Пиявиците – лекуващите гадинки

Ако можеха да говорят, но не могат, затова нека поговорим вместо тях. Споделетe всичко за вашите домашни любимци - типични или екзотични.
Онлайн консултация с д-р Искрен Станилов и д-р Деница Русева

Пиявиците – лекуващите гадинки

Мнениеот ogi-smile » 02 Фев 2012, 15:38

пиявиците.jpg
пиявиците.jpg (25.08 KiB) Прегледано 3863 пъти

Когато чуят думата пиявица, някои хора неволно се намръщват, защото в съзнанието им изпъква представата за някакви неприятни блатни червеи, които смучат кръв от хора и животни. Всъщност тази представа е само отчасти вярна, защото някои пиявици са хищници и изобщо не смучат кръв, а други живеят по влажни места по сушата. Но медицинската пиявица действително живее във водата и както е известно, смуче кръв, поради което намира приложение в медицината.Медицинската пиявица се среща най – често в блата, езера и бавно течащи реки с тинесто дъно и обилна водна растителност. Тя има гръбнокоремно сплеснато тяло, което достига дължина 20 см
ПИЯВИЦИТЕ ЛЕКУВАТ ВЪЗПАЛЕНИЕТО В УСТАТА
Когато възпалението на зъба премине вътре в костта или върху корена, тогава на мястото може да се постави пиявица. Тя отделя 100 фермента, които премахват възпалението. Това обаче не става за един път. Трябва да се поставят 5-7 пиявици за 2-3 денонощия. Понякога се налага процедурата да се повтори.

Какви други гадинки са в помощ на медицината и всъщност тези методи полезни ли са или по скоро вредни?
Аватар
ogi-smile
 
Мнения: 284
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:05

Re: Пиявиците – лекуващите гадинки

Мнениеот Memento » 02 Фев 2012, 15:45

Веднага в съзнанието ми изникват онези малки рибки които подмладяват кожата похапвайки мъртвите кожички и слоеве. Намерих малко информация и за тях :) Звучи много интересно!

Вече не е задължително да посещаваме човек, който да ни направи масаж. С тази нелека задача успешно се справят водните обитатели




Изображение




Малките рибки работят и се грижат за нашата кожа

Нов хит по нашето Черноморие са процедурите с рибки, предлагани на Златни пясъци и Слънчев бряг. Не всички риби, които хапват човешка плът, са хищници. Малките рибки са от вида гара руфа. Тези терапевтични СПА рибки се предлагат в малки басейни с кристална вода на метри от плажа. Когато потопиш крайниците си, малките животинки безболезнено и прецизно почистват излишните кожички около ноктите, както и мъртвите клетки в горния слой на епидермиса. След процедурата кожата се чувства освежена, омекотена и подмладена.

Екзотичната процедура придобива все по-голяма популярност през последните години. Зародила се е в дълбока древност, като за нейна родина се смята областта Кангала в Турция. Оттам е и другото име на рибките гара руфа – кангалови риби. Днес много туристи изпробват лечебните и козметични им свойства в редица елитни СПА центрове в Европа и Азия, като дори потапят цялото си тяло в извори, пълни с дружелюбните рибки. Така туристите лекуват и подмладяват цялото си тяло.

Инициатор за изграждането на това рибно СПА по нашите плажове е добричлийката Детелина Русева. Тя споделя, че се е подлагала на подобни процедури в Дубай, Тайланд и Турция. Достатъчно е да се отделят петнайсетина минути на ден, да се потопят крайниците във водата, за да се оцени ефектът от рибките – кожата се чувства гладка, нежна и омекотена, като това усещане продължава два дни. Рибките се струпват около ръката, която е потопена във водата, и нежно започват да отстраняват мъртвите клетки, бактериите и полепналите нечистотии. Те правят лек точков масаж, извършват много фин пилинг и кожата се чувства релаксирана.

Наред с козметичните процедури, рибките лекуват и редица кожни болести. Туристи споделят, че са се отървали от неприятния псориазис само за около 10 процедури. Лекуват се още кожни екземи и невродермити.

За да изпълняват сложните си функции, рибките гара руфа изискват определени условия на живот. Те са внесени от Сингапур и са с дължина 7 см. Водата, в която виреят, е сладка, с температура до 27 градуса. Ако ги подложите на по-топла вода – те умират. Също така трябва да се спазва и хигиена на водата и аквариумите. Водата се почиства от вируси и бактерии, а стъклените контейнери се излъскват постоянно. Рибките гара руфа се хранят с водорасли във вид на хапчета.
Аватар
Memento
 
Мнения: 700
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:13

Re: Пиявиците – лекуващите гадинки

Мнениеот ovagimyan » 03 Фев 2012, 10:48

пчелно ужилване.jpg
пчелно ужилване.jpg (20.62 KiB) Прегледано 3857 пъти

Нещо също много интересно е пчелното ужилване...Всич­ки ние сме чу­ва­ли за ле­чеб­ни­те свой­с­т­ва на пчел­ния мед. Но ед­ва ли мо­жем да ка­жем не­що спе­ци­ал­но и въ­об­ще как­во­то и да е за един друг мно­го ва­жен про­дукт на те­зи уди­ви­тел­ни на­се­ко­ми - за тях­на­та от­ро­ва.Спе­ци­а­лис­ти­те в та­зи об­ласт не се учуд­ват на те­зи фак­ти. Пчел­на­та от­ро­ва спо­ред тях, е жи­ва ап­те­ка. В нея има и бел­тъ­чи­ни, и фер­мен­ти, и ами­но­ки­се­ли­ни. Тя е мно­го си­лен иму­нос­ти­му­ла­тор, за­то­ва е уни­кал­но сред­с­т­во за ле­че­ние на мно­го бо­лес­ти, в ос­но­ва­та на ко­и­то ле­жи от­с­лаб­на­ли­ят иму­ни­тет.
Мо­же да ви впе­чат­ли спи­съ­кът на бо­лес­ти­те, при ко­и­то по­ма­га пчел­но­то жи­ло: хро­ни­чен брон­хит, тро­фич­ни яз­ви, ва­ри­коз­но раз­ши­ре­ни ве­ни, аде­ном на прос­тат­на­та жле­за, оп­ле­ши­вя­ва­не, прос­та­тит, дис­фун­к­ция на яй­ч­ни­ци­те и без­п­ло­дие, ми­о­ма, ен­до­мет­ри­о­за.Пчел­на­та от­ро­ва нор­ма­ли­зи­ра об­мя­на­та на ве­щес­т­ва­та, ре­гу­ли­ра мас­т­на­та об­мя­на и, как­то ка­зах­ме, по­ви­ша­ва иму­ни­те­та.
син скорпион.jpg
син скорпион.jpg (8.97 KiB) Прегледано 3857 пъти

Друга интересна отрова,която се използва за лечение е отровата на скорпиона..
Отровата от син скорпион вече застана твърдо срещу рака на мозъка. Ще уточня: в двете части на публикацията няма да става дума за пълно му унищожение, а за доказани възможности да се спре туморния процес и да се намали до спасителни възможности един от най-трудните и смъртоносни видове рак.Опасността на злокачественото образувание в мозъка идва от способността на този вид туморни клетки да се разрастват бързо, като в същото време проникват в съседните тъкани и в същото време ги и разрушават. Нерядко по този начин се появяват и нови злокачествени огнища в мозъка.За това, че отровата на синия скорпион, срещащ се на островната Куба, може да се бори ефективно с раковите клетки в мозъка, е известно /четете подробностите във втората част на материала/. За кратко време дойде следващата нова вест- вече е удвоен ефекта от действието на скорпионовата отрова. За да се постигнат тези буквално шеметни 98 % спиране на раковите клетки в мозъка, се намесва комбинацията между действащото вещество хлоротоксин /hlorotoxin / и създадените специални видове наночастици. Преди това, когато се прилага само серумната ваксина, ефективността от скорпионовата „спирачка” е в пределите на 45 %..Такъв ефективен резултат, постигнат от научен екип в Университета във Вашингтон, е особено важен при рака на мозъка, където, по разбираеми причини, хирургическата намеса е крайно рискова. В същото време смъртоносната заплаха за човека настъпва много бързо, поради много краткия период, в който се развива мозъчния тумор.
Началото започва с многогодишните експерименти на група кубински учени-за тях ще стане дума във втората част на публикацията. На основата на техния доказан научен и медицински опит, сега продължението дойде от Вашингтонския университет. Пептидхлортоксинът, извличан от отровата на синия скорпион Leiurus quinquestriatusр, оказва се, добре взаимодейства с белтъчните рецептори ММР2 .те пък се намират на повърхността на раковите клетки в мозъка. Наблюденията и анализите доказват, че когато белтъчните рецептори и пептидхлоротоксинът се свържат здраво, раковата клетка придърпва вътре в себе си тази апетитна „двойка”.В резултат раковите клетки бързо губят способност да проникват в съседните тъкани и спират разрастването си ,както и заемането на нови участъци в мозъка.Екипът американски учени само година след масовото производство на кубинската ваксина създава специална нанотехнология, която се включва на помощ на скорпионовата отрова. Сега скорпионовият хлоротоксин се нанася върху наночастици от железен оксид. Експериментално е доказано, че към всяка наночастица обикновено се прилепват около 20 молекули хлоротоксин.
Когато всеядната ракова клетка „прилапва” една желязна наночастица, заедно с нея поглъща и голямо количество молекули от хлоротоксина- такова е простото обяснение на изследователя Мицин Джан от научния екип в Университета във Вашингтон.На практика новата технология донася двойно по-голям ефект в сравнение с класическия кубински метод.Какъв е по-нататък пътя на това уникално съчетание? Списание National Geografic също се интересува от тази новост и твърди, че компанията Transmolecular вече тества хлоротоксина като лекарствен препарат за човека. Но независимо от това, коктейлът от наночастици и съставките на скорпионовата отрова навярно масово може бъде прилаган на хора не по-рано от 5 години.
В Куба беше представен препаратът Ескозин /Escozin/- природен продукт, който съдържа серум от отрова на карибския син скорпион. Показателно е, че в продължение на 15 години, в които е прилаган препаратът, десетки хиляди болни, страдащи от различни форми рак /а не само рак в мозъка!!/ са получили подобрение и стабилизиране на своето състояние благодарение тъкмо на този серум.
Препаратът Escozine се приема в съчетание с химиотерапия, лъчетерапия и всякакви традиционни методи на лечение.Производителите му твърдят, че това е принципно безопасен и ефективен природен продукт.
ovagimyan
 
Мнения: 164
Регистриран на: 05 Апр 2011, 19:40

Re: Пиявиците – лекуващите гадинки

Мнениеот Memento » 03 Фев 2012, 12:32

Американски лекари предлагат да се използват насекоми, за да се ускори лечението на рани от диабет, обяви агенция Ройтерс.

За да се позволи на подобни рани да зараснат, лекарите премахват заразените или мъртви тъкани със скалпели или ензими, но тази процедура често се проваля. Според Лорънс Ерън от болницата Кайзер, представил откритието си на научна среща в Чикаго, премахването на мъртвите тъкани може да се извърши и с помощта на насекоми.

Процедурата е много ефективна, като дава ефект още след първия път, подчертава лекарят. Екипът му е лекувал 37 диабетици с упорити рани с помощта на насекоми. Някои от раните са били на възраст над 5 години. Лекарите поставяли 50 до 100 личинки на зелена муха от вида Lucilia sericata на раните и ги оставяли там за 2 дни. Средно процедурата се повтаряла 5 пъти.



Насекомите отделят в раните субстанция, която разгражда мъртвите тъкани, за да могат да ги смилат по-лесно. При това раните се почистват. Други субстанции в секрета на насекомото помага развиването на съединителни тъкани, които се появяват при процеса на оздравяване. При 21 от пациентите лечението е имало успех, като се е налагало лекарите внимателно да им обяснят процеса му и да получат писмено съгласие, обяснява агенция БГНЕС.
Аватар
Memento
 
Мнения: 700
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:13

Re: Пиявиците – лекуващите гадинки

Мнениеот Memento » 05 Фев 2012, 17:24

Лечебната черна кралска мравка 8-)

Мравките отдавна са привлекли вниманието на хората с удивителните си качества, с тяхното дълголетие, изключителна сила и жизненост. В света има много страни с дълга история в това да използват мравките като храна и за лечебни цели. В Китай използването на мравките е известно отпреди 3000 години. Използваната китайска черна кралска мравка, считана за натурална природна храна, обитава главно района на планината Хуантиеншан в Гуанси. В естествени условия живее в труднодостъпни за човека планински райони.

В документите от древността се съобщава, че мравките като храна укрепват тялото, повишават съпротивителните сили и даряват жизненост. Съвременните научни изследвания потвърждават, че в мравките се съдържат повече от 50 хранителни вещества, необходими за човешкото тяло, като протеини, 20 вида аминокиселини, от които осемте есенциални, цинк, селен, манган, молибден, калций и др. минерали, витамините В1, В2, В6, А и Е.

Екстрактът от черна кралска мравка – резултат от съчетаването на традиционната китайска медицина и съвременна технология, ползваща метода на втечняване при ниска температура, който гарантира пълно извличане на активните съставки, е продукт със световна известност. Съчетаването на екстракта от черна кралска мравка с жен-шен определя широкоспектърното приложение на продукта. Благоприятното му въздействие върху всички вътрешни органи и системи се обяснява със силно изразения стимулиращ кръвообращението ефект.

Екстрактът от черна кралска мравка се използва:
• при заболявания на черния дроб, като възстановява и подобрява функцията му, спомага за бързото изхвърляне на токсините от организма и пречистването на кръвта, понижава вредния холестерол;
• при заболявания на белите дробове и хроничен бронхит;
• при заболявания на опорно-двигателния апарат, като подпомага кръвоснабдяването, храненето и регенерацията на костите, ставите и мускулите, облекчава болката, премахва сковаността и увеличава свободата на движенията;
• при тромбози на кръвоносните съдове и застойни процеси;
• като имуностимулатор, антиоксидант и тоник за дълголетие;
• за подобряване на зрението, за заздравяване на зъбите, косата и ноктите;
• за подобряване на потентността и стимулиране работата на бъбреците и пикочно-половата система;
• при химио- и лъчетерапия;
• за бързо възстановяване на жизнената енергия вследствие умора или прекарани заболявания;
• за превенция на вирусни заболявания и при простудни заболявания;
• за подобряване работата на храносмилателния тракт;
• за подобряване на паметта и умствените способности, работата на мозъка и централната нервна система;
• при хора, подложени на екстремни физически и умствени натоварвания.
Аватар
Memento
 
Мнения: 700
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:13

Re: Пиявиците – лекуващите гадинки

Мнениеот Memento » 06 Фев 2012, 11:10

Тръгнахме от пиявиците минахме през синия скорпион и достигам до не кой да е а до тарантулата :)

В ход е експериментален курс, по време на който ще стане ясно дали отровата от тарантули действа

Изследователи от университета в Куинсланд са поставили началото на серия от експерименти, по време на които ще трябва да стане ясно дали наистина отровата от тарантули имат лекуващ ефект по отношение на туморните заболявания и най-вече по отношение на рака на гърдата, пише електронното издание Днес.бг, позовавайки се на публикация на Нюзком.

Освен поразяващия секрет от тарантулите, по време на опитите ще бъдат анализирани и отрови, взети от други видове паяци, допълва изданието.

Начело на изследователския екип, който е стартирал революционната практика, е д-р Дейвид Уилсън. До този момент той и екипът му са събрали екстракт, от който изолирани са над 300 молекули. Именно тяхното въздействие върху раковите клетки ще бъде проследено, като австралийските изследователи се надяват, че предположенията им най-накрая ще се потвърдят.

Самите предположения са в посока на това, че милионната еволюция на паяците е превърнала отровата им в секрет, изпълняващ специализирани функции. Именно това пряко насочване учените се надяват да спомогне за унищожението на раковите клетки.

За резултати още е рано да се говори, допълват изследователите, тъй като експериментите са още в начална фаза. Но получените до тук първични данни са достатъчни, за да дадат оптимизъм на екипа на д-р Уилсън.
Аватар
Memento
 
Мнения: 700
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:13

Re: Пиявиците – лекуващите гадинки

Мнениеот ogi-smile » 16 Фев 2012, 16:02

Лекуват рани от диабет с личинки на насекоми...За да се позволи на подобни рани да зараснат, лекарите премахват заразените или мъртви тъкани със скалпели или ензими, но тази процедура често се проваля. Според Лорънс Ерън от болницата Кайзер, представил откритието си на научна среща в Чикаго, премахването на мъртвите тъкани може да се извърши и с помощта на насекоми.Процедурата е много ефективна, като дава ефект още след първия път, подчертава лекарят. Екипът му е лекувал 37 диабетици с упорити рани с помощта на насекоми. Някои от раните са били на възраст над 5 години. Лекарите поставяли 50 до 100 личинки на зелена муха от вида Lucilia sericata на раните и ги оставяли там за 2 дни. Средно процедурата се повтаряла 5 пъти.Насекомите отделят в раните субстанция, която разгражда мъртвите тъкани, за да могат да ги смилат по-лесно. При това раните се почистват. Други субстанции в секрета на насекомото помага развиването на съединителни тъкани, които се появяват при процеса на оздравяван
Аватар
ogi-smile
 
Мнения: 284
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:05

Re: Пиявиците – лекуващите гадинки

Мнениеот palechka » 15 Май 2012, 16:09

А знаете ли дали в България се практикува хирудотерапията, а именно лечението с пиявици? Аз поне не съм чувала за това...
За пиявиците знам, че наброяват над 400 вида, но лечебни свойства притежава само 1 вид от тях - Hirudo medicinalis, който е записан в Червената книга и се развъжда с медицинска цел. Представителите на този вид съдържат в слюнката си освен хирудин, още 20 други вещества, които помагат при различни болести. Знаете ли обаче, че лечението с пиявици също има противопоказания :idea: То не се препоръчва за хора, които:
- имат заболявания на кръвта
- са с онкологични заболявания
- бременни
- са физически и психически изтощени
- не се препоръчва при деца
Една приятелка ми препоръча хирудотерапията против разширени вени. Познавате ли специалисти, които я практикуват успешно? Много са ми противни тези животинки, но ако биха ми помогнали, съм съгласна да се подложа на подобна процедура.
palechka
 
Мнения: 67
Регистриран на: 09 Мар 2012, 09:31

Re: Пиявиците – лекуващите гадинки

Мнениеот southern_sun » 28 Май 2012, 11:43

palechka написа:А знаете ли дали в България се практикува хирудотерапията, а именно лечението с пиявици? Аз поне не съм чувала за това...
За пиявиците знам, че наброяват над 400 вида, но лечебни свойства притежава само 1 вид от тях - Hirudo medicinalis, който е записан в Червената книга и се развъжда с медицинска цел. Представителите на този вид съдържат в слюнката си освен хирудин, още 20 други вещества, които помагат при различни болести. Знаете ли обаче, че лечението с пиявици също има противопоказания :idea: То не се препоръчва за хора, които:
- имат заболявания на кръвта
- са с онкологични заболявания
- бременни
- са физически и психически изтощени
- не се препоръчва при деца
Една приятелка ми препоръча хирудотерапията против разширени вени. Познавате ли специалисти, които я практикуват успешно? Много са ми противни тези животинки, но ако биха ми помогнали, съм съгласна да се подложа на подобна процедура.

Не бих се подложила на това, смятам, че има много по модерни и надеждни начини за лечение. Струва ми се гадно и неприятно, не е за мен това.
southern_sun
 
Мнения: 1182
Регистриран на: 31 Мар 2011, 21:36

Re: Пиявиците – лекуващите гадинки

Мнениеот miki » 13 Юни 2012, 15:00

southernsun написа:
palechka написа:А знаете ли дали в България се практикува хирудотерапията, а именно лечението с пиявици? Аз поне не съм чувала за това...
За пиявиците знам, че наброяват над 400 вида, но лечебни свойства притежава само 1 вид от тях - Hirudo medicinalis, който е записан в Червената книга и се развъжда с медицинска цел. Представителите на този вид съдържат в слюнката си освен хирудин, още 20 други вещества, които помагат при различни болести. Знаете ли обаче, че лечението с пиявици също има противопоказания :idea: То не се препоръчва за хора, които:
- имат заболявания на кръвта
- са с онкологични заболявания
- бременни
- са физически и психически изтощени
- не се препоръчва при деца
Една приятелка ми препоръча хирудотерапията против разширени вени. Познавате ли специалисти, които я практикуват успешно? Много са ми противни тези животинки, но ако биха ми помогнали, съм съгласна да се подложа на подобна процедура.

Не бих се подложила на това, смятам, че има много по модерни и надеждни начини за лечение. Струва ми се гадно и неприятно, не е за мен това.

Честно да ти кажа и в моята глава изникват неприятни асоциации, но ако единствено лечението с пиявици може да ми помогне? Пиявиците сами намират възпалените места и се впиват в кожата, като започват да смучат кръв. Интересен е факта, че са способни да изпият количество, което надвишава шесткратно техните размери, а когато се нахранят, си падат сами. Хирудотерапията се прилага при хора, страдащи от високо кръвно налягане, глаукома, варикоза, главоболие и гинекологични заболявания.
miki
 
Мнения: 80
Регистриран на: 08 Мар 2012, 10:19

Следваща

Назад към Ветеринарна медицина

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта