Честа употреба на антибиотици в България

Мнения, коментари и въпроси за лекарствени продукти.

Честа употреба на антибиотици в България

Мнениеот plamen-dk » 15 Фев 2012, 09:50

Антибиотиците заемат важна част в съвременната медицина.В много от случаите , когато пациент е в тежко състояние именно тези медикаменти са последната защитна линия за справяне със съответния проблем.
Въпреки това известна е констатацията , че в редица западноевропейски страни и в САЩ предписването им е крайна мярка.В България ,обаче ситуацията на стои по този начин .
На не един медецински спимпозиум са обсъждани точно тези факти , че в България се предписват и приемат антитибиотици доста по-често отколкото в другите страни.Защо това е така и каде се крие причината?
Нужно е да се правят предварителни изследвания , особено микробиологични.По този начин може да се изясни до голяма степен клиничната картина на пациента.Имам наблюдения ,че в България такива изследвания не се правят системно.От важно значение също е и състоянието на здравната ни система , която според специалисти в тази област не е на необходимото ниво.Роля играе и дейността на квалифицирани специалисти в тези области.
Неправилната употреба на антибиотиците също може да бъде в следствие на поведението на пациентите и медицинските лица.Една от причините в тази насока е презастраховането на лекарите , свързано стехните опасения, че ако не предпишат антибиотик състоянието на дадения пациент може да се влоши.Не без значение е и факта,че голяма част от пациентите настояват да им бъде предписан точно такъв медикамент ,защото смятат че само така ще бъдат излекувани и друг препарат няма да им помогне в момента.
Често срещан проблем е и самоинициативността на пациентите,когато те решат да закупят антибиотик без да са имали консултация с лекар.В следствие на това не е сигурно ,че препаратът ще подейства по предназначение ,което може да доведе до повторна употреба на подобен препарат в кратки срокове.
Всичко това може да окаже неблагоприатно въздействие върху организма свързано с предозиране на даден медикамент.
Важна роля заема повишаването на общата медицинска култура на населението и правилното диагностициране от страна на медицинските лица.
plamen-dk
 
Мнения: 23
Регистриран на: 14 Фев 2012, 14:04

Re: Честа употреба на антибиотици в България

Мнениеот Memento » 22 Фев 2012, 12:06

Антибиотиците имам чувството, че за българите са като някакво магическо хапче за всяка болежка и за всеки повод. Наистина има резон в тази информация, че употребяваме твърде много, моите лични наблюдения показват същото. Аз лично дори не си спомням кога за последно съм взимал минимум преди 4-5 години, но има хора които прекаляват!
Аватар
Memento
 
Мнения: 700
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:13

Re: Честа употреба на антибиотици в България

Мнениеот borislav.bo » 06 Мар 2012, 15:18

Не знам от докторите ли е или ние сме си хилави, но много често се употребяват антибиотици. До някъде лекарите са причина, понеже когато са в началото на своята кариера, са малко неопитни и стресирани и антибиотика е с най-сигурното действие и доста често прибягват направо към него. ;)
borislav.bo
 
Мнения: 96
Регистриран на: 03 Юни 2011, 22:28

Re: Честа употреба на антибиотици в България

Мнениеот micky » 08 Мар 2012, 16:07

Ами ние също имаме вина, защото много от нас не ходят на време на лекар, а едва когато вече антибиотика е неизбежен. Много от нас си предписват сами лекарства и се опитват да се лекуват без да се консултират с лекар, това сигурно никъде го няма.
micky
 
Мнения: 108
Регистриран на: 20 Сеп 2011, 08:48

Re: Честа употреба на антибиотици в България

Мнениеот totka_lukanova » 27 Мар 2012, 13:22

В други страни, дори само при главоболие ходят и се консултират с лекар, а ние тук бронхити, ангини всичко сами си лекуваме. Особено се чудя на някой майки, как сами си лекуват децата, мислят си че като е боледуваловече 3-4 пъти и са наясно с лечението и сами им назначават лечение. :shock:
totka_lukanova
 
Мнения: 224
Регистриран на: 27 Апр 2011, 14:40

Re: Честа употреба на антибиотици в България

Мнениеот elena » 27 Апр 2012, 11:28

Прибягвам до антибиотици в много редки случаи, когато всички останали варианти като хомеопатия, например, са изчерпани или не биха могли да помогнат. Лошото е, че много лекари се презастраховат и направо изписват антибиотика. Радвам се, че нашата педиатърка не е от тях и досега сме пили само 2 пъти антибиотик. Ако състоянието на детето го позволява, винаги първо изписва хомеопатия и в повечето случаи сме се справяли единствено с нея.
elena
 
Мнения: 76
Регистриран на: 09 Мар 2012, 09:28

Re: Честа употреба на антибиотици в България

Мнениеот сиско » 06 Яну 2013, 19:55

Явно това в България е масова практика. Всеки път, когато заведа детето при педито и антибиотика е налице, а то боледува често. Сега, когото се разболее се опитвам да го лекувам с хомеопатия или както се казва "бабини рецепти". Не е нормално за мен при най-малкият проблем да се изписва антибиотик!
сиско
 
Мнения: 341
Регистриран на: 18 Окт 2011, 16:03

Re: Честа употреба на антибиотици в България

Мнениеот Pipilota » 27 Ное 2014, 17:19

Тук масово се използват антибиотици, сякаш останало от преди време. Грешка е това, но е и грешка, че родителите понякога не си дават антибиотиците и после се чудят, що стават толкова зле децата. :roll:
kukuvicac
Аватар
Pipilota
 
Мнения: 4258
Регистриран на: 14 Ное 2014, 12:41

Re: Честа употреба на антибиотици в България

Мнениеот klara » 26 Фев 2016, 11:05

borislav.bo написа:Не знам от докторите ли е или ние сме си хилави, но много често се употребяват антибиотици. До някъде лекарите са причина, понеже когато са в началото на своята кариера, са малко неопитни и стресирани и антибиотика е с най-сигурното действие и доста често прибягват направо към него. ;)


Едва ли е от неопитност само! Нали работят с определени фармацевтични фирми и предписват техни лекарства.
klara
 
Мнения: 530
Регистриран на: 18 Яну 2016, 16:51

Re: Честа употреба на антибиотици в България

Мнениеот Lucy » 11 Яну 2019, 13:25

Честа е, обаче забелязвам и друга тенденция - хората все повече да се интересуват от алтернативно лечение и да не се хвърлят на АБ веднага. Покрай достъпа до информация сега, е много по-лесно да направим информиран избор.
Lucy
 
Мнения: 66
Регистриран на: 20 Дек 2018, 12:31


Назад към Лекарства

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта