Електронна рецепта

Най - горещите теми от сферата на здравеопазването.

Електронна рецепта

Мнениеот southern_sun » 09 Фев 2012, 14:11

Тази година Министерство на здравеопазването смята да замени традиционната хартиена рецепта с електронна. Как ще коментирате това решение на министерството, дали ще улесни лекари и пациенти това нововъведение, ще намали ли това опашките пред кабинетите и няма ли да се спекулира с продажбата на лекарства?
southern_sun
 
Мнения: 1182
Регистриран на: 31 Мар 2011, 21:36

Re: Електронна рецепта

Мнениеот d_2 » 09 Фев 2012, 14:30

Лично аз съм скептична към тази реформа, ако може да се нарече така. Според мен такъв тип услуга няма как да се развие в България, поради факта, че повечето българи (особено след 50 годишна възраст) нямат свободен достъп до интернет.
От всичките ми самоубийства досега, ти си най-тъпият бръснач, най-засичащият пистолет,най-изветрялата свръхдоза,най-недостатъчно високият етаж...
Аватар
d_2
 
Мнения: 231
Регистриран на: 08 Сеп 2011, 10:45

Re: Електронна рецепта

Мнениеот Memento » 09 Фев 2012, 15:39

Не ми се вярва да стане скоро, доста сме назад като държава с информационните технологии още дълги години ще трябва да минат докато това ще бъде приложимо масово или да измести обикновената рецепта.
Аватар
Memento
 
Мнения: 700
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:13

Re: Електронна рецепта

Мнениеот southern_sun » 10 Фев 2012, 13:29

d_2 написа:Лично аз съм скептична към тази реформа, ако може да се нарече така. Според мен такъв тип услуга няма как да се развие в България, поради факта, че повечето българи (особено след 50 годишна възраст) нямат свободен достъп до интернет.

Съгласна съм, но пък живота на младите хора, е пряко зависим от интернет и това ще бъде едно улеснение. Като пример искам да посоча масовото онлайн пазаруване.
southern_sun
 
Мнения: 1182
Регистриран на: 31 Мар 2011, 21:36

Re: Електронна рецепта

Мнениеот ПетърВн » 10 Фев 2012, 15:44

Ще има едни хора които ще бъдат улеснени и други които това ще създаде още по-голям проблем.

Не мисля, че електронна рецепта ще измести старомодната ръчно написана рецепта от лекарят, а по-скоро ще бъде добавена като алтернатива за да може тези които ще могат да я ползват да бъдат улеснени и от там целият процес от отиване при лекаря до закопуване на лекарства от аптеката.

А и с електронните рецепти най-накрая ще имаме възможност да видим какво ни е изписъл лекарят преди да си вземем лекарството от аптеката и да видим четливо какво пише на опаковката.
"Аз отхвърлям вашата реалност и я замествам с моя собствена" - Адам Савидж
ПетърВн
 
Мнения: 44
Регистриран на: 10 Фев 2012, 09:03

Re: Електронна рецепта

Мнениеот shhuus » 10 Фев 2012, 15:50

Ако идеята я развият правилно, дори на възрастните няма да им е трудно. Защо ще им е на тях достъп до интернет. Само отиват в аптеката, казват си трите имена, ЕГН или каквото е нужно и на фармацевта им излиза цялата информация на компютъра. Не е кой знае каква философия.

Даже смея да твърдя, че не само рецептите, но и картоните трябва да ги направят в електронен вариант. За един хронично болен пациент се изписват тонове хартия, всеки месец се повтаря едно и също. Би трябвало да се улесни системата, като се направят електронни досиета на всеки пациент.
Влиза доктора от спешното в картона и вижда цялата история на заболяването на пациента. Било то и за обикновен пациент. Всички ваксини, всички алергии на едно място.
"Аз-ът е само едно местоимение!"
Аватар
shhuus
 
Мнения: 66
Регистриран на: 10 Фев 2012, 09:04

Ел. рецепти

Мнениеот majifu » 30 Мар 2012, 13:35

От тази ,или другата година се въвеждат електронни рецепти.
Интересува ме дали след въвеждането на тези рецепти, ако дам обикновена рецепта в аптеките ще я приемат. Или изцяло излизат от употреба обикновените рецепти.
Също е интересно дали въвеждането а такива рецепти ще премахне чакането с часове пред лекарския кабинет за изписване на лекарства по книжка.
majifu
 
Мнения: 5
Регистриран на: 30 Мар 2012, 13:30

Re: Ел. рецепти

Мнениеот SunFlower » 02 Апр 2012, 11:28

majifu написа:От тази ,или другата година се въвеждат електронни рецепти.
Интересува ме дали след въвеждането на тези рецепти, ако дам обикновена рецепта в аптеките ще я приемат. Или изцяло излизат от употреба обикновените рецепти.
Също е интересно дали въвеждането а такива рецепти ще премахне чакането с часове пред лекарския кабинет за изписване на лекарства по книжка.

Мисля,че една баба на 70 години не би се оправила с електронна рецепта, не мислиш ли?Разбира се, че ще важат, но нека поживее и да видим, все пак в България нещата стават тоооолкова бавно. Аз лично съм за въвеждането на електронна рецепта, така ще мога да си поръчвам лекарства от дома или докато работя. Много често черпя информация от сайта на Фрамар и онлайн аптеката им, но лично не съм се възползвала от онлайн пазаруването там. Според мен това е бъдещето - онлайн търговията ще се развие до нива достъпни дори до средния българин.Това е моето виждане, не ангажирам никой с него.
Аватар
SunFlower
 
Мнения: 83
Регистриран на: 24 Фев 2012, 14:36


Назад към Здравна политика

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron