Смехът - начин за разтоварване

Споделеното удоволствие - двойно удоволствие. Кулинарни постижения. шивашки талант, градинарски тайни и всичко, с което запълвате свободното си време.

Смехът - начин за разтоварване

Мнениеот ivan33 » 08 Фев 2012, 12:26

Здравейте,

според вас смехът може ли да се използва като средство за разтоварване от напрежението и ако да, какво ви кара да се смеете искрено?
ivan33
 
Мнения: 16
Регистриран на: 08 Фев 2012, 09:09

Re: Смехът - начин за разтоварване

Мнениеот ovagimyan » 09 Фев 2012, 12:36

Смехотерапията е наложена като терапевтичен метод. В България тя е малко разпространена.
Хумора задейства механизмите на ума. Доказано е, че смехотерапията не само подобрява настроението, но и способства за усвояването на голямо количество информация, защото докато се смеем, се увеличава кръвообращението

Когато някой се смее, в мозъка му се отделят хормона на щастието, ендорфини, ето защо той започва да се възприема като щастлив и защитен от всичко и всички. Също така изследванията сочат, че този, който обича да се смее и възприема живота с не малка доза ирония - не страда от невроза. Всъщност, със сериозното изучаване на влиянието на смеха учените се занимават от 70-те години на миналия век. В Америка има повече он 600 специалисти. По ефективност смехът може да бъде сравнен с добрата аеробна гимнастика, тъй като задейства 80 групи мускули: движат се рамената, гръдния кош, вибрира диафрагмата, шийните мускули и тези на гърба се отпускат, а лицевите се разтягат (което премахва няколко вида главоболие). Също както при физическите натоварвания се учестява серцебиенето, понижава се нивото на холестерин. Оптимизира се дишането, рязко се подобрява кръвоснабдяването на органите и тъканите.

Смехът стимулира дейността както на имунната, така и на нервната системи, успокоява болката, намалява стресът и нормализира работата на храносмилателната система. Той стимулира изработването на лимфоцити (клетки, борещи се с инфекциите) и ендорфини (веществата, блокиращи болката).

Чувството за хумор и способността да се смеем – са две различни неща. Центъра, отговарящ да нашето умение да веселим околните, е разположен в лявото полушарие на главния мозък и е свързан с центъра на речта. Ето защо учените говорят за морфологична и генетична предрасположеност на чувството за хумор.

А смехът е един от адаптивните механизми у човека към заобикалящата го среда, показател на душевно и физическо здраве.
Смехът в терапията съвсем не се свежда до шеги по време на терапия, нито до омаловажаване проблемите на пациента. Това е един от трите главни форми на катарзис в терапията освен сълзите и освобождаването на гнева. Със съдействието на клиента си психотерапевтът работи, за да помогне в намирането на инструментите за създаване на смехови катарзис. Всеки клиент е уникален средствата, с които да се играе със сериозни проблеми варират при различните хора. За да се постигне смях, се комбинират игровите моменти със сериозното отношение. Игровите похвати могат да включват различен начин на мислене, игра на думи, фразеология и т.н. Способността да се играе не е синонимна на глуповато поведение, така че не е еноебходимо да се опасяваме от нараняване достойнството на възрастния човек.
Интересен факт е, че само смехът не би бил достатъчен, за да се справим с проблемите. Когато се докоснат чувствата, плачът, работата с гнева и обсъждането често са необходими спътници на смеха. Емоциите се съдържат в тялото и всички начини на катарзис са необходими за лечението. Кои по-конкретно и колко - това зависи от индивида. Смехът е може би най-важният, защото той освобождава три емоции (гняв, възбуда и скука) и той е най-приятен и най-лесно приемлив. Клиенти, които желаят да използват смеха в терапията като правило ще преодолеят болката си по-бързо.... "

Какво разбирате под смях, които не омаловажава проблема и пази достойнството?
Имали ли сте опитности на комбинирани "гняв, плач и смях"? В какви последователности комбинациите са ви оказвали лечебен ефект?
Кога настъпва моментът на преосмислянето на проблема - преди или след смеха?
Можете ли да дадете пример на смехотерапия, която сте прилагали на себе си в ситуации на сериозни проблеми?
Вашите рецепти за смехотерапия?
ovagimyan
 
Мнения: 164
Регистриран на: 05 Апр 2011, 19:40

Re: Смехът - начин за разтоварване

Мнениеот Memento » 09 Фев 2012, 12:46

Имам въпрос, миналата в година в Стара Загора една усмихната млада дама беше организирала събитие наречено - Усмивкова терапия, има ли тя нещо със смехотерапията и какви са разликите. Какъв е ефекта от усмивковата терапия и по-добра ли е тя от смехотерапията????????????????????
Аватар
Memento
 
Мнения: 700
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:13

Re: Смехът - начин за разтоварване

Мнениеот YoLindi » 02 Окт 2013, 12:39

Memento написа:Имам въпрос, миналата в година в Стара Загора една усмихната млада дама беше организирала събитие наречено - Усмивкова терапия, има ли тя нещо със смехотерапията и какви са разликите. Какъв е ефекта от усмивковата терапия и по-добра ли е тя от смехотерапията????????????????????

Ако това момиче се казва Теодора, мисля че тя водеше точно смехотерапия, всъщност я водиха заедно с едно момче - Миро. Аз лично веднъж посетих подобно събитие, но не ми хареса, но всеки със вкуса си! :)
YoLindi
 
Мнения: 447
Регистриран на: 02 Окт 2013, 12:28

Re: Смехът - начин за разтоварване

Мнениеот pavleta » 03 Фев 2016, 13:11

Щом организират специални събития със смехотерапия, че и курсове, значи яко сме я закъсали! :sad:
pavleta
 
Мнения: 467
Регистриран на: 18 Яну 2016, 16:33

Re: Смехът - начин за разтоварване

Мнениеот Pipilota » 03 Фев 2016, 14:54

pavleta написа:Щом организират специални събития със смехотерапия, че и курсове, значи яко сме я закъсали! :sad:

О, не е така, имам позанти, които правят такива курсове, невероятно изживяване, докато не видиш не съди.
kukuvicac
Аватар
Pipilota
 
Мнения: 4258
Регистриран на: 14 Ное 2014, 12:41

Re: Смехът - начин за разтоварване

Мнениеот pavleta » 04 Фев 2016, 16:15

Pipilota написа:
pavleta написа:Щом организират специални събития със смехотерапия, че и курсове, значи яко сме я закъсали! :sad:

О, не е така, имам позанти, които правят такива курсове, невероятно изживяване, докато не видиш не съди.


Имам предвид, че толкова сме зле, че даже не можем да се смеем на това , което е около нас естествено, а на специални терапии трябва да ходим.
pavleta
 
Мнения: 467
Регистриран на: 18 Яну 2016, 16:33

Re: Смехът - начин за разтоварване

Мнениеот Jully » 04 Фев 2016, 17:20

защото може да ти помогне да се справиш с неразположения, а често около теб никой за нищо не се смее, трудно е да попаднеш сред хора, които знаят как да се смеят и това да е заразно и за тебе ;)
Аватар
Jully
 
Мнения: 1471
Регистриран на: 30 Апр 2015, 09:36

Re: Смехът - начин за разтоварване

Мнениеот roksana » 05 Фев 2016, 13:45

Напоследък започвах да се усещам, че по-малко се смея, май трябва да се заинтересувам по-сериозно от такива терапии :cry:
roksana
 
Мнения: 504
Регистриран на: 18 Яну 2016, 15:50

Re: Смехът - начин за разтоварване

Мнениеот Ваня Стойчева » 05 Фев 2016, 14:39

roksana написа:Напоследък започвах да се усещам, че по-малко се смея, май трябва да се заинтересувам по-сериозно от такива терапии :cry:

Има си психолози, които правят, дори има една група във фейсбук Психолог и те правят такива занимания :)
Аватар
Ваня Стойчева
 
Мнения: 2023
Регистриран на: 16 Дек 2014, 11:24

Следваща

Назад към Хоби и развлечения

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта