Най-екзотични домашни любимци

Ако можеха да говорят, но не могат, затова нека поговорим вместо тях. Споделетe всичко за вашите домашни любимци - типични или екзотични.
Онлайн консултация с д-р Искрен Станилов и д-р Деница Русева

Най-екзотични домашни любимци

Мнениеот Memento » 15 Фев 2012, 12:26

Имате ли опит с отглеждането на рядко срещани видове домашни любимци? Какво знаете за тях и бихте ли отглеждали нетипична за страната животинка?
Какви съвети бихте дали на хората които проявяват интерес към странни, чудати и редки животински видове?
Ето един пример:

Гекон. Геконите като видове са над осемстотин по целия свят, но има и Балкански Гекон, който се среща и в България. По света се среща в Палестина, Сирия, Турция, Грузия, Армения, както и в някои части на Крим, Апенинския полуостров и по острови в Източното Средиземноморие. Той е вид гущер, който е наричан и „нощен гущер“. Неговата активност е главно през нощта като се храни с паякообразни и насекоми, а през деня се крие по пукнатини на скали и в различни части на сградите и покривите им. Той рядко слиза на земята, като умело се катери и по гладки повърхности. Интересното при тях е, че не се страхуват от хората и езикът на тялото им наподобява много този на кучетата. Когато са развълнувани въртят опашката си, а с други от своя вид издават цвърчащи звуци, с които се разбират помежду си. Някои видове Гекони могат да променят цветовете си като хамелеоните, за да се слеят с околността. В къщи може да се отглежда в подходящ терариум, като му трябва и отопление, защото е студенокръвно животно.
Аватар
Memento
 
Мнения: 700
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:13

Re: Най-екзотични домашни любимци

Мнениеот yoanna » 15 Мар 2012, 13:57

Тъкмо преди малко писах в една друга тема по този въпрос - имах чинчила преди години, което всъщност е южноафрикански заек нищо, че прилича на катерица :mrgreen: След горчивия опит с отглеждането й, не бих посмяла повече да имам екзотичен любимец :roll: Животинката се измъчи в тази клетка, а когато я пусках да се разхожда правеше само щуротии - прегризваше кабели, късаше тапетите, точеше си ноктите по секцията. Важно е да знаем какви нужди има животното, което гласим за домашен любимец и дали имаме възможността да ги задоволим, защото в противен случай е много трудно и за двете страни!
yoanna
 
Мнения: 61
Регистриран на: 08 Мар 2012, 10:17

Re: Най-екзотични домашни любимци

Мнениеот ivka-86 » 15 Мар 2012, 15:46

Не знам как хората се решават да гледат вкъщи змии, гущери и паяци :shock: Направо изпитвам ужас от мисълта за подобно нещо. Единствените екзотични животни, които бих допуснала в дома си са рибките :mrgreen:
ivka-86
 
Мнения: 40
Регистриран на: 08 Мар 2012, 10:12

Re: Най-екзотични домашни любимци

Мнениеот nikita » 09 Май 2012, 12:57

ivka-86 написа:Не знам как хората се решават да гледат вкъщи змии, гущери и паяци :shock: Направо изпитвам ужас от мисълта за подобно нещо. Единствените екзотични животни, които бих допуснала в дома си са рибките :mrgreen:

И аз не си представям вкъщи да има друго студенокръвно животно освен мен :lol: Ако папагалът се брои за екзотичен домашен любимец, значи съм имала като малка. Дядо чоплеше семки на терасата и един папагал му кацна на главата :lol: Явно го бяха изтървали, но дядо го хвана, купихме клетка, хранилка, поилка, огледалце и всичко необходимо, и си го гледахме доста време. Само че беше доста гръмогласен и направо ни надвикваше, а сутрин покривахме клетката, защото събуждаше всички комшии :lol: Много забавна и мила животинка :)
nikita
 
Мнения: 66
Регистриран на: 30 Мар 2012, 16:46

Re: Най-екзотични домашни любимци

Мнениеот Снежана » 09 Май 2012, 14:54

Със сигурност всеки може да се похвали с екзотично животинче в къщи, аз съм имала какви ли не животни. От малка родителите ми никога не са ме спирали да отглеждам каквито си поискам домашни любимци.Най-екзотичното до тук животно, което съм отглеждала е игуана. Не препоръчвам на никой да отглежда подобно нещо в къщи, изисква много грижи и не можеш да го погалиш дори.
Снежана
 
Мнения: 153
Регистриран на: 09 Май 2012, 08:58

Re: Най-екзотични домашни любимци

Мнениеот mecana » 06 Юни 2012, 11:02

Когато бяхме малки със сестра ми, сме имали какви ли не домашни любимци. Нашите много ни глезиха в това отношение - хамстери, рибки, таралежчета, кучета... Сигурно пропускам някоя животинка, но от малки сме свикнали да се грижим за животни. Сега съм обещала на сина си, куче и все се опитвам да се измъкна от това си обещание :oops: Като знам какви грижи се полагат и как ще му се изпари меракът след първите няколко месеца, съм сигурна, че аз ще отнеса парсата.
Екзотично животно не бих гледала вкъщи :idea: Изискват много по-специални условия и грижи, а и разходите покрай отглеждането им никак не са малко.
mecana
 
Мнения: 115
Регистриран на: 20 Апр 2012, 16:46

Re: Най-екзотични домашни любимци

Мнениеот Камелия » 06 Юни 2012, 14:20

mecana написа:Когато бяхме малки със сестра ми, сме имали какви ли не домашни любимци. Нашите много ни глезиха в това отношение - хамстери, рибки, таралежчета, кучета... Сигурно пропускам някоя животинка, но от малки сме свикнали да се грижим за животни. Сега съм обещала на сина си, куче и все се опитвам да се измъкна от това си обещание :oops: Като знам какви грижи се полагат и как ще му се изпари меракът след първите няколко месеца, съм сигурна, че аз ще отнеса парсата.
Екзотично животно не бих гледала вкъщи :idea: Изискват много по-специални условия и грижи, а и разходите покрай отглеждането им никак не са малко.

И аз бях от тези деца, на които не им беше забранявано да отглеждат каквито животни пожелаят. Имали сме папагали, хамстери, рибки, кучета, котки и каквото там се сетите. Най-екзотичното животно, което съм гледала е риба Астронаутус мисля, че се водеше. Тежеше 400 грама и се хранеше със сурово месо.
Камелия
 
Мнения: 183
Регистриран на: 27 Мар 2012, 14:56

Re: Най-екзотични домашни любимци

Мнениеот SunFlower » 07 Юни 2012, 16:28

Някой гледал ли е у дома си пор или белка. Виждала съм по Анимал планет предавания за отглеждането на тези животни, но не знам има ли от къде да се купи такова животно у нас и как всъщност се отглежда?
Аватар
SunFlower
 
Мнения: 83
Регистриран на: 24 Фев 2012, 14:36

Re: Най-екзотични домашни любимци

Мнениеот toshkata^ » 11 Фев 2014, 12:47

SunFlower написа:Някой гледал ли е у дома си пор или белка. Виждала съм по Анимал планет предавания за отглеждането на тези животни, но не знам има ли от къде да се купи такова животно у нас и как всъщност се отглежда?


Декоративният пор се нарича още и Фретка. Много са сладки, но не бих си взела вкъщи. Чувал съм, че можело да ти прегрезат врата докато спиш.
toshkata^
 
Мнения: 5
Регистриран на: 11 Фев 2014, 12:21


Назад към Ветеринарна медицина

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта