Армения: Страната на нара - рай за окото и стомаха

Културно - исторически, градски, селски, планински, спа и балнеотуризъм.
Мнения, препоръки и коментари

Армения: Страната на нара - рай за окото и стомаха

Мнениеот Memento » 17 Фев 2012, 11:36

Изображение


Армения не е типичната туристическа дестинация - хотели, гидове, туристи. Армения е за тези, които искат да срещнат различен, интересен свят и в същото време да се чувстват у дома си. В страната, която Бог избира за начало на новия живот на човечеството след потопа, се преплитат останки от древни цивилизации и белезите на модерния свят, суровата природа и гостоприемните хора, тъгата по отминалите славни дни и надеждата за новия път, по който арменците ще се завърнат у дома.
Казват, че най-подходящите сезони, в които можеш да откриеш чудесата на тази малка, сурова и същевременно много гостоприемна страна, са пролетта и есента. Не само защото температурите са най-благоприятни за посещение на забележителностите, но и защото тогава величественият Кавказ разкрива своята прелест, като се преобразява от сурова непристъпна каменна крепост в гъста, обагрена с ярки цветове гора. Завладяващи природни гледки и незабравими панорами са впечатлението, което оставя у всеки свой гост арменската страна.

В Ереван - на квартира

Столицата на Армения е най-подходящата отправна точка на всеки туристически маршрут. Така и най-отдалечената част на страната остава на не повече от 200 км, а надморската височина е най-близка до родните условия. Ереван предлага най-добрия избор от места за настаняване. През октомври хотелите обикновено са пълни - през втората седмица от месеца е празникът на града, който се отбелязва с подобаваща пищност и привлича много гости от цял свят. Затова по-добрият избор е да се наеме апартамент. Чудесен дом в центъра на града излиза по-евтино от стая в хотел.
Освен столицата, в държавата на нара (почитан като национален плод на Армения, от който се произвежда чудесното нарово вино) има още куп забележителности.

Гарни и Гегард - символи на различни цивилизации

Армения е първата държава в света, която е приела християнството за официална религия, а Гегард е първият християнски храм в страната. Изсечен е направо в скалата. Невероятни форми и рисунки са издялани от камък. По този начин са украсени вратите на повечето храмове в Армения и са изработени големите религиозни каменни блокове, които могат да се видят край всяка църква - наричат се хачкари. Те са ярък пример за това как с типичната си изобретателност арменците успяват да превърнат и камъка в шедьовър.

Близо до Гегард са руините на езическия храм Гарни, построен III в. преди Христа. Построяването му в чест на Бога на Слънцето бележи началото на цивилизования свят. Крепостта Гарни е построена върху триъгълно плато. Фактически непревземаема, тя била един от най-легендарните символи на древна Армения и служела за лятна резиденция на арменските царе.

Езерото Севан

За арменците, останали без излаз на море, разположеното на 2000 м височина живописно езеро е извор на национална гордост. С площта си от 1240 кв. км то е най-голямото сладководно високопланинско езеро в света. Легендата разказва, че езерото Севан е било част от езерото Ван. Когато турците настъпват към бреговете му, ги настигат нескончаеми природни бедствия и те отстъпват с викове: "СеВан" (Черен Ван). С това красиво езеро е свързана и една друга история: казват, че всички хора, израснали около бреговете му, могат да се познаят по тюркоазеносиния цвят на очите - досущ като водите на езерото.
Ечмиадзин

Да отидеш до Ереван и да не стигнеш до Ечмиадзин, бивша столица и настоящ религиозен център на страната, е същото, като да отидеш до Рим и да не видиш папата. Според легендата Исус Христос слиза от небето и посочва мястото, на което да се построи църква. Светата катедрала Ечмиадзин е издигната на това място през IV век (301-303 г.), в зората на приемането на християнската религия. Пред манастира се намира най-голямото количество хачкари в страната, като най-старият датира от IX век. Ечмиадзин е резиденция на върховния католикос на всички арменци и е център на арменската апостолическа църква. На всеки 7 г. там се провежда ритуал да се освещава миро. Хиляди вярващи идват от цял свят, за да видят тази церемония.

Диаманти на килограм

В държавата, чийто основен износ се състои от обработени и необработени диаманти, е грехота да не видиш златното тържище. Разположено на 4 нива в центъра на Ереван, то предлага всичко, което човек може да си представи - изкусно изработени от прочутите майстори накити и предмети от бяло и жълто злато, инкрустирани с диаманти и други скъпоценни камъни.

Раят на гастрономите

Истинско и вкусно - това е най-краткото и вярно определение за храната в Армения, която няма как да не задоволи и най-придирчивите. Защото плодовете, зеленчуците, млякото имат истински вкус, отдавна забравен у нас. За чревоугодниците наслада са шишовете от мариновано свинско месо - хоровац, кебапът от телешко или агнешко месо, кюфта - бито по специална технология месо, варено на пара, пържената чига, "сделани на совесть" (направени по съвест) колбаси, гъстата бита сметана, изобилието от сирена и вкусният арменски хляб "лаваш".
Пътят на коприната, известните конячни заводи, Матенадаран - една от най-големите библиотеки в света, зимният курорт Цахкадзор, са само част от местата, които привличат като магнит туристите.
Аватар
Memento
 
Мнения: 700
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:13

Re: Армения: Страната на нара - рай за окото и стомаха

Мнениеот ogi-smile » 19 Фев 2012, 12:55

Някои интересни неща из живота на АРМЕНЦИТЕ!!!
Оглеждането на родителите за снахи и зетьове все още съществува при арменците. Имало е хора, наречени “пишираджи”, сватовници, които са уреждали първите разговори между родителите на младите. Първо са се срещали за “връзване на дума” – хоск габ. Участват родители, няколко роднини, девойката и момъка и се уточнява деня на годежа. На самия годеж характерна е почерпката с различни видове сладкиши, непременно бадемови специалитети, бонбони, ликьори или вишновка. Присъстват много роднини, но най-важен гост е свещеникът. В средата на стаята е поставена маса с наредените подаръци от годеника за годеницата и обратно. Свещеникът поставя пръстените на годениците. Обикновено те са златни, на годеника – с монограм или камък, на момичето – с рубин или диамант. От този момент годениците имат право да се показват заедно в обществото, да правят посещения на роднини. До датата на сватбата годеницата приготвя чеиза си, в който винаги има дантела “доле”. По това време годеникът обзавежда общия им дом.
Все още е жив обичаят да се съберат приятелите на годеницата последната вечер преди сватбата, за да “се разделят” с нея и да отправят пожелания за щастие. На следващия ден, на сватбата, младоженецът занася подаръци на кумовете и ги взема, за да отидат заедно до дома на булката. Обикновено черковните венчавки се извършват вечер. В черквата свекървата подарява златни бижута на снахата, а на младоженеца – пръстен (ако синът й е един или първороден). Този пръстен се предава от баща на син и има особено значение за рода и семейството.
Обичай е всички гости да отиват в удобен за тях ден, в продължение на цялата година, и да занесат подарък на младоженците.
След сватбата младоженците отиват при свекъра и свекървата, за да се научи снахата на реда в къщата и да се запознае с навиците на младоженеца.
При смесените бракове – най-често между българи и арменци, се изпълняват сватбените ритуали и на двата етноса. Забелязва се обаче, че и двамата младоженци усвояват традициите на мъжовата страна.
Аватар
ogi-smile
 
Мнения: 284
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:05

Re: Армения: Страната на нара - рай за окото и стомаха

Мнениеот Memento » 19 Фев 2012, 14:43

Арменци

Изгнаници клети, отломка нищожна
от винаги храбър народ мъченик,
дечица на майка робиня тревожна
и жертви на подвиг чутовно велик -
далеч от родина, в край чужди събрани,
изпити и бледни, в порутен бордей,
те пият, а тънат сърцата им в рани,
и пеят, тъй както през сълзи се пей.

Те пият... В пиянство щат лесно забрави
предишни неволи и днешни беди,
в кипящото вино щат спомен удави,
заспа ще дух болен в разбити гърди;
глава ще натегне, от нея тогава
изчезна ще майчин страдалчески лик
и няма да чуват, в пияна забрава,
за помощ синовна всегдашния клик.

Кат гонено стадо от някой звяр гладен,
разпръснати ей ги навсякъде веч -
тиранин беснеещ, кръвник безпощаден,
върху им издигна за всякога меч;
оставили в кърви нещастна родина,
оставили в пламък и бащин си кът,
немили-недраги в далека чужбина,
един - в механата! - открит им е път.

Те пеят.. И дива е тяхната песен,
че рани разяждат ранени сърца,
че злоба ги дави в кипежа си бесен
и сълзи изстисква на бледни лица...
Че злъчка препълня сърца угнетени,
че огън в главите разсъдък суши,
че молния свети в очи накървени,
че мъст, мъст кръвнишка жадуват души.

А зимната буря им сякаш приглася,
бучи и завива страхотно в нощта
и вихром подема, издига, разнася
бунтовната песен широко в света.
И все по-зловещо небето тъмнее,
и все по се мръщи студената нощ,
и все по-горещо дружината пее,
и буря приглася с нечувана мощ...

Те пият и пеят... Отломка нищожна
от винаги храбър народ мъченик,
дечица на майка робиня тревожна
и жертви на подвиг чутовно велик -
далеч от родина, и боси, и голи,
в край чужди събрани, в порутен бордей,
те пият - пиянство забравя неволи,
и пеят, тъй както през сълзи се пей.

Пейо Яворов
Аватар
Memento
 
Мнения: 700
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:13

Re: Армения: Страната на нара - рай за окото и стомаха

Мнениеот Vampire Kiss » 19 Фев 2012, 17:07

Много хубава история, а ти била ли си там?
Vampire Kiss
 
Мнения: 89
Регистриран на: 05 Авг 2011, 14:49

Re: Армения: Страната на нара - рай за окото и стомаха

Мнениеот Forman » 20 Фев 2012, 12:51

Vampire Kiss написа:Много хубава история, а ти била ли си там?

За коя история говорим? За сватосването ли?
Аватар
Forman
 
Мнения: 199
Регистриран на: 16 Ное 2011, 09:46

Re: Армения: Страната на нара - рай за окото и стомаха

Мнениеот Memento » 20 Фев 2012, 15:13

Не съм бил в Армения но по описанието звучи като място което бих искал да посетя. Относно сватосването, буди удивление как след толкова години, в тази ера на глобализация старите семейни традиции са запазени, връзките са много силни, може би това се дължи на перипетиите през които е минал този народ. Подобни черти се наблюдават и в други народи с подобна съдба!
Аватар
Memento
 
Мнения: 700
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:13

Re: Армения: Страната на нара - рай за окото и стомаха

Мнениеот ogi-smile » 21 Фев 2012, 11:36

АРМЕНИЯ - ПЪРВАТА ХРИСТИЯНСКА ДЪРЖАВА
През последните години между България и Армения протича засилен взаимен интерес към културата, историята и езика на двата народа. В тази връзка 2009 г. бе обявена за Година на България в Армения. В програмата за представянето на българската култура бяха включени множество разностранни прояви, които арменските медии отразяваха под наслов "Християнска Армения посреща България в пълен блясък".

Съответно между двете страни бе договорено 2010/2011 да е Година на Армения в България.
Св. свщмчк Григорий* (армен. Григор Лусаворич) е небесен покровител на Арменската църква. Той е известен още като свети Григорий Просветител, защото разпространява Божието слово и обръща арменския народ в християнската вяра.

През първи и втори век християнството било все още тайна религия, усвоявано и практикувано от все по-нарастващ брой арменци. През 301 г. св. Григорий и цар Тиридат (арм. Търдат) провъзгласяват християнството за официална религия на Армения и по този начин тя става първата държава в света, приела християнската религия като държавна.

Историята според Свещеното Предание е следната. Като част от планиран заговор персийският цар Ардашир I (Артасир) изпраща в Армения верния си приятел Анак, за да убие цар Хосров и да избяга. Доверени хора на царя преследват Анак, след като е ранил арменския цар, и го убиват. Умиращият цар дава заповед цялото семейство на Анак да бъде избито. Само едно дете успява да избегне клането. Придружено от своята бавачка, то избягва в град Кесария. Бавачката била християнка. Тя го възпитава в християнската вяра и му дава гръцко име ­ Григорий.
Св. Григорий става предан християнин, жени се за жена на име Мариам и има две деца ­ Вертанес и Арситакес (Орфан и Аростан ­ първият впоследствие става презвитер, а вторият ­ пустинножител), но скоро след раждането им съпругата му умира.
Когато персийският цар узнава, че царят на Армения е убит, той опустошава страната и установява персийска власт в Армения. Две от децата на Хосров успяват да се спасят. Принцеса Хосровидухт е отведена в един от недостъпните замъци в страната, а принц Тиридат е отведен в Рим. Там той получава добро образование.Когато става зрял млад човек, способен да управлява царството, Рим го изпраща да завземе Армения, да възвърне трона на баща си и да стане римски съюзник.
Когато Тиридат се връща в Армения, повечето от верните феодални арменски велможи, които до този момент се криели, го придружават. Св. Григорий също решава да се върне с тях в Армения. Никой няма и най-малка представа за неговия произход или религиозни убеждения. Тиридат е очарован от добре възпитания, надежден и съвестен млад мъж и го назначава за свой секретар.
След като завзема обратно Армения, Тиридат издава заповед за организирането на големи и тържествени чествания. По време на празника заповядват на св. Григорий да постави венци с цветя пред статуята на богинята-майка Артемида (Анахит), най-популярната богиня в страната. Св. Григорий отказва и признава, че е християнин. Обаче един от подчинените на краля решава да разкрие тайната му. Той казва на царя, че Григорий е син на Анак, убиеца на неговия баща цар Хосров. Тогава царят заповядва св. Григорий да бъде подложен на ужасни мъчения, след това да го хвърлят в един затвор ­ кладенец с блатна тиня и скорпии ­ Хор Вирап ("дълбок кладенец") в град Артаксат (арм. Арташат), където да бъде оставен да умре от глад.
По Божия милост и с помощта на една жена от царския двор, която му хвърляла тайно храна, св. Григорий преживял на дъното на кладенеца цели 13 години. Смята се, че принцеса Хосровидухт ­ сестрата на царя, е намерила начин да помогне на св. Григорий да бъде изваден оттам впоследствие.
В същата година, в която хвърлят светеца в кладенеца, царят издава два указа ­ с първия заповядва да бъдат арестувани всички християни в Армения, като се конфискува тяхното имущество, а с втория заповядва да се осъдят на смърт всички, които прикриват християни. Тези два указа показват за колко опасно било считано християнството за държавата и за езическата религия в страната по онова време.
По време на това гонение срещу християните бива разкрито присъствието в Армения на група жени, които тайно, но мирно живеели в столицата Вахаршапат (сега Ечмиадзин). Според данните това била група римски християнки ­ девици, които избягали на Изток, за да избегнат преследвания от страна на император Диоклетиан. След като посетили Светите места в Йерусалим, те пресекли границите на Армения и се установили в лозята недалеч от Вахаршапат. Духовната наставница ­ игумения на тези благочестиви жени, била Гаяния (арм. Гаяне). Сред тях имало и красива девица на име Рипсимия (арм. Хрипсиме), която Тиридат пожелал да вземе за любовница. Рипсимия отказала и устояла на опитите на царя за сближаване и дори успяла да избяга от двореца, където той я бил затворил. Това ядосало царя и той заповядал да посекат с меч всичките 32 девици. Гаяния, наставницата на девиците, заедно с други две жени, живеещи в южната част на града, както и една болна девица били изтезавани в лозята край града. Тази екзекуция на всичките 37 девици била извършена през 300-301 година. Убийството на толкова невинни жени довело царя до дълбока меланхолия и лудост. Той не можел вече да води делата на държавата. Хората през V век наричали тази болест "свинска болест", и затова скулпторите започнали да изобразяват царя със свинска глава.
Сестрата на царя Хосровидухт направила всичко възможно да спаси брат си от това състояние. Един ден тя сънувала, че вижда св. Григорий да излиза от тъмницата и да изцелява брат й. Разказала на придворните за съня си и те изпратили човек да доведе светеца. Той заварил св. Григорий в учудващо добро състояние и настроение, въпреки мъченията и лишенията, на които бил подложен. Св. Григорий веднага събрал и заровил останките на девите-мъченици, а след това започнал да проповядва Евангелието, като така изцелил и царя.
Така царят бил излекуван и се преобразил в нов човек. От този момент нататък той и св. Григорий станали верни приятели и работели заедно, всеки по собствения си начин, за да установят Божията църква в Армения. Тиридат III провъзгласил християнството за държавна религия на Армения, след което и целият царски двор бил покръстен. А на мястото, където били убити светите жени, били издигнати два храма ­ на св. Гаяния и на св. Рипсимия.Св. Григорий организирал йерархията на Арменската църква съгласно принципите на арменската административна система. Той ръкоположил епископи за всяко княжество. Тези епископи били под юрисдикцията на върховния епископ на Армения, наречен "католикос на всички арменци". Така св. Григорий станал първият католикос. Той управлявал Арменската църква близо 25 години. Умира през 335 г., скоро след Първия вселенски събор на всемирната църква, проведен в град Никея.
Неговата памет, заедно с тази на честните девици-мъченици, се чества от Православната църква на 30 септември.
Аватар
ogi-smile
 
Мнения: 284
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:05

Re: Армения: Страната на нара - рай за окото и стомаха

Мнениеот Memento » 21 Фев 2012, 12:55

Абе интересни хора са арменците, хапване, пийване, живот много си приличат с българите. Но пък определено мога да кажа от лични наблюдения, че са много по-сплотени.
Аватар
Memento
 
Мнения: 700
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:13

Re: Армения: Страната на нара - рай за окото и стомаха

Мнениеот southern_sun » 21 Фев 2012, 16:49

Memento написа:Абе интересни хора са арменците, хапване, пийване, живот много си приличат с българите. Но пък определено мога да кажа от лични наблюдения, че са много по-сплотени.

Забелязала съм, че малките общества определено повече се държат от останалите, тук не искам да конкретизирам специално върху арменците. Искам да попитам няма ли начин да качите малко рецепти тъй като аз много обичам да експериментирам с кухнята.
southern_sun
 
Мнения: 1182
Регистриран на: 31 Мар 2011, 21:36

Re: Армения: Страната на нара - рай за окото и стомаха

Мнениеот Memento » 21 Фев 2012, 17:39

southernsun написа:
Memento написа:Абе интересни хора са арменците, хапване, пийване, живот много си приличат с българите. Но пък определено мога да кажа от лични наблюдения, че са много по-сплотени.

Забелязала съм, че малките общества определено повече се държат от останалите, тук не искам да конкретизирам специално върху арменците. Искам да попитам няма ли начин да качите малко рецепти тъй като аз много обичам да експериментирам с кухнята.


Качил съм няколко рецепти в темата "Рецепти" в Хоби и Развлечения можеш да хвърлиш един поглед там, лично няма проблем да ти кача няколко и тук. :)
Например:

Арменска супа

* 400 г кисело мляко
* 4 бр. яйца
* 2 с.л. брашно
* 1 л подсолена вода
* 1 ч.ч. кус-кус
* 40 г масло
* щипка сух джоджън

В подсолената вода се възвира кус-куса. Разбиват се яйцата и се прибавя брашното, като се разбърква до хомогенна смес. Разбива се млякото и се добавя към яйчената смес. Щом кук-куса е сварен се прибавя яйчената смес при непрекъснато бъркане. Така супата ври около 5 минути на тих огън без да се захлупва. В отделен съд се стопява маслото и се слага щипка стрит джоджен. Прибавя се към супата, разбърква се и се сваля от огъня.
Аватар
Memento
 
Мнения: 700
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:13

Следваща

Назад към Почивки и екскурзии в България и чужбина

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта