
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:13

Re: Цветна слепота-далтонизъм

Мнениеот aimilios » 02 Апр 2013, 14:11

Аз страдам от частичен далтонизъм , когато ми го откриха бях на 16 год . това беше по времето на комунизма и тогава нямаше много информация по въпроса. Та бях шокиран тогава понеже никога не съм мислил , че не различавам цветовете или по точно някой нюанси на червеното и зеленото ...Но си казах , кво от това .. лекаря ми изброй един списък от нещата който не мога да бъда ...бля , бля ..ел.техник , моряк , и т. нт. Е да ама не и си казах , че щом 16 год . не съм се почувствал различен , значи не съм .. Със малка измама си изкарах книжка за професионален шофиор , бях такъв във казармата , работех като такъв във чужбина и вече 25 год . си карам без нито едно нарушение :shock: , само дето когато се налага да си сменям книжката се налага да давам пари на доктори и да ги убеждавам , че това са пълни глупости ...
aimilios
 
Мнения: 1
Регистриран на: 02 Апр 2013, 13:57


Назад към Мнения и въпроси на читатели, свързани с очни болести

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта