10 спорта за които не сте чували!

Състезания, актуални теми от света на спорта, спорта като здраве, забавни теми, полезни съвети

10 спорта за които не сте чували!

Мнениеот Memento » 15 Фев 2012, 16:33

1. Бординг върху действащ вулкан



За някои хора усещането за прилив на адреналин е равнозначно на това да се спуснеш по 700-метровия склон на действащ вулкан. Състезателите развиват скорост около 75 километра в час и единствената протекция, която имат, е намиращият се между тях и вулканичната пепел борд. За да опиташ този спорт, наистина трябва да си фанатик. Невероятно, но има хиляди ентусиасти, които се отправят към склоновете на планината Серо Негро в Никарагуа всяка година, за да изпитат тръпката от летеното по огнените хълмове. Те наистина носят защитни костюми, наколенки и очила, които най-вероятно биха се оказали безполезни при евентуално падане. Тази мания започва през 2005 година, а използваните бордове са специално конструирани да издържат на свръх високи температури. Африканската планина вече е притегателен пункт за повече от 10 000 души годишно.

2. Лимбо скейтинг

Обикновеното каране на ролери в безопасна среда вече губи популярността си за сметка на Лимбо скейтинга, който далеч не е толкова безобиден. В Индия най-новата мода сред маниаците на тема ролери е карането им под корпуса на автомобили. Човек трябва да е доста повече от добре подвижен, за да прави това – нужни са гъвкавост, сила и умение за балансиране като гимнастик. Съдейки по снимката, дори и да успееш да заемеш позицията на това момче, след такъв шпагат със сигурност ще се наложи да получиш лекарска помощ, за да стъпиш отново на краката си.

3. Сърфиране върху движещ се влак

Този спорт е официално забранен, но това не спира редица ентусиасти да се катерят и да пазят баланс върху движещ се влак. Тази лудост е особено популярна в Южна Африка. Много от младежите, имали смелостта да вкусят от предизвикателствата на този спорт, завършват със сериозни травми, а има и смъртни случаи. Първите „състезатели“ се появяват през 1980 година в Германия. Впоследствие спортът замира за около десетилетие, но е преоткрит от улична банда във Франкфурт.

4. Крокодайл бънджи



Скачането с бънджи не е толкова необичайно в днешни дни, даже по-скоро е доста разпространен спорт. Но има един доста по-особен стил на скачане с бънджи... Някои търсачи на силни усещания се хвърлят към буйните води на реки, в които има живи крокодили! Този стил е наречен крокодайл бънджи. Най-логичната мисъл, която може да ти дойде на ум в тази ситуация, е: „Господи, има хора, които наистина са отегчени от живота!“

5. Клиф дайвинг



Скачането от трамплин в басейн изглежда не е достатъчно вълнуващо за всички и има хора, които предпочитат да се хвърлят във водата от високи и опасни скали. Този спорт води началото си от далечната 1770 година и се е появил на острова от Хавайския архипелаг Лана.
Местният крал Кахекили наредил на подчинените си да скочат от висока скала, като влязат във водата с краката напред. Този странен ритуал е трябвало да докаже куража и верността на мъжете от племето. Днес никой не е каран насила да се себедоказва и спортистите го правят по собствена воля, но наистина е необходима голяма доза кураж... Все пак има лимит за височината на скока, който е 28 метра за мъжете и 23 метра за жените.

6. Отскачащи кокили



Това е една от последните мании за скучаещи тинейджъри. Спортистите, запалени по този спорт използват уреди, които са комбинация от ниски кокили и отскачащи топки. Целта на спорта е да се почувства колко акробатичен може да бъде човек във въздуха и при прескачането на различни препятствия като автомобили, стълбища, огради и други.


7. Хокей под вода



Изненадващо или не, това не е един от най-популярните спортове, но гмуркачите обичат да го практикуват, особено през зимата, когато човек не може да скача на открито. Открит е във Великобритания през 50-те години на миналия век. Екипировката е проста – къс стик, облекло и ръкавици за предпазване, както и задължителния шнорхел. Играта се практикува на дъното на басейна, което може да се окаже малко опасно особено ако състезателят забрави, че се нуждае от въздух. Шайбата пък тежи около килограм. Това е един труден, но вълнуващ спорт. Дори вече има организирани национални отбори, които участват в различни надпревари.

8. Изстрелване с катапулт



Това е спорт, при който състезателят сяда в катапулт и натиска копче, изстрелващо го на 10 метра височина във въздуха. Ентусиастите силно се надяват, че ще уцелят намиращия се насреща басейн. Траекторията на полета се определя от водна струя и въздушно налягане, които те изхвърлят във въздуха от удобното ти място.

9. Слаклайнинг



Успехът в този спорт зависи изключително много от умението да балансираш върху найлоново въже, опънато между началната и крайната точка на огромна височина. Въжето обаче е доста по-свободно и тънко от използваното в цирковата акробатика. То доста разтегливо се движи, все едно е от каучук. Единственото нещо, осигуряващо известна безопасност, е, че между въжето и краката на спортиста съществува добро сцепление. Някои хора са истински виртуози в практикуването на скайлайнинг.

10. Зорбалинг



Основната мисия в този спорт е да влезеш вътре в огромна надуваема топка, с която да се спуснеш надолу по стръмен хълм. Топката е конструирана с една мини топка във вътрешността. Състезателят може да изпере дали да бъде вързан или да разчита на „свободно падане“. В някои случаи в топката се налива вода и спускащият се преживява по-плавно спускане надолу по склона. Този необичаен спорт е измислен в Нова Зеландия.
Аватар
Memento
 
Мнения: 700
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:13

Re: 10 спорта за които не сте чували!

Мнениеот Терминатор » 15 Фев 2012, 19:22

Еее, Memento, влизането в топка и спускането с нея от баира, всички го знаем. Не ни подценявай! :lol: Само дето не го наричаме зорбалинг, а зорбинг!
Аватар
Терминатор
 
Мнения: 13
Регистриран на: 18 Ное 2011, 19:10

Re: 10 спорта за които не сте чували!

Мнениеот dimitrova_70007 » 29 Фев 2012, 16:24

Аз, да си призная, бях чувала единствено за последния - зорбалинг. Винаги ми се е струвало интересно да опитам, но не знам къде в България може да се практикува. Относно крокодайл бънджито, съм твърдо против. Просто не ми се струва нормално да се забавляваме като раздразваме крокодилите, които са си в естествената среда. А и така като гледам някои от "спортовете" наистина са забранени.
dimitrova_70007
 
Мнения: 62
Регистриран на: 06 Яну 2012, 11:14

Re: 10 спорта за които не сте чували!

Мнениеот Anka » 22 Яну 2015, 16:35

Не съм чувала за нито един наистина, звучат ми страшно опасно :)
Аватар
Anka
 
Мнения: 1415
Регистриран на: 25 Ное 2014, 13:25

Re: 10 спорта за които не сте чували!

Мнениеот mix_twix » 22 Яну 2015, 18:05

Еха, супер, бих скочил върху крокодили :))) само дано да не ми се повреди нещо бънджито хаха :)
Аватар
mix_twix
 
Мнения: 1181
Регистриран на: 18 Дек 2014, 10:56

Re: 10 спорта за които не сте чували!

Мнениеот Andrey » 29 Яну 2015, 15:41

Терминатор написа:Еее, Memento, влизането в топка и спускането с нея от баира, всички го знаем. Не ни подценявай! :lol: Само дето не го наричаме зорбалинг, а зорбинг!

Той зорбалинга е повече нагоре, то спущането лесно. :lol: :lol: :lol:
Аватар
Andrey
 
Мнения: 1730
Регистриран на: 20 Ное 2014, 10:04

Re: 10 спорта за които не сте чували!

Мнениеот donni » 18 Юни 2015, 16:29

Аз бях потресена от спорта Търкаляне на сирене по хълма Купър :shock: :shock: някой да ми обясни... защо?!?! :lol:
donni
 
Мнения: 499
Регистриран на: 09 Май 2014, 17:05

Re: 10 спорта за които не сте чували!

Мнениеот rabotnata pchela » 18 Юни 2015, 17:12

donni написа:Аз бях потресена от спорта Търкаляне на сирене по хълма Купър :shock: :shock: някой да ми обясни... защо?!?! :lol:

на мен пък ми харесва, много е забавно, има разни пребити хора, красотичка. :))
Аватар
rabotnata pchela
 
Мнения: 4772
Регистриран на: 24 Ное 2014, 11:53

Re: 10 спорта за които не сте чували!

Мнениеот Pipilota » 18 Юни 2015, 21:00

Хора, бихте ли се хвърлили с катапулт! :lol: :lol: :lol: :lol:
нямам думи, кой знае колко смъртни случаи има с тоя спорт :( :lol: :lol: :lol: :lol:
kukuvicac
Аватар
Pipilota
 
Мнения: 4258
Регистриран на: 14 Ное 2014, 12:41

Re: 10 спорта за които не сте чували!

Мнениеот Harmony » 03 Юли 2015, 13:47

Ами аз предпочитам тези идиотски японски игри, в които хората се пребиват, понеже си е доста забавно, а и в повечето случаи препятствията са толкова брутални, че просто няма победители :mrgreen:
Аватар
Harmony
 
Мнения: 516
Регистриран на: 03 Окт 2013, 13:20

Следваща

Назад към Спортни теми и коментари

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта