Хипохондрията-съществува ли в нашето общество

Тук е мястото за въпроси, касаещи медицински и здравни теми, които споделяме помежду си.

Хипохондрията-съществува ли в нашето общество

Мнениеот ПетърВн » 10 Фев 2012, 15:25

След като вече има толкова богата гама лекарства на нашият пазар и също толкова богата гама от симптоми които лекуват дали в нашето общество вече не се прокрадва и по-честат проява на Хипохондрия.

Имате ли роднини, приятели или познати които се притесняват и си внушават, че са болни в следствие на това?
"Аз отхвърлям вашата реалност и я замествам с моя собствена" - Адам Савидж
ПетърВн
 
Мнения: 44
Регистриран на: 10 Фев 2012, 09:03

Re: Хипохондрията-съществува ли в нашето общество

Мнениеот Memento » 11 Фев 2012, 18:53

Познавам хора които дори при най-малките симптоми на нещо тичат при доктора. Стреса, негативизма който лъха отвсякъде, съчетани агресивната медийна политика на отрицателни новини въздейства все по осезаемо на обикновените хора. Държани под постоянен страх, гражданите са по-покорни и смирени. Хипохондрията е част от играта, резултат от масовата психоза. Типичен пример свинския грип, който е доказано, че е с по-малък процент смъртност от обикновения но на всеки по-тежък случай се обръщаше национално медийно внимание!
Аватар
Memento
 
Мнения: 700
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:13

Re: Хипохондрията-съществува ли в нашето общество

Мнениеот ogi-smile » 13 Фев 2012, 13:37

Хипохондрията представлява прекомерен, патологичен страх от болести.. Характерно за хипохондрията е наличието на многобройни и неспецифични телесни оплаквания, следствие от опасение за заболяване. болните от хипохондрия внимателно наблюдават тялото си и всяка малка нередност ги привежда в състояние на страх. Тези пациенти в повечето случаи полагат усилия да водят „преувеличено” здравословен начин на живот и с това понякога си навреждат още повече. Хипохондрията по-често се появява през втората половина от живота, понякога след като болният или някой от кръга на познатите му е прекарал тежко заболяване. Психолозите различават два вида хипохондрия: идеохипохондрия, която се изразява само в опасение от разболяване и сензохипохондрия, при която са налице и неприятни субективни усещания. Всъщност, това са първите две степени на хипохондрията, които се последват от третата, последна степен – на соматизиране на мнимите оплаквания. В тази трета степен мислите и чувствата на пациентите се материализират в реалността на тяхното тяло - „Това, от което се боях, то ме и застигна”.Добрата новина е, че хипохондрията е лечима, както всички останали заболявания.
Аватар
ogi-smile
 
Мнения: 284
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:05

Re: Хипохондрията-съществува ли в нашето общество

Мнениеот Memento » 13 Фев 2012, 17:23

Чудя се дали от силна форма на хипохондрия и постоянно мислене за болести, не може да се получи плацебо ефект и наистина да се разболеем от някоя от болестите за която постоянно мислим и се опасяваме???? :? :? :? :? :? :? :? :?
Аватар
Memento
 
Мнения: 700
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:13

Re: Хипохондрията-съществува ли в нашето общество

Мнениеот ovagimyan » 17 Фев 2012, 11:51

Как се лекува хипохондрия?
Лекарско наблюдение. Следенето от страна на лекаря на симптомите, може да даде известна сигурност на болния, че е в сигурни ръце и постепенно да се увери и превъзмогне повишената загриженост и чувствителност към физическото си тяло.
Лекарства. Тук се препоръчват антидеперсанти или бензодиазепини, които да намалят тревожността на болния.
Психотерапия. Психотерапия би била полезна с това че може да научи пациента как да се справя с тревожните си мисли и как да смени поведението и отношението си към тях.
За жалост обаче, повечето пациенти с хипохондрия отричат да приемат, че имат емоционални проблеми, което ги прави сравнително устойчиви на психотерапия.
Превенция на хипохондрията
За съжаление няма способи, които да предотвратяват появата на това заболяване. Добрата семейна среда и разбиране от страна на близките може да предотварти задълбочаване на хипохондрията.
ovagimyan
 
Мнения: 164
Регистриран на: 05 Апр 2011, 19:40

Re: Хипохондрията-съществува ли в нашето общество

Мнениеот Memento » 17 Фев 2012, 17:53

Хипохондията се проявява като натрапчив ирационален страх от терминално заболяване.

Хипохондрията се проявява поведенчески по различни начини. Някои хора имат натрапчиви мисли и физически усещания, които ги карат често да се съветват със семейството си, с приятели, да търсят и четат медицинска литература и да настояват за медицински изследвания при най-малкия "симптом". Други толкова се страхуват от всякакъв намек за наличие на болест, че избягват да търсят лекарска помощ дори за малки проблеми, а понякога се стига дотам да оставят сериозно заболяване да се развие, без да бъде диагностицирано. Също така има хора, които живеят в отчаяние и депресия, убедени че имат застрашаващо живота заболяване и никой лекар не би могъл да им помогне, приемайки болестта като наказание за минали действия.

Хипохондрията е отнасяна към т.н. соматоформни разстройства, но неин неотклонен придружител са фобичните (страхови) състояния и депресията.

Често хипохондрията се отключва при смърт на близък приятел или роднина. Когато обаче пациентът се анализира и се проследят причините за страховите симптоми, техният корен обикновено е заложен през детските години в резултат на определен стил на възпитание и преживявания. Нерядко причината за развиване на хипохондрия се крие още по-дълбоко - в деветте месеца на предродовия процес и преживяванията на майката по време на този изключително важен период.
Може да се каже, че хипохондрията е свръхмерен ирационален страх от загуба на живота, страх от смъртта, страх че "животът ще ме изостави". Хипохондрията представлява загуба на вярата в живота, загуба на вярата на доброто в живота, недоверие към живота в самия себе си, прекъсване на връзката с мъдростта и смисъла на вътрешния Аз (Селф, цялостната личност, висшето ни Аз) - изворът на живота.

Терапевтичният план при хипохондрия включва

- когнитивен мониторинг (анализ) и осъзнаване на сценариите, които причиняват хипохондрията. Веднъж изплували на светлината на съзнанието, работата по тяхната промяна става възможна.

- когнитивно реструктуриране - замяна на зловредните сценарии с позитивни и адаптивни

- Десензитизация - десензитизацията или както аз я наричам, обезстрашаването, е един от най-мощните методи в когнитивно поведенческата терапия. Чрез директното излагане на съзнанието на тревожните за него стимули - в процеса на визуализация и в реалността - се постига въпросното десензитизиране. Неутралният стимул - в случая болница, гробище, смърт, болест, се разобуславят от страховото преживяване.

- водена релаксация, визуализация, медитация и дихателни прийоми - чрез дишането, дълбоката релаксация и медитацията фиксацията в зловредните страхови сценарии се прекъсва и се установява във вътрешния център (Аз, Селф) - източник на радостна самоувереност и спонтанна естественост.

- Развиване на здрава ВЯРА в Себе си, в Живота, Доверие в другия, в несъвършенството на този живот.
Аватар
Memento
 
Мнения: 700
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:13

Re: Хипохондрията-съществува ли в нашето общество

Мнениеот S_Milenska » 18 Ное 2014, 14:20

Аз се страхувам страшно много от болести и при най-малкото оплакване, винаги се погребвам на ум :) Много ме е страх,че мога да оставя семейството си и да си замина толкова млада, като гледам около себе си как си отиват млади хора, до вчера били здрави. Наистина и негативната информация,която ни залива по цял ден от медиите спомага за това нещо.
Аватар
S_Milenska
 
Мнения: 2136
Регистриран на: 18 Ное 2014, 13:46

Re: Хипохондрията-съществува ли в нашето общество

Мнениеот Viktor.Ivanov » 18 Ное 2014, 15:11

S_Milenska написа:Аз се страхувам страшно много от болести и при най-малкото оплакване, винаги се погребвам на ум :) Много ме е страх,че мога да оставя семейството си и да си замина толкова млада, като гледам около себе си как си отиват млади хора, до вчера били здрави. Наистина и негативната информация,която ни залива по цял ден от медиите спомага за това нещо.

Голям проблем, и аз съм същия. Затова и не гледам ТВ и не чета нищо натоварващо.
Viktor.Ivanov
 
Мнения: 220
Регистриран на: 09 Май 2014, 11:47

Re: Хипохондрията-съществува ли в нашето общество

Мнениеот Lollipop » 28 Яну 2015, 11:22

Разбира се, че съществува, то в България не се знае дали ще излезеш жив ако те хване грип, та как няма да има хипохондрия? мен ме е страх от болестите, страх ме е че няма да имам пари да се излекувам, страх ме е, че ще попадна на лекари, които ще изцедят душата на семейството ми, страх ме е, че накрая ще умра без да съм имала и малък шанс да оцелея.
Аватар
Lollipop
 
Мнения: 2728
Регистриран на: 14 Ное 2014, 15:55

Re: Хипохондрията-съществува ли в нашето общество

Мнениеот exotic » 28 Яну 2015, 11:31

Да, но и за това има лекарства, поне такива за деца съм чувала при по-притеснителни деца и такива с необяснимо главоболие и подобни, предполагам действат и при възрастни, като ефектът е по-скоро плацебо ;)
exotic
 
Мнения: 360
Регистриран на: 15 Авг 2014, 13:29

Следваща

Назад към Общи здравни теми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта