Хранене на домашния любимец

Ако можеха да говорят, но не могат, затова нека поговорим вместо тях. Споделетe всичко за вашите домашни любимци - типични или екзотични.
Онлайн консултация с д-р Искрен Станилов и д-р Деница Русева

Хранене на домашния любимец

Мнениеот southern_sun » 21 Фев 2012, 14:04

Преди да си вземем у дома някакво животно, ние първо трябва да знаем с какво се сблъскваме и каква отговорност носи отглеждането му.В тази тема предлагам да засегнем храненето на домашния ни любимец и да си бъдем взаимно полезни. На първо място ще разгледаме храненето на кучето, тъй като се обзалагам, че във всеки втори дом има куче.
Последно време пазара на храна за кучета е залят с какви ли не марки и видове, но нека да обърнем внимание на това по колко пъти на ден и в какви количества трябва да се дават на кучето.
Преди да решим да отглеждаме куче нека да обърнем внимание на 10 най-често правени грешки от стопаните що се

1. НАШИТЕ ГРЕШКИ – ТЯХНАТА БОЛНАВОСТ

Основно правило, което трябва да знае собственика на куче е правилото за режима и прехранването на кучето. Главното и най-страшното зло, което правим от доброта към домашния ни любимец е храненето с продукти, които считаме вкусни за себе си. Даваме захар и сол повече отколкото е необходимо, дори салами и колбаси. А най-вредното за кученцето са костите. На малкото кученце не трябва да се дават кости до тогава, докато не се сформира зъбната система.

хранене на кучето.jpg
хранене на кучето.jpg (11.46 KiB) Прегледано 4799 пъти


2. СИТ ИЛИ ГЛАДЕН?

За да разберете дали кучето ви е нахранено или не е трябва да знаете, че дневната дажба храна зависи от физическата натовареност на домашния ви любимец. Обърнете внимание дали вашия домашен любимец се отдалечава от паничката за храна или след като е изял съдържанието и продължава да я "гони"и облизва, в такъв случай трябва да знаете, че храната не му е стигнала.
Вие винаги е необходимо да помните:
1. Възрастните кучета се хранят два пъти на ден: сутрин и вечер.
2. Купата се прибира след 10-15 минути от началото на храненето независимо от това дали е изпразнена или пълна.
3. Прясна питейна вода трябва да има непрекъснато, особено при хранене със суха храна.

3. СЛАБО ИЛИ ДЕБЕЛО?

за да разберете дали вашето куче е в норма с килограмите, можете да проверите като опитате да напипате свободно прешлените му. Ако зрително не се виждат или не се появява излишна тлъстина, означава, че кучето ви се храни добре.
Също така трябва да знаете, че затлъстяването води до нарушаване на работата на сърцето и до съкращаване живота на вашия любимец.

4. ДА ДАВАМЕ ЛИ ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ НА КУЧЕТО?

Витамините и минералните вещества са жизнено необходими за вашето куче.
Костното брашно, калция, фитина, глицерофосфата, минералните добавки, включващи в себе си всички необходими компоненти, играят важна роля във формирането на костите на кученцето. Необходимо е да знаете и помните, че за всяка порода количеството на минералните добавки трябва да бъде различно. Трябва да знаете също така, че предозирането с минерални добавки може да предизвика чупливост на костите, което вероятно ще се изрази в счупване на лапите.

5. СУРОВО ИЛИ ВАРЕНО?

Кучето трябва да приема в суров вид месо и зеленчуци, морска или океанска риба. Речната риба може да се свари. Ако се страхувате да не би вашето куче да се зарази с някакви микроорганизми е добре да попарете предварително месото.
Добре е да се дава на възрастното куче веднъж дневно средно голям кокъл. Прехранването с кости предизвиква стомашни разстройства. Категорично изключете птичите кости! При диетично хранене е добре да давате сварено птиче месо.

хранене на кучето1.jpg
хранене на кучето1.jpg (9.19 KiB) Прегледано 4799 пъти

6. ЗАБРАНЕНИ ХРАНИ

Съществуват цял куп продукти, които въобще не трябва да се дават на кучето.

1. Всевъзможните сладости: пасти, торти, бучки захар и т.н. предизвикват слъзотечение или нагнояване на очите, при това може да се наруши и нормалната работа на черния дроб.

2. Голямото количество сол е отрова за кучетата (както и за нас самите). Затова е нужно храната да се посолява минимално.

3. Всякакви пикантни, ароматни вещества, подправки, дори съдържащите се в обикновените сладкиши, могат да станат причина за загуба на обонянието, особено при ловните и служебни кучета.

4. Категорично не трябва да се дават овнешко и свинско, отчитайки, че в суров вид свинското най-често съдържа вируса на кучешката чума (чума на плътоядните - Pestis canum). Тези два вида месо предизвикват стомашно разстройство. Те са твърде тежки за черния дроб на кучетата.

5. Не трябва да се дават бобови, зърнени в суров вид, освен херкулес (овесени ядки). Кучетата обичат сурови картофи, повярвайте: 1 картоф на ден-два няма да навреди.

6. Възникват проблеми и с млякото. Възприемчивостта на кучетата към млечната захар (лактоза) е твърде ограничена. Мляко може да се дава на кученца до 4-месечна възраст.

Кисело-млечните продукти: кисело мляко, кефир (освен плодов), извара и сирене се усвояват добре от кучешкия организъм.

7. ДА ХРАНИМ ЛИ С ОСТАТЪЦИ ОТ ТРАПЕЗАТА?

Най- разпространената грешка сред собствениците на кучета е да дават на своя домашен любимец храна от масата. Вашето куче трябва да знае, че от масата няма да получи никаква храна, то трябва да се храни само от неговата си купичка.

8. РЕЖИМ НА ХРАНЕНЕ НА КУЧЕТО

Кученцата ядат доста често. Веднага след раждането, слепи и безпомощни, те се бутат към корема на майка си, търсейки скъпоценната цицка с коластра. До два месеца кученцата се хранят 5-6 пъти на ден, от два до четири месеца – 4 пъти, от четири до седем месеца, както и младите кучета – 3-4 пъти. Възрастните кучета се хранят 2 пъти на ден – сутрин и вечер, а в голяма жега – по 1 път, старите кучета – 2-3 пъти на ден.

Понякога кучетата могат да се откажат от хранене през целия ден. Ако сте убедени, че вашият любимец е здрав, то не е нужно да се паникьосвате. Просто вашето куче си е направил разтоварващ ден!

9. РЯЗКА СМЯНА НА ХРАНИТЕ

Преди да преминете от една храна на друга, помислете: нужно ли е това на вашето куче. Ако все пак сте решили, че смяна на храната е нужна, то се посъветвайте с вашият кинолог. Той ще ви подскаже, каква храна да изберете и ще ви помогне да контролирате безболезнения преход от един вид на друг.

хранене на кучето2.jpg
хранене на кучето2.jpg (8.91 KiB) Прегледано 4799 пъти


10. НЕЦЕЛЕНАСОЧЕНИ ДОБАВКИ И ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПРЕПАРАТИ

При използването на специални балансирани храни няма никаква необходимост да се добавят минерални добавки или витамини. Те не способстват за подобряване на здравословното състояние на кучето. Още повече, предозирането с витамини може да доведе до тежки последствия, а вашите добри намерения да се обърнат в трагедия.

Моля, не експериментирайте върху вашият любимец!
southern_sun
 
Мнения: 1182
Регистриран на: 31 Мар 2011, 21:36

Re: Хранене на домашния любимец

Мнениеот Margo » 21 Фев 2012, 16:14

Преди известно време водих домашния си любимец на ветеринар и той ми каза, че е хубаво да се дава на кучето сурово месо. Ветеринаря ме увери, че като всеки хищник кучето също има нужда от витамини и минерали, които се съдържат само в суровото месо. До този момент ми бяха казвали, че суровото месо може да зарази кучето с глисти, но явно не е така .
Margo
 
Мнения: 691
Регистриран на: 08 Апр 2011, 20:46

Re: Хранене на домашния любимец

Мнениеот anet » 23 Фев 2012, 19:32

Margo написа:Преди известно време водих домашния си любимец на ветеринар и той ми каза, че е хубаво да се дава на кучето сурово месо. Ветеринаря ме увери, че като всеки хищник кучето също има нужда от витамини и минерали, които се съдържат само в суровото месо. До този момент ми бяха казвали, че суровото месо може да зарази кучето с глисти, но явно не е така .

Еднто не изключва другото, т.е...това, че има витамини и минерали в суровото месо не го прави по-малко опасно за различни инфекциозни и паразитни заболявания. По-добре да се дава балансирана кучешка храна (съобразно възрастта и физиологичното състояние на кучето), като се редуват гранулите с по-меки храни. И ако все пак, понякога давате сурово месо на вашия любимец не пропускайте обезпаразитяването, ваксинациите и редовните профилактични прегледи.
anet
 
Мнения: 17
Регистриран на: 30 Яну 2012, 20:15

Re: Хранене на домашния любимец

Мнениеот Finger » 06 Мар 2012, 12:08

Храня кучето си балансирано като редувам кълцано месо, зеленчуци, гранули и хляб. Имам женски стафордширски териер на 2 години. Много добре е физически, около 40-45 килограма.Извеждам я по два пъти на ден за по 2 часа.
Finger
 
Мнения: 138
Регистриран на: 07 Дек 2011, 11:48

Re: Хранене на домашния любимец

Мнениеот california_ » 07 Фев 2014, 15:34

Margo написа:Преди известно време водих домашния си любимец на ветеринар и той ми каза, че е хубаво да се дава на кучето сурово месо. Ветеринаря ме увери, че като всеки хищник кучето също има нужда от витамини и минерали, които се съдържат само в суровото месо. До този момент ми бяха казвали, че суровото месо може да зарази кучето с глисти, но явно не е така .


Трудно ми е да повярвам, че ветеринар е дал подобен съвет! За да бъдете на 100 % спокойни за вашето куче от евентуална зараза е хубаво месото винаги да бъде термично обработено.

Витамини, микроелементи, минерали ... могат да се набавят не само от гранулираната храна за кучета (съобразена разбира се с възраст, порода и т.н.), но и с включването в дажбата на витамини.
california_
 
Мнения: 23
Регистриран на: 06 Фев 2014, 13:05


Назад към Ветеринарна медицина

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта