Тук е мястото за въпроси, касаещи медицински и здравни теми, които споделяме помежду си.
08 Яну 2015, 16:45
Аз много мразя да пътувам с автобус, защото е задушно, затворено, не виждаш навън и ако минавам някой планински проход ми иде да скоча от автобуса, като цяло избягвам да пътувам с автобус защото наистина е ужасно задушно и некомфортно. Чак да ми се гади не ми се е случвало, но започва да ми се вие свят и да се задушавам.
14 Яну 2015, 14:14
Прилошаването при пътуване е състояние, при което съществува
несъответствие между визуалното възприемане на движението и усещането на вестибуларната система за движението. Най-често срещаната
хипотеза за поява на това състояние е, че то възниква като защитен механизъм срещу невротоксини.
Повече информация за прилошаването при пътуване може да прочетете тук: Прилошаване при пътуване мкб T75.3С уважение,
Фрамар
26 Фев 2016, 14:34
Имах такива проблеми като дете, дори и в кола ми ставаше лошо. Но с годините поутихна и почти не ми се случва, а ако ми прилошее, знам как да го контролирам, за да не повърна.
16 Мар 2016, 10:48
analizatorka написа:Имах такива проблеми като дете, дори и в кола ми ставаше лошо. Но с годините поутихна и почти не ми се случва, а ако ми прилошее, знам как да го контролирам, за да не повърна.
Какви техники имаш за да не ти става толкова зле? Имам една позната, която вече е на близо 40 години и все още ѝ става лошо, дори и когато пътува из града с кола или автобус.
16 Мар 2016, 11:50
Има медикаменти, които могат да се вземат, Деган е супер подходящ при такива случаи. Тъщата е такава, че от село до града не мога да я докарам, давам и един хап и я забравям.
18 Мар 2016, 12:32
Като малки в училищните автобуси ни даваха да ядем лимон, ако на някой му прилошее. Сега не ми се случва, но съм го прилагала за други хора и мисля, че помага.
18 Мар 2016, 13:32
renetka написа:Като малки в училищните автобуси ни даваха да ядем лимон, ако на някой му прилошее. Сега не ми се случва, но съм го прилагала за други хора и мисля, че помага.
Това не съм го чувала, защо ще помага? Мен лично започва да ме боли стомах и да имам киселини от лимоните, представям си ако изям повече. Мисля, че само медикаменти могат да помогнат.За мен най-голямата причина да ни става зле по време на пътуване е това, че всичко е затворено и задушно, монотонен звук и няма как да не ти прилошее. Повечето автобуси все още са неприятни, точно за това избягвам да пътувам с автобус, предпочитам кола, влак, за самолета не мога да кажа нищо. :)
18 Мар 2016, 14:24
Snejna написа:renetka написа:Като малки в училищните автобуси ни даваха да ядем лимон, ако на някой му прилошее. Сега не ми се случва, но съм го прилагала за други хора и мисля, че помага.
Това не съм го чувала, защо ще помага? Мен лично започва да ме боли стомах и да имам киселини от лимоните, представям си ако изям повече. Мисля, че само медикаменти могат да помогнат.За мен най-голямата причина да ни става зле по време на пътуване е това, че всичко е затворено и задушно, монотонен звук и няма как да не ти прилошее. Повечето автобуси все още са неприятни, точно за това избягвам да пътувам с автобус, предпочитам кола, влак, за самолета не мога да кажа нищо. :)
И аз съм същата, точно за това, когато пътувам с автобус, винаги отивам много по-рано от тръгването и се опитвам да се докопам до най-предната седалка, много често шофьора си отваря прозореца, а назад е мор. :)
18 Мар 2016, 15:17
Прилошаването при пътуване имаше връзка май с вестибуларния апарат, мозъкът не можеше да "прецени" точно позицията на тялото и бързо сменящите се картини пред погледа допълнително усложняват работата. Аз се опитвам да гледам в една точка, никога не чета, докато пътувам, и дишам дълбоко, ако почне да ми се гади и успявам да се "спася".
22 Мар 2016, 11:28
И аз съм забелязала, че много хора им става лошо при четене и наистина било свързано с вестибуларния.
Snejna, с лимона е наистина ефективно. Не съм се интересувала точно за причините, но нещо свързано с баланса на с алкалния състав, внася доза витамини и така се отразява добре като цяло на стомаха и против гаденето.