Толерантен ли е българина?

Всяко мнение има място на ринга и никой противник не е за подценяване - не се караме, а дискутираме!

Толерантен ли е българина?

Мнениеот Memento » 01 Фев 2012, 15:11

Малцинствата скоро ще станат мнозинства, ако негативните демографските темпове продължават с тази си скорост. След влизането на България в ЕС вратите на страната са все по-отворени към чужденци от Западна Европа и други части на света. След 45 години изолация страната няма как да не остане незасегната от глобализацията. Всички казват колко сме толерантни, всеки говори за българският модел а постоянно чуваме обиди и виждаме неприязън към роми и донякъде към турци, други малцинствени групи пък много успешно са се интегрирали и живеят в мир и разбирателство с всички в останали.
Готови ли сме да живеем сред общество американски тип? Ще загуби ли своята идентичност България? Толерантни ли сме спрямо чуждото и различното?
Аватар
Memento
 
Мнения: 700
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:13

Re: Толерантен ли е българина?

Мнениеот ovagimyan » 01 Фев 2012, 16:13

Толерантността се разбира като едно от най-важните социални качества – готовност и способност на човека да живее и изживява многообразния свят. Нетолерантността произтича от разбирането , че собствената група превъзхожда признаците , които притежава друга група. Нетолерантността има различни форми: сексизъм, расизъм, антисемитизъм, дискриминация и т. н. За българите се твърди, че са толерантен народ. Тази теза се защитава от философи, социолози, историци. За това твърдение и има исторически доказателства, които можем да изтъкнем. Ако започнем още от самото начало на българската държава, колкото и наивно да прозвучи, тя е създадена с взаимното участие на славяни и прабългари. Следващият явен пример, който се появява в съзнанието ни е дългогодишното съжителство на българи с гърци и най-вече с турци. Двор до двор, само една ограда е деляла българина от своя поробител. Години наред той е живял в съседство с него. Примерите от българската история далеч не спират до тук, един от най-забележителните е как България спасява своите евреи. Пример, който не само учи на толерантност, но е нещо немислимо за времето на Втората световна война. Една държава, съюзница на Нацистка Германия и застава срещу нея и една от главните цели на нейната политика. Още по-красноречив е фактът, че този акт е не само на управляващите среди, но и на самия народ. След всичко това, как днес се стига до въпроса: Толерантен ли е българинът?!Мога да изтъкна примери от нашето ежедневие, които подкрепят тази теза. Например как български родители отказват да запишат децата си да учат в паралелкис деца от ромски произход. Осквернявани са джамии и синагоги. Можем да видим и най-различни лозунги „красящи” сградите в градовете с откровена расистка насоченост. И няма как да пропусна футболните срещи , които понякога изглеждат като притегателен център за „единомислещи”. И всичко това би могло да бъде обяснено лесно, с твърдението, че дискриминационните нагласи се мобилизират в ситуация на социална криза...
Днес, българина, тук и сега не е толерантен!!!
ovagimyan
 
Мнения: 164
Регистриран на: 05 Апр 2011, 19:40

Re: Толерантен ли е българина?

Мнениеот Memento » 02 Фев 2012, 11:29

Не толкова толерантен по-скоро много търпелив е според мен. Бях чул някъде как историци оприличавали гръците, турците и българите на животно според народопсихологията им. Гърците логично асоциирани с лисицата, турците с вълка а българите с вол, вола е послушен и кротък рядко може да се ядоса но тогава става страшно.
Аватар
Memento
 
Мнения: 700
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:13

Re: Толерантен ли е българина?

Мнениеот ogi-smile » 02 Фев 2012, 14:14

Задавали ли сте си въпроса "какво всъщност означава да си толерантен"??? Е, и да не сте, за всичко си има първи път...В България има хора, които зачитат само своето мнение и не се интересуват от другите. Между тях има и много образовани, но тяхното образование се състои в това да наизустяват всичко, което им се каже. Тези хора не знаят какво е да имаш истински приятел, да правиш добро и да чувстваш топлота в сърцето си. Но както и в приказките и тук има добри и лоши. Има и такива, които имат сърце по-голямо от Сахара и по-дълбоко от Тихия океан. Тези хора са умни, но те не са наизустили 9 езика и куп науки. Важното за тях е, че имат сърце, че могат да обичат истински. Те няма да ти обърнат гръб, когато им говориш, а ще те изслушат и разберат. Те са много по-щастливи от всички други, защото правят добро, но им се отвръща със същото. Ето те са толерантни.За да си толерантен, не е нужно да си образован или богат, защото може би един просяк, който разделя залъка хляб, който има, с цялото си семейство, е по-толерантен от богатия цар, който си стиска богатството.
Какво всъщност значи да си толерантен???
Това не е много сложно нещо - даже напротив, много е просто, само трябва да имаш желание да помагаш. Трябва да мислиш и за другите - не само за себе си.
Аватар
ogi-smile
 
Мнения: 284
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:05

Re: Толерантен ли е българина?

Мнениеот shhuus » 10 Фев 2012, 11:11

В манталитета на българина е заложено "не е важно на мен да ми е добре, а на вуте да му е зле".
Не смятам, че сме толерантен народ. Напълно съм съгласна с Memento, че сме просто търпеливи.
"Аз-ът е само едно местоимение!"
Аватар
shhuus
 
Мнения: 66
Регистриран на: 10 Фев 2012, 09:04

Re: Толерантен ли е българина?

Мнениеот Malina » 02 Апр 2015, 11:38

Не съм срещала досега някой истински толерантен българин, аз също не съм, честно да си призная, не мога да приема някои неща и това е.
Не искам просто да живея - искам първо да обичам, а между другото да живея!
Аватар
Malina
 
Мнения: 2309
Регистриран на: 02 Дек 2014, 10:33

Re: Толерантен ли е българина?

Мнениеот Krum » 02 Апр 2015, 12:52

Спокойно, българинът е имунизиран срещу толерантност, няма опасност никой да бъде толерантен и добър ;)
Аватар
Krum
 
Мнения: 1386
Регистриран на: 21 Ное 2014, 14:30

Re: Толерантен ли е българина?

Мнениеот Lili_pili » 03 Апр 2015, 09:35

То да е само толерантността към ромите с мед да го намажеш положението, защото те не заслужават толерантност. Но работата е там, че няма никаква толерантност не само към ромите, но и към различните хора - към болните, към умствено изостаналите, към по-пълните дори, към по-глупавите, че и към по-умните нямаме търпимост и толерантност. За нас всеки излезнал от стадото е лош и трябва да го сочим с пръст.
Когато едно нещо се случи един път, не е задължително да се повтори, но случи ли се два пъти, то със сигурност ще има и трети път.
Аватар
Lili_pili
 
Мнения: 923
Регистриран на: 09 Яну 2015, 09:56

Re: Толерантен ли е българина?

Мнениеот penelopa » 10 Май 2016, 15:53

Съгласна съм с повечето коментари, но се сетих за един експеримент на Папараци. Първо пуснаха видео как реагират в Русия на хомосексуална двойка. Скачаха им на бой, блъскаха ги, изобщо негативна реакция. От екипа на предаването решили същия експеримент да заснемат и в България. Хората само се обръщаха след тях, зяпаха ги, обсъждаха ги, но никой не посмя да им скочи. Интересно на фона на побоищата и нападенията заради една чукната ламарина на колата или отнето предимство.
penelopa
 
Мнения: 488
Регистриран на: 18 Яну 2016, 14:17

Re: Толерантен ли е българина?

Мнениеот Krum » 14 Юни 2016, 11:37

penelopa написа:Съгласна съм с повечето коментари, но се сетих за един експеримент на Папараци. Първо пуснаха видео как реагират в Русия на хомосексуална двойка. Скачаха им на бой, блъскаха ги, изобщо негативна реакция. От екипа на предаването решили същия експеримент да заснемат и в България. Хората само се обръщаха след тях, зяпаха ги, обсъждаха ги, но никой не посмя да им скочи. Интересно на фона на побоищата и нападенията заради една чукната ламарина на колата или отнето предимство.

Е, да по-толерантни сме в това отношение, но тя толерантността не е само като се разминеш с тях, въпросът е дали ще сме толерантни, ако дойдат да ни търсят работа, или друго, на което иначе бихме им разчитали и бихме реагирали, а този случай, дали бихме ги взели?
Аватар
Krum
 
Мнения: 1386
Регистриран на: 21 Ное 2014, 14:30

Следваща

Назад към Сблъсък

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта