семейни констелации

семейни констелации

Мнениеот ogi-smile » 02 Фев 2012, 16:02

Когато за първи път чух за това, стоях и не знаех за какво става въпрос, след като бях, вече мога да кажа, че това е метод, който може да бъде полезен, ако се прилага правилно разбира се и не се търси само комерсиалното от тези,които го практикуват...
Накратко, според теоретичния модел на семейните констелации, психичното страдание се разглежда като породено от нарушаването на законите, управляващи семейната душа – закона за принадлежността, закона за реда, и закона за баланса. Аутсайдерите, мъртво родените деца, починалите рано, насилниците и жертвите, хората с особено тежка съдба стоят в семейната памет и според действието на изброените по-горе закони влияят върху съдбата на някои представители от следващите поколения. По-чувствителните членове на семейната система (семейната душа) по силата на безсъзнателна идентификация, разглеждана като сляпа любов към предшественик, който или е имал тежка съдба или е бил отхвърлен от семейството поради това, че е извършил нещо неприемливо, преживяват отново неговата драма, без да са налице реални основания за това. Психичното страдание се поражда също така от спрял поток на “любовна енергия” надолу към поколенията, когато родителите не са могли да дадат на децата си вниманието и обичта, от която те са имали нужда, защото те самите не са я получили от своите родители.

Съответно, лечението се извършва като се възстанови правилното функциониране на тези закони и се разпознаят патологичните идентификации:
• Отхвърлените и аутсайдерите в семейната история се възвръщат и им се признава правото на принадлежност съм семейството.
• Нарушени отношения между родители и деца се възстановяват като децата заемат мястото си на “малките”, а родителите на “големите” и прекъснатият поток от любов потича отново надолу към поколенията.
• Сляпата любов “проглежда” за безсъзнателните механизми на идентификация и се трансформира в зряла форма на почитане и обич към предшествениците, които са страдали особено много.
Понятията, без които не можем да разберем метода на семейните констелации, са:
• семейна душа;
• базисни нужди (закони), действащи в човешките взаимоотношения (семейни системи);
• сляпа любов;

Хората, които са включени в семейната душа или система са:
• децата, включително абортираните, мъртвородените и тези, които са умрели много рано;
• родителите и техните братя и сестри;
• бабите и дядовците;
• понякога някой от прабабите или прадядовците, и дори предшественици, които са още по-назад;
• всеки – и това е особено важно за терапевтичния процес – който е отстъпил мястото си, за да го заемат изброените по-горе членове. В частност това включва бивши партньори на родителите или бабите и дядовците, а също и всички тези, чието нещастие или смърт са довели семейството до привилегия или печалба;
• жертви на насилие или убийство от членове на семейството или в семейството.

Знанието за семейната душа и кой принадлежи към нея е изключително важно при правенето на семейна констелация, тъй като именно някой от нейните членове бива избран от терапевта да бъде представен на сцената, за да се изследва връзката му с протагониста. Това, което е интересното в случая, защото е по-различно от психодрамата (а и от другите психотерапевтични подходи) е, че се пита само и единствено за факти от семейната история. Всякакви психологически интепретации за това какъв е бил по характер дадения човек и какво е правел не само че са ненужни, но са и нежелателни. Терапевтът в началото на констелацията е в ролята на изследовател на факти, като най-голямо внимание обръща на тези членове на семейната система, които са имали особено тежка съдба – били са жертви на насилие или самите те са били насилници, умрели са твърде млади или са мъртвородени.

Базисни нужди, действащи в човешките взаимоотношения

нуждата от принадлежност, което е всъщност нуждата да си свързан;
• нуждата от поддържане на баланс между даване и вземане, т. е. нуждата от равновесие;
• нуждата от сигурност на социалната конвенция и предсказуемост, т. е. нуждата от ред.

Признаването на тези нужди като базисни за успешното взаимодействие е основата, на която можем да анализираме как, според възгледа на семейните констелации, възниква психичното страдание. “Нашите отношения са успешни, когато ние сме способни да задоволим тези нужди и да ги балансираме една с друга и стават дисфункционални и деструктивни, когато не можем да ги задоволим.” Приложени към разширената семейна система, тези нужди изясняват защо е толкова важно за лечебния процес аутсайдерите в семейната история (алкохолици; хора, които са нарушили социалните норми по един или друг начин и т. н.) да бъдат включени обратно и да се признае тяхното право на принадлежност към системата. Насилниците, които не са част от семейството, но са свързани с него чрез своите жертви, също имат правото на принадлежност към семейната памет. Причината е много проста: във финалната сцена на констелацията, съдържаща разрешение, жертвите намират покой само, когато се срещнат отново със своите насилници, но по един нов начин, носещ помирение. Втората нужда – нуждата от равновесие в семейната система, може да се прояви, например, когато ситуации на неправомерно облагодетелстване в миналото се балансират в настоящето чрез подсъзнателно самосаботиране от страна на някой по-късен представител на семейството, чиято душа е “решила да включи” в семейната система ощетените, като изживее тяхната съдба на хора, с които е било злоупотребено. Тук стигаме до другото важно понятие в теорията на семейните констелации –
сляпа любов.
С това понятие се описва механизъм на идентификация с друг член на семейството, който е имал тежка съдба или е бил изключен по една или друга причина от семейната система. Тази идентификация се нарича „сляпа“ поради изключително несъзнавания характер на избора, и „любов“, тъй като е водена от желанието това страдание, което е преживяно в миналото, да бъде зачетено и запомнено. Ако душата можеше да говори с думи, те биха били: “От любов към теб няма да си позволя да имам по-добра съдба от твоята. Начинът, по който ще си спомням за теб, е като живея съдба, същата като твоята.” Разбирането за идентификация в дадения случай е по-различно от традиционно разбираното в психологическата литература. Тази идентификация минава през спомените и връзките в семейната душа (свързваща живите и умрелите) и може да се случи между хора, които не просто никога не не са се виждали, но и за чието съществуване дори не сме подозирали. Интересно е да се отбележи, че много често във феноменологията за произхода на шизофренните заболявания се открива двойна идентификация – както с жертвата, така и с насилника.
Понятието за сляпа любов също, подобно на базисните нужди в човешките отношения, ни отвежда до Нещата, Които Лекуват в семейните констелации. Това е превръщането на сляпата любов в осъзната любов, в разпознаването на това, че има по-зрял начин да се обича и да се помни страданието на нашите предшественици.

Някои бил ли е на семейна констелация и какво е вашето мнение за това?
Аватар
ogi-smile
 
Мнения: 284
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:05

Re: семейни констелации

Мнениеот Memento » 04 Фев 2012, 15:39

Това ми прилича малко на онези от американските филми с дървените дъски които викат духовете на отдавна починали хора и те им говорят като посочват разни букви от азбуката. Нищо против но звучи много объркващо в началото малко като шменти капели, разпространено ли е на запад, някой в България провеждали ли констелации, до колко е развита тази област на психотерапията и дали няма странични ефекти?
Аватар
Memento
 
Мнения: 700
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:13

Re: семейни констелации

Мнениеот Дивата Роза » 07 Фев 2012, 16:29

много сложно и дълго си го обяснила може ли само с две думи накратко за какво се говори че ми стана интересно
Аватар
Дивата Роза
 
Мнения: 13
Регистриран на: 04 Фев 2012, 22:11

Re: семейни констелации

Мнениеот roksana » 20 Яну 2016, 11:56

По принцип семейните отношения са доста сложни, но не знаех, че влияят енергиите и на прабаби и прадядовци :smile:
roksana
 
Мнения: 504
Регистриран на: 18 Яну 2016, 15:50

Re: семейни констелации

Мнениеот kalinka-kuku » 23 Май 2017, 10:28

Звучи ми като промиване на мозъка. Забелязала съм, че някои неща искат да те определят като нещастен, въпреки че не се чувстваш такъв. Този случай ми изглежда тотално същия.
Аватар
kalinka-kuku
 
Мнения: 1189
Регистриран на: 20 Мар 2015, 15:25

Re: семейни констелации

Мнениеот maia the bee » 11 Дек 2018, 16:00

Кумата ми ходи на такива и е много доволна. Казва че се чувства чудесно след това, винаги излиза с някакво откритие за отношенията с роднините си. Тя има проблеми с родителите си, които се отразяват на личния й живот сега, като възрастен човек. Доста неща е осъзнала за себе си.
maia the bee
 
Мнения: 122
Регистриран на: 02 Ное 2018, 09:47


Назад към Приказки по женски

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта