На гости на Северна Корея

Културно - исторически, градски, селски, планински, спа и балнеотуризъм.
Мнения, препоръки и коментари

На гости на Северна Корея

Мнениеот Memento » 05 Фев 2012, 17:14

За Северна Корея знаем сравнително малко, чували сме най-вече за суровият диктаторски режим, тоталният контрол, лагерите на смъртта, заплахата от притежанието на ядрено оръжие и много други ужасяващи факти. Но знаем ли, че до там има екскурзии, доста скъпи, предлагани от едва няколко избрани туристически агенции в целия свят. За любителите на най-екзотичните екскурзии които имат няколко хиляди излишни долара ето какво може да се види в тази мистична и изолирана от света страна!

От сайта myplanet.bg:

Изображение


Северна Корея - труднодостижима красота

Туризмът в Северна Корея не е много развит, въпреки че страната има много забележителности, които чакат да бъдат посетени. Тъй като туризмът е контролиран стриктно от правителството, едва 130 000 души на година посещават страната. Демократичната република крие невероятни атракции, които включват красиви паркове, старинни сгради, криещи интересната история на страната, национален резерват, както и планински природни забележителности. Северна Корея е за всички търпеливи хора, които имат смелостта да минат през цялата бюрокрация, за което е най-добре да наемат туристически агент, но накрая ще бъдат възнаградени с едно прекрасно изживяване.

Страната граничи със своята сестра на юг, с която до 1948г. е образувала една държава, а сега границата там е строго охранявана. По-голямата част от останалата й сухоземна граница е с Китай, но граничи и с Русия едва с 19км. Преобладават планинските релефи, особено в източната част на страната, но в западната има места с широки и плодородни равнини, които позволяват отглеждането на нормалните азиатски култури. Най-обширната равнина в страната се намира близо до столицата Пхенян. Страната има богата планинска растителност, както и животински свят. В Северна Корея живеят над 400 вида птици и около 78 вида бозайници. Големите видове включват тигър, леопард, рис, леопардова котка, вълк, язовец, мечка, невестулка, мармот, дребен грациозен елен, дива коза. Разбира се, най-близо до флората и фауната на държавата можете да се озовете в националния парк, голям 2 400 кв.м. Централната тракция е една от най-високите планини в страната, която е наричана диамантената планина, но истинското й име е Кумганг и най-високият й връх се намира близо до южнокорейската граница. Отскоро върхът е обявен за туристическа дестинация и много противоречиво, не се изисква специално упълномощяване на гражданите от Южна Корея за посещаването му. Точно на границата красива статуя на Буда гледа към върха, което напомня за духовното извисяване на хората, успели да се изкачат.

Малко на север от резервата, столицата на страната е далеч от дивата природа, но не и от красивите паркове. Пхенян е коренно реставриран след Корейската война и вече има красиви обновени широки улици, чисти подредени паркове, високи нови сгради, носещи популярния прякор на столицата като „младия град”. Градът сам по себе си представлява една от най-представителните атракции от страната. Пхенян е строго контролиран от правителството, така че всички хора там се държат дисциплинирано. Освен това, всъщност само хора от най-високото общество имат привилегията да живеят там. Няма да видите нищо очаквано в повечето азиатски страни като колела, рикши, улични пазари животни или дори малки деца.

Нещата, които си струва да видите са двата фонтана, поставени в реката Теадонг, които достигат височина 150м, което ги прави най-високите фонтани в света. Чака ви още „Арката на триумфа”, построена в помен на победата на Ким II Сънг над японците. Друга интересна атракция е кулата Чучхе. Построена през 1982г. по случай 70-тия рожден ден на Ким II Сънг. Виока цели 170м., кулата е изградена от 25 550 блокове от бял камък, колкото са били и дните, навършени от 70-годишния Ким II Сънг. Това е изключително известно и интересно място за туристите, особено с останалите заобикалящите кулата статуи. Наоколо се намират и други забележителности като „Стената на 82 приятелства”. Но, разбира се, ако се изкачите до върха на кулата, тя ще ви възнагради с невероятен изглед към цялата столица.

Друга задължителна спирка във вашето пътуване в Северна Корея е старата столица Каесонг. Когато династията Корийо е властвала, градът е бил в разцвета си, но сега многобройните войни са го унищожили почти до основи и сега той представлява само сянка на това, което е бил. Сега обаче съдържа едни от най-старинните сгради в страната и е чудесен историческо музей. Една от интересните атракции, които биха привлекли вниманието ви е гробницата на крал Конгмин, прекрасно украсена сграда от 12в. Други забележителности в града са монументът Сонгин, който стои на моста Сонджук още от 11в. Също интересен представлява музеят Корийо, който предлага красиви изложби от корейско грънчарство, както и будистски реликви.

Най-забележителната гледка обаче, е огромния лежащ близо до китайската граница угаснал вулкан. Високият 2744м. връх Пекдусан има красиво езеро в подножието, наречено от местните „Райското езеро”. За това красиво природно място в Северна Корея има предание, че синът на Бог слязъл от рая и дал основите на Първото корейско царство. Заради тази история, мястото е свещено за корейците.

Свещено е, но по-скоро като сакрално място, а не свързано пряко с религия, тъй като повечето от севернокорейците са атеисти, около 70%. Към 12% от населението проповядва чандоизъм, а други 12% корейски шаманизъм. Официалният език на предимно младото население на страната е корейски. Празниците са често свързани с възпяване на комунистическата партия, особено най-големия спортен празник в страната – Ариран. Футболът е а особена почит в страната. В Пхенян се намира Рунрадо, най-големият футболен стадион в света с капацитет 150 000 души. Много голямо преживяване е да се отиде на мач на подобен стадион.

Въпреки засиления контрол, наистина много туристи са привлечени от природната красота на мястото. Бюрократичният път е дълъг, но на практика на никого не е било отказвано влизането в страната. Просто се пригответе за едно дисциплинирано изживяване, наситено с богата история. И все пак никой не е бил разочарован от страната, красотата на природата й и метрополитните архитектурни новости наистина са повече от достойни за посещение.
Аватар
Memento
 
Мнения: 700
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:13

Re: На гости на Северна Корея

Мнениеот SatanicMalfunctions » 05 Фев 2012, 18:23



:lol:
Изображение
SatanicMalfunctions
 
Мнения: 79
Регистриран на: 03 Юни 2011, 16:26

Re: На гости на Северна Корея

Мнениеот Memento » 05 Фев 2012, 18:53

Доста се интересувам от живота в Северна Корея изгледал съм много филми и сам прочел много по-въпроса наистина ми е мечта да ида там колкото и абсурдно да се струва на някои хора, толкова е девствено и неопетнено от капитализма и глобализацията, последното такова място на земята струва си да се види преди да им внесат малко демокрация :D
Аватар
Memento
 
Мнения: 700
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:13

Re: На гости на Северна Корея

Мнениеот Memento » 15 Фев 2012, 13:14

ЧЕСТИТО НА БРАТСКИЯТ КОРЕЙСКИ НАРОД!!!

Огромен паметник на Ким Чен Ир и и Ким Ир Сен в Пхенян


Изображение

В Пхенян беше открит огромен бронзов паметник на починалия неотдавна севернокорейски лидер Ким Чен Ир и на неговия баща Ким Ир Сен.

Скулптурната композиция в центъра на севернокорейската столица изобразява Ким Чен Ир и Ким Ир Сен, възседнали коне.

Церемонията по откриването на монумента беше част от честванията по случай 70-ата
годишнина от рождението на Ким Чен Ир, която се отбелязва тази седмица.

На събитието не присъства новият севернокорейски лидер Ким Чен Ун, син на Ким Чен Ир, но от негово име беше поднесен венец пред паметника.

Цяла поредица от паметни прояви с цел увековечаване паметта на севернокорейския диктатор Ким Чен Ир се състоя след смъртта му.

Сред тях са гигантски надпис на планински склон, възпоменателни монети, пощенски марки, златни и сребърни медали.

Освен това досегашният севернокорейски лидер Ким Чен Ир бе посмъртно повишен в генералисимус.

Той почина на 17 декември м. г. на 69-годишна възраст, след като ръководи КНДР с желязна ръка в продължение на 17 години.

"Титлата генералисимус на Корейската народнодемократична република бе присъдена на лидера Ким Чен Ир", съобщи държавната агенция КЦТА.

След смъртта на баща му Ким Ир Сен през 1994 г. Ким Чен Ир разви политика, която поставя армията на върха на социалната йерархия и я превръща в национален приоритет.

През 1992 г. Ким Ир Сен бе провъзгласен за генералисимус, а Ким Чен Ир за маршал. Севернокорейската пропаганда поддържа активно култа към рода Ким, който е единствената комунистическа династия в историята, отбелязва АФП.
Аватар
Memento
 
Мнения: 700
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:13

Re: На гости на Северна Корея

Мнениеот Kaya » 18 Ное 2014, 11:44

Доста ми се вижда страшно в Северна КОрея, сякаш няма как да стане любима туристическа дестинация, наскоро случайно се запознах в интернет с младеж от там, каза,че дори комукацията им била забранена, включително и достъпа до социалните мрежи, много крайно ми се вижда за 21 век.
Ако си знаете цената, значи се е налагало да я казвате на някого.
Аватар
Kaya
 
Мнения: 2797
Регистриран на: 14 Ное 2014, 15:52

Re: На гости на Северна Корея

Мнениеот mix_twix » 16 Яну 2015, 17:46

Абе интересно, интересно, ама там при тези фанатици не отивам, те са тотално побъркани там :) :lol:
Аватар
mix_twix
 
Мнения: 1181
Регистриран на: 18 Дек 2014, 10:56

Re: На гости на Северна Корея

Мнениеот Pipilota » 19 Яну 2015, 16:49

mix_twix написа:Абе интересно, интересно, ама там при тези фанатици не отивам, те са тотално побъркани там :) :lol:

На мен също ми се вижда доста страшно място за екскурзия примерно, предпочитам да отида в Южна Корея, там се развиват нещата далеч по-добре и по-модерно.
kukuvicac
Аватар
Pipilota
 
Мнения: 4258
Регистриран на: 14 Ное 2014, 12:41

Re: На гости на Северна Корея

Мнениеот веселказасмяна » 30 Дек 2015, 16:19

Pipilota написа:
mix_twix написа:Абе интересно, интересно, ама там при тези фанатици не отивам, те са тотално побъркани там :) :lol:

На мен също ми се вижда доста страшно място за екскурзия примерно, предпочитам да отида в Южна Корея, там се развиват нещата далеч по-добре и по-модерно.

То това, че им е политиката, няма нищо общо с местностите, които могат да бъдат посетени, а и там обществото е доста по-различно, което е интересно също...
веселказасмяна
 
Мнения: 295
Регистриран на: 24 Сеп 2014, 12:43


Назад към Почивки и екскурзии в България и чужбина

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта