Интеграция на деца с увреждания в детските градини и училища

Всяко мнение има място на ринга и никой противник не е за подценяване - не се караме, а дискутираме!

Интеграция на деца с увреждания в детските градини и училища

Мнениеот nadya » 08 Мар 2012, 14:36

Мили родители, според вас необходимо ли е да се интегрират деца с увреждания в детските градини и училищата?
Тук със сигурност мненията са две - едни ще отговорят положително, а други категорично ще поклатят глава в знак на отрицание...
Аз мога да отговоря за себе си - да, необходимо е! И не само, защото не знаем какво ще ни поднесе живота и на какви изпитания ще ни подложи. Познавам родители на болни дечица и тази тема ми е много болна :( В никакъв случай, обаче, решението не е да си затворим очите и да погледнем встрани, защото никой не е застрахован! Друг е въпроса доколко сме подготвени за подобно нещо - и родители, и педагози?! Децата с увреждания имат специални образователни потребности, нуждаят се от подходяща материална база, която обаче не съществува! Повечето дечица не посещават детски учебни заведения и евентуално се подготвят вкъщи. Ако родителите са по-упорити и са се преборили със съответните институции, и родителите на "нормалните" деца, идва другия проблем - липсата на рампи и изобщо всякакви приспособления, които биха улеснили тяхното придвижване. Наскоро слушах по новините как майка пренася детето си до 3-ия етаж на училището, защото е в инвалидна количка и няма нито рампа, нито асансьор... Тъжно е, много е тъжно!
Аз като родител не бих имала нищо против в класа на моята дъщеричка да има дете с увреждане, стига разбира се то да не е агресивно и да не представлява заплаха за останалите дечица. При подходяща подготовка на учителите и подобряване на условията, в които учат не мисля, че би имало някакъв проблем. Децата имат нужда да контактуват със своите връстници, имат нужда от своята социална среда, а не да бъдат изолирани вкъщи.
Дерзайте!
Прикачени файлове
detsa-framar.jpeg
detsa-framar.jpeg (9.56 KiB) Прегледано 1142 пъти
nadya
 
Мнения: 53
Регистриран на: 08 Мар 2012, 10:10

Re: Интеграция на деца с увреждания в детските градини и учи

Мнениеот Izabella L » 08 Мар 2012, 14:43

Аз категорично съм "ЗА" интегрирането на децата с увреждания в обикновени училища! Тяхното отделяне от "нормалните" деца автоматично им слага етикет "НЕнормален", а това най-малкото не е цивилизовано. Тази интеграция би помогнала не само на децата с увреждане, но и на техните здрави връстници - най-малкото би ги научила на толерантност към различните, на съчувствие и помощ към по-слабия.
Izabella L
 
Мнения: 20
Регистриран на: 12 Яну 2012, 10:30

Re: Интеграция на деца с увреждания в детските градини и учи

Мнениеот aninka » 08 Мар 2012, 14:57

Здравейте и от мен! Задавали ли сте си въпроса, дали децата няма да започнат да подражават на дечицата с увреждания, особено когато са по-малки /в детската градина, например/? Единствено това ме притеснява, иначе и аз подкрепям идеята!
aninka
 
Мнения: 100
Регистриран на: 08 Мар 2012, 10:15

Re: Интеграция на деца с увреждания в детските градини и учи

Мнениеот dimitrova_70007 » 08 Мар 2012, 15:10

Да, това наистина е болна тема и смятам, че тепърва започват големите промени в тази насока за България. Няма да забравя едно изказване на българско момиче, посетило Германия и по-специално Берлин. Тя сподели, че първото, което й е направило впечатление, пристигайки в Берлин, е, че в града има много инвалиди. Дори си е помислила, че има някакво събитие, свързано с хората с увреждания...
В последствие осъзнала истината - просто в България не виждаме тези хора, защото те са по домовете си, подобно на заложници. Нашата среда е недостъпна за тях - помислете си за стълбите към киното и театъра, училището, детската градина, кварталния магазин, а да не говорим за градския транспорт.
Най- жалкото е, че децата с увреждания губят досега със съучениците си и комуникацията със средата си. Би било добре всички ние да си дадем сметка какво им отнемаме. Ако всеки приеме като лична отговорност решаването на този проблем, може би градовете ни по-скоро ще заприличат на европейските, а децата ни ще имат самочувствието на пълноценни в обществото си хора.
dimitrova_70007
 
Мнения: 62
Регистриран на: 06 Яну 2012, 11:14

Re: Интеграция на деца с увреждания в детските градини и учи

Мнениеот elena » 09 Мар 2012, 10:07

Разбира се, че трябва да се полагат усилия в тази насока, при това от всички нас. Мисля си, че и ние като родители не сме подготвени все още за тази стъпка, защото се притесняваме да не даде отражение по някакъв начин върху нашите деца. Да не говорим, че ресурсните педагози, които работят с деца със специални образователни потребности никак не достигат. В една детска градина, например има един педагог, който се занимава по 1 час с всяко детенце - крайно недостатъчно според мен...
elena
 
Мнения: 76
Регистриран на: 09 Мар 2012, 09:28

Re: Интеграция на деца с увреждания в детските градини и учи

Мнениеот rony_80 » 12 Мар 2012, 11:13

Izabella L написа:Аз категорично съм "ЗА" интегрирането на децата с увреждания в обикновени училища! Тяхното отделяне от "нормалните" деца автоматично им слага етикет "НЕнормален", а това най-малкото не е цивилизовано. Тази интеграция би помогнала не само на децата с увреждане, но и на техните здрави връстници - най-малкото би ги научила на толерантност към различните, на съчувствие и помощ към по-слабия.

Споделям твоето мнение, но при условие, че състоянието на детето позволява то да бъде прието в детско учебно заведение. Защото идва и другия момент - напорист родител, който е решен на всяка цена това да се случи, независимо от всички факти и обстоятелства :!: Ами, ако детето проявява агресия, която не може да се контролира? Как ще се справят медицинските сестри, а още по-малко пък леличките? И не може цялото внимание да е насочено към едно дете.
Ще настъпи една паника, един хаос... Ами другите дечица - как ще реагират, как ще се справят със създалата се ситуация? Въпросите са много... Наистина трябва да се отделят средства от държавния бюджет, за да се обучат кадрите в детските учебни заведения, иначе не виждам как би могло да стане. Специалните педагози ги посещават два пъти седмично за по половин час на ден :?: :!: Съжалявам, но не мисля, че е достатъчно и има ли изобщо някакъв ефект :!: :!: :!:
rony_80
 
Мнения: 56
Регистриран на: 09 Мар 2012, 09:25

Re: Интеграция на деца с увреждания в детските градини и учи

Мнениеот shushito » 13 Мар 2012, 11:00

Според мен трябва да има повече детски центрове, в които работят специалисти в тази област - психолози, специални педагози и т.н. Не мисля, че редовия учител има подготовката да обучава дете с увреждане, не ме разбирайте погрешно. Хубаво е, че искаме да се работи в тази посока, но в момента нито има обучени кадри, нито пък материалната база е налице. Дечицата с увреждания са с по-специални потребности и не мисля, че ще се чувстват добре в обикновените детски учебни заведения. В Стара Загора, например, има един единствен център, в който дечицата са целодневно, но се обучават само и единствено от специалисти, които могат да откликнат на техните нужди. Достатъчно ли е това - не :!: Хубаво е, че го има, но какъв му е капацитета и колко дечица могат да го посещават?
Наши приятели водеха детенцето си до обяд на детска градина, но в крайна сметка останалите родители направиха подписка и го изключиха... Не мисля, че е хубаво детенцето да посещава масово учебно заведение и в същото време да се изолира от останалите деца, защото е различно. Не разбирам как ще му помогне това...
shushito
 
Мнения: 59
Регистриран на: 09 Мар 2012, 09:30

Re: Интеграция на деца с увреждания в детските градини и учи

Мнениеот palechka » 15 Мар 2012, 10:48

shushito написа:Наши приятели водеха детенцето си до обяд на детска градина, но в крайна сметка останалите родители направиха подписка и го изключиха...

Е, как може, възмущавам се на такива хора :evil: Защо всеки си мисли, че на него няма да се случи? Ако те са родители на "такова" детенце сигурно ще обърнат света и ще направят всичко по силите си то да се чувства добре. Но когато става въпрос за други хора е много по-лесно да се "отсъди".
palechka
 
Мнения: 67
Регистриран на: 09 Мар 2012, 09:31

Re: Интеграция на деца с увреждания в детските градини и учи

Мнениеот Didoncheto » 08 Апр 2012, 10:19

Хубаво сте я подхванали тази тема за интеграцията, но не мисля, че сме готови да интегрираме деца с увреждания в детските градини и училища. Трябва да се работи много по въпроса, преди да се предприеме тази важна крачка. По-скоро трябва да се изградят специални центрове, в които да работят специалисти, които са наясно с нуждите на дечицата, защото в противен случай ще е мъчително на първо място за децата и на второ за педагозите, които не знаят изобщо за какво става въпрос. Всички знаем, че децата могат да бъдат много жестоки и най-вероятно ще изолират "различното" дете, и ще му се подиграват. Аз лично не бих подложила детето си на подобно изпитание.
Didoncheto
 
Мнения: 27
Регистриран на: 07 Мар 2012, 16:57

Re: Интеграция на деца с увреждания в детските градини и учи

Мнениеот mimeto » 30 Май 2012, 20:19

Ами ние изолираме хората с увреждания още от деца, а после говорим за интеграция, за да покажем колко сме добри! Първо трябва да ги интегрираме в съзнанията си, защото хората с увреждания съществуват и никак не са малко. Те са част от нашето общество и имат право на нормален живот, доколкото е възможно. Ограничени хорица сме, това е цялата истина! Нямам нищо против в групата на моето дете да има детенце с увреждания и дори напротив. Така децата ще свикнат още от малки да приемат различните от тях и няма да ги сочат с пръст като ги видят на улицата или на друго обществено място :idea: Имам приятелка, чието детенце е с увреждане, няма да изпадам в подробности, но посещава детска градина и останалите дечица не само, че не му се подиграват, но и му помагат - да се облече, да се обуе, играят си навън. Трябва да интегрираме дечицата, а не да ги изолираме! Всичко останало са само оправдания - липса на база, специалисти... Ами да се отделят средства и да се работи по въпроса да му се незнае :x В крайна сметка това са нашите деца, децата на България и ако ние не се погрижим за тях, няма кой да го направи!
mimeto
 
Мнения: 57
Регистриран на: 26 Апр 2012, 15:25

Следваща

Назад към Сблъсък

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron