ДИНАМИКА НА ВЛЮБВАНЕТО

Отношенията между мъжа и жената, въпроси и проблеми по пикантни теми

ДИНАМИКА НА ВЛЮБВАНЕТО

Мнениеот ogi-smile » 01 Фев 2012, 11:20

Интересно нещо е влюбването, всеки си има различно обяснение за него, но нека погледнем на "ВЛЮБВАНЕТО", като на процес...
Въпреки че любовта е “стара като света” и за нея откриваме и в древни писания, психологическа научна теория за същността на любовта, намерила голяма популярност.
Сузан Хендрик и Клайд Хендрик създават скала за нагласите към любовта. Те установяват че при мъжете по-често се стрещат стиловете лудус и мания, а при жените - сторге и прагма. Връзките, които са изградени от партньори със сходни любовни стилове се оказва, че са по-продължителни. (Wikipedia).Типологията на любовта на Лий съдържа 6 стила: ерос, лудус, прагма, мания, агапе и сторге.
Ерос любовта е страстна, със силно физическо и емоционално привличане между двамата партньори. Тази любов е свързана с физическата и сексуална тръпка. Лий я нарича “открита и искрена”.
Лудус е така наречената “любов игра”, която е неясна и дистанцирана. Партньорите могат да поддържат по няколко връзки, те колекционират, събират бройки. Склонни са да избягват проблемите и игнорират напреженията във връзката. Не желаят да се обвързват и имат тайни от половинките си.
Прагма е практическата любов, при която изборът на партньор се основава на признаци като колко добре подхожда той на имиджа, на избраната кариера и планирано семейство. Те са готови да жертват емоционалните преживявания и вълнения, за да получат една сигурна и изгодна връзка.
Мания е обсебваща любов, свързана с притежаване и зависимост. Често са ревниви, самооценката им се базира на връзката. Имат сляпа нужда от любов, типични са крайните емоционални преживявания.
Агапе типа поставя желанията и нуждите на партньора над своите. Това е себеотричаща и раздаваща се, посвещаваща се любов. Този алтруистичен тип създава духовна връзка, сексът при него не е от първостепенно значение.
Сторге любовта се основава на приятелството. Тя прераства от романтична любов в близко приятелство и понякога партньорите даже не усещат кога е станал този преход. Това е връзка на взаимно доверие между партньори със сходни ценностни системи.
Това са възможни различни стилове на проявление на интимни отношения, и все пак какво е любовта като дефиниция? Стернберг дава определение, състоящо се от 3 компонента, заради което се нарича триъгълна теория за любовта и може да се изобрази с триъгълник:



Страст – влюбването обикновено се появява в началото на връзката, достига връх относително бързо и след това отслабва до едно стабилно ниво, резултат от навика. След приключване на дадена връзка, индивидуалният капацитет за страст е изчерпан за известно време, докато човек не преодолее чувството на загуба.
Интимност – обикновено достига връх по-бавно от страстта, след който плавно намалява до относително ниско ниво на интимност, същевременно междуличностната обвързаност нараства. Някои обстоятелства обаче могат да активират скритата интимност и в резултат тя се връща на предишното високо ниво или дори ги превишава.
Обвързване – в успешните връзки нивото на обвързване нараства относително бавно в началото, после забързва и след това плавно постига стабилно ниво. Когато връзката се разпадне, нивото на обвързаност намалява плавно докато изчезне.
Съчетаването на тези компоненти определя типовете любов както следва:



Обвързване Интимност Страст

Без любов - - -

Харесване +

Сляпата любов +

Празна любов +

Романтична любов + +

Дружеска любов + +

Нелепа любов + +

Завършена + + +
(съвършена) любов

Без любов – отсъствие и на трите компонента
Харесването включва само един от компонентите – интимност. Не става въпрос за повърхностна симпатия, тук харесването се характеризира с приятелство, усещане за свързаност, топлота и близост с другия, но без страст или дългосрочно обвързване. Партньорите могат да си говорят за всичко. Този тип е грижовен и печели доверие лесно. Ако обстоятелствата се променят (смяна на работата или преместване в друг град) връзката може да избледнее.
Сляпата любов съдържа единствено страст и често е това, което наричаме любов от пръв поглед. Влюбеният не може да прогони обекта на любов от мислите си. Те копнеят да бъдат заедно, да се доносват, сливат. Усещат силна физическа възбуда. Когато и партньорът се чувства така упоен, този тип влюбен е щастлив, но при всеки знак за несъответствие той изпитва дълбоко отчаяние. Партньорите често не се познават добре. Тъй като интимността и обвързаността липсват, тази любов може да изчезне.
Празната любов съдържа обвързаност без интимност или страст. Понякога, една по силна любов може да деградира до празна любов, при която обвързаността остава, но интимността и страстта са отмрели. В културите, в които има уредени бракове, тези връзки често завършват като празна любов. Тази любов е характерна и за двойките, които са се отчуждили, но остават заедно защото се чувстват задължени да съхранят брака.
Романтичната любов е комбинация от интимност и страст. Романтичните партньори са свързани емоционално и физически със страстни чувства. Любовта към партньора е основана на това какъв е другия, а не какъв ти се иска де е. Партньорите си вярват и са дълбоко емоционално свързани. Те си споделят интимни мисли без страх от отхвърляне. Когато споделят един с друг, изпитват дълбоко вълнение от страстта. Не са достигнали момента на обвързването, но е вероятно, ако тази връзка продължи и остане удовлетворяваща за двамата, да се появи и обвързване.
Дружеската любов се основава на интимност и обвързване. Партньорите са като най-добри приятели. Среща се често в дълготрайните връзки. Този вид често се среща в бракове, в които страстта е изчезнала, но са останали дълбока обич и привързаност. Обвързаността е силна, доверието е пълно.
В нелепата любов има страст и обвързване, но не и интимност. Пример за такава е бързото влюбване и сключване на брак. Това е връзка основана на страстта достигаща до обсебеност, изключваща стабилизиращия компонент интимност. При този тип връзка партньорите не могат да спрат да мислят един за друг, копнеят да са заедно. Изпитват силна физическа възбуда и в началото се чувстват като в рая. В единия случай след опознаването може да се окаже, че партньорите си пасват, и да се достигне до емоционална интимност. В другия случай се оказва, че двамата не са съвместими, и с времето отшумява и страстта, остава само обвързаността и разочарованието.
Завършена (съвършена) любов е единствената която включва и трите компонента – интимност, страст и обвързване. Има и влюбване и допадане с партньора. Общуването е добро и то усилва чувството на близост и страст. Партньорите са сигурни един в друг, загрижени и готови на жертви в името на връзката. Това е най-пълната форма на любов и олицетворява идеалната любовна връзка, към която много хора се стремят, но очевидно малко намират. Стернберг предупреждава че поддържането на завършена любов може да бъде дори по-трудно от намирането й. Той набляга на важността на привеждането на компонентите на любовта в действия. “Без изразяване” предупреждава Стернберг и най-силната любов може да изчезне.
А ВАШАТА ЛЮБОВ КАКВА Е??? А ВАШАТА ЛЮБОВ КАКВА Е??? :) :) :)
Аватар
ogi-smile
 
Мнения: 284
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:05

Re: ДИНАМИКА НА ВЛЮБВАНЕТО

Мнениеот Memento » 01 Фев 2012, 12:08

Моята е много често несподелена :D Тя към коя категория влиза :lol:
Аватар
Memento
 
Мнения: 700
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:13

Re: ДИНАМИКА НА ВЛЮБВАНЕТО

Мнениеот ovagimyan » 03 Фев 2012, 11:25

Едва ли има човек, който не е изпитал болката от несподелената любов.
Болката, която усещаме, когато копнеем за този, в когото сме влюбени и бихме дали всичко да бъдем заедно, а той не изпитва същото…Дните и нощите ни са изпълнени с мисли за него, сърцето ни прелива от любов и желание, но нашият избранник нехае за това…Опитите ни да го накараме да ни забележи и да се влюби се оказват неуспешни. И въпреки неугасващата надежда, че ще можем да разпалим любовта в него, той продължава да бъде все така безразличен…Повечето хора изживяват много мъчително несподелената любов. Когато не отговарят на чувствата им, те се усещат отхвърлени и неприети, сякаш са недостойни и незаслужаващи любов. Самочувствието им спада, случва се да стигнат до депресивни състояния или настроението им се мени от отчаяние до еуфория (когато проблесне надежда).Подобни преживявания са част от живота и израстването.В някои случаи обаче, тези истории започват да се повтарят и каквото и да правим, отново и отново привличаме един и същи тип отношения (както съм писала в статията – Защо историите в живота ни се повтарят? ).Тези, в които се влюбваме не се интересуват от нас и обратно – тези, които се влюбват в нас, не ни привличат.
Постепенно в нас се затвърждава убеждението, че това е природен закон или съдба, от която не можем да избягаме. Многобройните изживявания на болката и разочарованието от несподелена любов ни карат да си мислим, че любовта не съществува или е привилегия само за избрани, а ние не сме сред тях.Възможно ли е ние да привличаме несподелената любов?
Всъщност когато постоянно в живота ни се повтарят едни и същи ситуации, за това си има причина. Разбира се, това не е че сме по-грозни, по-глупави или че нямаме късмет. Причината често се крие вътре в нас.Още от най-ранна възраст в нас започват да се формират определени убеждения и вярвания, нагласи, подсъзнателни стремежи и модели на поведение, които привличат съответен тип хора, връзки, обстоятелства.
Психолозите посочват, че хората, които са били емоционално пренебрегвани като деца, са склонни към болезнено преживяване на несподелената любов. Те таят в себе си болка и страх от отхвърляне. Това от една страна е причина подсъзнателно да се чувстват привлечени от хора, които по някакъв начин са недостижими за тях,
а от друга – самото събуждане на спомените и неприятните чувства отваря раната и ги кара да приемат твърде драматично нещата.Общественото мнение също допринася за формирането на нашите убеждения, които от своя страна формират живота ни. Когато хората около нас изказват мнение, че разминаването в отношенията е нещо обичайно и че дори е установен принцип, а взаимната любов е нещо рядко, това може да намери почва в нашето подсъзнание. Съчетано с неуспешния ни опит, се превръща в твърдо убеждение.Митът за романтичната любов кара подсъзнанието ни да създава сценарий за борба. Той изгражда в нас нагласата че трябва да се борим, да преминем през редица трудности и изпитания, за да се стигнем до щастливия край. На много места в литературата и в песните несподелената любов се възпява и се представя като нещо възвишено, извор на вдъхновение.Какво можем да направим, за да излезем от този кръг?Дайте си сметка, че повтарянето на историите е в резултат на това,
в което вярвате и което утвърждавате. Моделът става истина за вас, защото сте го приели за истина.Ключов момент тук е отново любовта към себе си.Вие страдате от липса на внимание и страдате, че ви отхвърлят.Но помислете – не се ли пренебрегвате и самите вие? Отделяте ли време за себе си, как се отнасяте със себе си? Подценявате ли се, самосъжалявате ли се, изпитвате ли нужда от някой друг, за да бъдете щастливи?. Имате ли свой личен пълноценен живот? За да привлечете сполучлива връзка, е необходимо да чувствате добре и сами. Създайте свой личен живот.
Как бихте могли да накарате някого да се влюби във вас, ако вечно хленчите, оплаквате се, подценявате се и разчитате на друг да ви направи щастливи?
Вие заслужавате внимание и обич. Но за да ги получите от друг, трябва първо да си ги дадете вие.Осъзнайте, че идеализирате човека, когото не можете да имате.
Това че той е недостъпен, ви кара да го искате още по-силно и да го мислите за „голямата любов“. Много често се случва ако отхвърленият успее все пак да е с избранника си, да се разочарова и да разбере, че този човек е съвсем различен от образа в неговите представи. Запитайте се – наистина ли сте влюбен или просто изпитвате силно желание заради факта, че обекта на любовта ви е недостижим? Не искате ли просто да си докажете, че ще успеете? Приемете факта, че той не изпитва същото. Знам, че това е много трудно. Съзнанието отказва и отказва да приеме, измисля си хиляди причини да вярва, че нещата ще се променят.Но за да продължим, е необходимо да признаем, че другият не ни обича и да го приемем. Оставете надеждата, защото тя ще ви води до нови и нови разочарования – Надежда и разочарование. Отклонете мислите си от него. Запитайте се защо искате да бъдете с някого, който не ви обича. Вие заслужавате нещо по-добро.Не зацикляйте и не го приемайте лично.Нормално е другият да не изпитва чувства като вашите. Спомнете си как са били влюбени във вас, но вие не сте изпитвали същото. Нима може сърцето да се накара да обича насила? Не се вкопчвайте в тази невъзможна връзка. Не се превръщайте в жертва.Вие нямате нужда от съжаление. А може би по-натам ви чака нещо по-добро.Преодолейте чувството за нужда.Когато сме в състояние на нужда, отблъсваме. Усещането, че трябва на всяка цена час по-скоро да намерим взаимна любов, я отдалечава от нас. Не бързайте. Не я чакайте, но бъдете отворени за любовта. Тя ще се случи в точния момент.Позволете си да бъдете щастлив и сам. Помнете, че не е необходимо да сте с някого, за да сте щастлив.Променете нагласата си, че сте губещи. Създайте си нови убеждения като тези:

Аз приемам себе си. Аз привличам хора, които ме приемат и обичат.

Качеството на моите връзки зависи от начина, по който приемам себе си.

Аз заслужавам да бъда щастлив. Избирам да бъда щастлив.

Аз заслужавам любов. Заслужавам да бъда обичан от другите.
ovagimyan
 
Мнения: 164
Регистриран на: 05 Апр 2011, 19:40

Re: ДИНАМИКА НА ВЛЮБВАНЕТО

Мнениеот Memento » 03 Фев 2012, 11:35

Много мъдри слова има написани съгласен съм, слова на разума но в реалността не винаги се получава така, разума отстъпва на чувствата а те са ирационални нелогични и си искат своето :( :(
:(
:(
Аватар
Memento
 
Мнения: 700
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:13

Re: ДИНАМИКА НА ВЛЮБВАНЕТО

Мнениеот niya_mazova » 10 Окт 2013, 16:35

Ох, добре, че любовта ми е завършена (съвършена), иначе само любовни размирици ми трябват:)
niya_mazova
 
Мнения: 443
Регистриран на: 01 Окт 2013, 16:58

Re: ДИНАМИКА НА ВЛЮБВАНЕТО

Мнениеот CinemaFreak » 17 Окт 2018, 13:14

Това е малко глупава визия за случването на едни (иначе почти 100% ) химично- физични процеси :)
CinemaFreak
 
Мнения: 86
Регистриран на: 26 Фев 2018, 10:34


Назад към Интимно

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта