Черната статистика на България

Всяко мнение има място на ринга и никой противник не е за подценяване - не се караме, а дискутираме!

Черната статистика на България

Мнениеот southern_sun » 21 Фев 2012, 16:39

Поставям тази тема, за да изразя гражданската си позиция по един доста наболял проблем - зачестилите смъртни случаи. Някак ми писна включвайки телевизора водещата с прискърбие да съобщава за поредната нелепа смърт на дете или родилка. И в случая искам да уточня, не визирам в темата лекарската грешка, за това има отделна тема. Какво се случва в страната ни? Дали това не е поредната медийна провокация на националния ефир и печатните медии или просто ние сме станали малко по немарливи към здравето си? Понякога се поставям на мястото на роднините, които са преживели някаква загуба, роднините на родилката, която изпадна в будна кома, родителите на детето, което почина след операция на сливиците. До кога питам? Какво трябва да се промени в нас, в страната ни, в мисленето ни за да затворим тази черна страници.
southern_sun
 
Мнения: 1182
Регистриран на: 31 Мар 2011, 21:36

Re: Черната статистика на България

Мнениеот Memento » 21 Фев 2012, 16:49

Всичко се преувеличава от медиите, имам чувството, че се пише за всеки смъртен случай в страната, да си направят една рубрика некролог по 7-8 часа на ден да се съобщава само и единствено кой е починал днес, каква е причината за смъртта, на колко години е бил, и защо се е стигнало до там. Спри си телевизора, спри да четеш новинарски сайтове и излез да се поразходиш, ще видиш колко бързо ще намалее черната статистика. Едно време са разбирали само ако умре някой от селото, някой от родата или царя, определено са живели много по-спокойно :)
Аватар
Memento
 
Мнения: 700
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:13

Re: Черната статистика на България

Мнениеот ovagimyan » 22 Фев 2012, 10:56

Черна статистика, звучи ужасяващо и е така... Новините ни заливат само с такава статистика, вървим по улиците уж да починем, а навсякъде по входове и най- различни спирки и дървета можеш да се натъкнеш на някой некролог, който да те накара да спреш и отново да потънеш... Немарливи сме, повърхностни в работата, доста често, склонни да обвиняваме все другите, а вината си е в нас и в нашето отношение към света... Дупката става все по - голяма и ще става, ако всички ние не направим нещо...
ovagimyan
 
Мнения: 164
Регистриран на: 05 Апр 2011, 19:40

Re: Черната статистика на България

Мнениеот sanya » 17 Апр 2012, 10:23

Memento написа:Всичко се преувеличава от медиите, имам чувството, че се пише за всеки смъртен случай в страната, да си направят една рубрика некролог по 7-8 часа на ден да се съобщава само и единствено кой е починал днес, каква е причината за смъртта, на колко години е бил, и защо се е стигнало до там. Спри си телевизора, спри да четеш новинарски сайтове и излез да се поразходиш, ще видиш колко бързо ще намалее черната статистика. Едно време са разбирали само ако умре някой от селото, някой от родата или царя, определено са живели много по-спокойно :)

А за войната по пътищата какво ще кажете? Не мисля, че медиите преувеличават, защото това е жестоката действителност! Колко катастрофи стават на ден? Колко дечица загиват, пресичайки пешеходната пътека на път към училище? Трябва да се говори за това, няма друг начин да ни накарат да се замислим. Колко струва един човешки живот - няколко чашки ракия ли? Някой трябва да плати с живота си, защото ти си си направил кефа да караш с 200 км/ч - ЗАЩО?
Хора, мислете трезво и не разчитайте на това, че на вас няма да се случи, защото никой не е застрахован!
sanya
 
Мнения: 62
Регистриран на: 05 Апр 2012, 12:32

Re: Черната статистика на България

Мнениеот Maya » 21 Апр 2012, 16:58

Memento написа:Всичко се преувеличава от медиите, имам чувството, че се пише за всеки смъртен случай в страната, да си направят една рубрика некролог по 7-8 часа на ден да се съобщав........


Абсолютно нищо не се преувеличава по медиите, дори е в доста омекотен ди щадящ вариант.
Здравната система е едно от най слабите места в държавата........
Maya
 
Мнения: 14
Регистриран на: 31 Мар 2012, 00:41

Re: Черната статистика на България

Мнениеот Didoncheto » 21 Апр 2012, 17:03

Maya написа:
Memento написа:Всичко се преувеличава от медиите, имам чувството, че се пише за всеки смъртен случай в страната, да си направят една рубрика некролог по 7-8 часа на ден да се съобщав........


Абсолютно нищо не се преувеличава по медиите, дори е в доста омекотен ди щадящ вариант.
Здравната система е едно от най слабите места в държавата........

Съгласна съм с теб и напълно те подкрепям, защото много смъртни случаи се премълчават особено, когато се касае за лекарска грешка! Не знам дали въобще има осъден такъв - хората си умират, а те получават смъмряне и продължават да работят :x
Didoncheto
 
Мнения: 27
Регистриран на: 07 Мар 2012, 16:57

Re: Черната статистика на България

Мнениеот Maya » 21 Апр 2012, 18:16

Съгласна съм с теб и напълно те подкрепям, защото много смъртни случаи се премълчават особено, когато се касае за лекарска грешка! Не знам дали въобще има осъден такъв - хората си умират, а те получават смъмряне и продължават да работят


Нормално е да има смъртни случаи вследствие на лекарска грешка. Лекарите са хора, а свръх човеци, идеални и безгрешни хора НЕ съществуват. Медицината не е точна наука.
Академичната медицина е с ограничен потенциал, съвсем нормално е да не може да помогне на всички, има много болестин които наистина не могат да се лекуват. А в България потенциала е доста по ограничен, както като администрация, така и като услуги и техника, дори и липса на специалисти по някои специалности в големи градове.

НО НЕ Е НОРМАЛНО ДРУГО?!
Не е нормална професионалната апатия и безразличие, елементарното човешко отношение липсва в повечето случаи. Много от лекарите завършили образованието си си мислят че са до тук........а медицината се учи цял живот, а и за един живот не може да се научи защото се откриват все нови и и по нови неща. Така наречените лекарски грешки в повето случаи са от бездействие и мързел, липса на обща култура и честност. Лекаря трябва да има чувство за самооценка и самокритичност и ако не може да помогне той самия.....да си го признае и да насочи човека към друг. А липсата на обща култура в медицината е често срещано явление.......и да не са само общи приказки ще дам пример: ендокринолог жена и то една от най известните в голям град за България не знае какъв е нормалния размер на яйчниците, комично нали. Торбата ми с примери е пълна.

Тук някой лекар ще възкликне. Ами за малко пари(заплата), какво повече искате. Въпроса не е до парите, а до манталитет........и петорно да се вдигнат заплатите, манталитета за да се промени са нужни години, ...и сериозна реформа от чисто административно-организационна гледна точка.
А парите дали са малко всъщност за всички?! За някои лекари наистина са, но има и такива които взимат много пари .......и какво от това те не ги правят по отдадени на професията си. Професия която сами са избрали, а не насилстввено. Ако някой иска повече пари да заминава извън България поне да се знае че тук няма лекари, но там и правилата за упражняване на лекарската професия са по различни а не както у нас.

Има и нормални лекари, но като цяло система куца отвсякъде!!!
Maya
 
Мнения: 14
Регистриран на: 31 Мар 2012, 00:41

Re: Черната статистика на България

Мнениеот tweety » 15 Май 2012, 16:52

Наситих се от негативизми в България, нищо позитивно не се случва. Само убийства, лекарски грешки, отвличания, грабежи, изнасилвания! Е до кога ! Не е ли време да се промени нещо в тая тъпа държава и да се спре всичко това?
Последния нелеп случай е мозъчния кръвоизлив на младата родилка, в следствие на който е в кома. Никой в тази тъпа държава не се опита да направи нещо докато случая не влезна в медийното пространство. След това дори самата министърка на здравеопазването я посети.
tweety
 
Мнения: 348
Регистриран на: 15 Ное 2011, 10:04

Re: Черната статистика на България

Мнениеот Ann » 05 Окт 2012, 16:20

О днес просто бях потресена от новината от сутрешния блок на Нова. Родилка е носила мъртвия си плод в утробата 5 дни. Лекарите се дразнили, че 14 дни преди термина родилката не се е чувствала добре и често е ходила на прегледи. Последно майката е усещала бебето си на 25 август, след като били направени изследвания се разбрало, че бебето няма тонове. Въпреки това и дали таблетка за предизвикане на родова дейност и я отпратили с думите, че болницата не е хотел. Но никой не казал на родилката, че бебето й е мъртво.5 дена Албена се мъчила да роди и родилките в нейната стая настоявали да бъдат преместени защото не можели да гледат как се мъчи жената.В епикризата на бебето пише, че детето е починало още в утробата на майката от хипоглекимия, която майката не е имала и от усукана пъпна връв.
Не смятам, че е нужно да коментирам случката тъй като това не е прецедент в историята на медицината в България, просто искам да споделя възмущението си от лекарското небрежество и отношение.
Ann
 
Мнения: 81
Регистриран на: 04 Авг 2012, 11:55


Назад към Сблъсък

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта