Защо е необходимо да водим домашния любимец на ветеринар?

Ако можеха да говорят, но не могат, затова нека поговорим вместо тях. Споделетe всичко за вашите домашни любимци - типични или екзотични.
Онлайн консултация с д-р Искрен Станилов и д-р Деница Русева

Защо е необходимо да водим домашния любимец на ветеринар?

Мнениеот teddy » 15 Мар 2012, 12:38

Водите ли вашия домашен любимец на ветеринар и колко често?
Повечето собственици на домашни любимци се ръководят главно от имунизационния календар, но достатъчно ли е това? Полагаме ли достатъчно грижи за здравословното състояние на животинката, която отглеждаме през останалото време?
Предполагам, че всяко семейство, което има деца се е сблъсквало с въпроса - Може ли да си вземем куче, моля те, моля те? Преди да поемем отговорност за грижата към още един член на семейството, защото домашния любимец безпорно се превръща в такъв, е хубаво да се консултираме с ветеринарен специалист. Всяко животно си има специфични потребности и трябва внимателно да преценим дали ще имаме възможността да ги задоволим, ако щете и финансово дори.
pets-framar.jpeg
pets-framar.jpeg (11.07 KiB) Прегледано 1437 пъти

След като със сигурност сте решили какъв любимец искате е необходимо преди да го заведете вкъщи, да посетите ветеринарния кабинет. Там подробно ще ви обяснят какви са манипулациите за съответната животинка - вътрешно и външно обезпаразитяване, ваксини, поставяне на чип и т.н. Ще ви обяснят какви грижи да полагате за него, за да е в идеална форма.
Трябва да се научим да разбираме кога домашния ни любимец има нужда от помощ. И тъй като няма как да разговаряме с него е достатъчно да наблюдаваме дали има промяна в поведението му, която сигнализира за даден проблем. Забележите ли нещо притеснително е желателно да направите консултация с вашия ветеринар по телефона, като много точно и конкретно му обясните за симптомите, които проявява. От изключителна важност е да не се опитвате да го лекувате сами.
Отглеждането на домашен любимец е голяма отговорност, която много добре трябва да се обмисли. Много хора импулсивно решават и купуват животинка, но впоследствие разбират какъв ангажимент е това, защото всяка от тях изисква грижа и внимание, което отнема време и струва пари.
Ако със сигурност сте решили, че искате домашен любимец, то ветеринарният лекар е този, който може да ви даде най-ценните съвети - да ви препоръча вид и порода, да ви обясни какви са изикванията за нейното отглеждане, кои са най-често срещаните заболявания и каква е тяхната профилактика, да изготви подходящ хранителен режим и още много, много други. Не си спестявайте прегледа при ветеринар, защото от здравето на вашия любимец зависи вашето здраве и здравето на вашите деца!
cats-framar.jpeg
cats-framar.jpeg (8.86 KiB) Прегледано 1437 пъти
teddy
 
Мнения: 177
Регистриран на: 06 Мар 2012, 13:14

Re: Защо е необходимо да водим домашния любимец на ветеринар

Мнениеот yoanna » 15 Мар 2012, 13:45

Аз като студентка имах чинчила и честно казано изобщо не бях подготвена какво животно вземам вкъщи. Вярно, много е сладичка и ти идва веднага да я гушнеш, но в магазина никой не ти обяснява какви грижи изисква - гледат само да ти вземат парите и толкова. Първо, според мен това животно изобщо не може да живее в клетка, това си е чисто мъчение. Пускахме я от време на време да се разхожда, но правеше много бели и много трудно я прибирахме обратно. През нощта пък започваше да се блъска в решетките и да издава някакви безумни звуци... Принудихме се да я върнем в магазина - много ми беше тъжно, но просто се наложи. Сега, като чета темата, се замислям, че нито веднъж не съм я водила на ветеринар, а гризачите пренасят страшно много болести :idea: Наистина не е шега да отглеждаш животно вкъщи, а си иска сериозна подготовка и отношение :!:
yoanna
 
Мнения: 61
Регистриран на: 08 Мар 2012, 10:17

Re: Защо е необходимо да водим домашния любимец на ветеринар

Мнениеот ivka-86 » 15 Мар 2012, 15:27

Профилактиката при животните е необходима също толкова, колкото профилактиката при хората! Само, че повечето хора са немърливи в това отношение, май. Как ще вкараш животно вкъщи, при положение, че не знаеш дали е здраво? Това ми звучи доста несериозно. Имам една приятелка, която докато беше бременна не пожела да махне котката от вкъщи. А предполагам повечето жени знаят за токсоплазмозата и колко опасна може да бъде тя за плода :idea: Имаше съмнения за токсоплазмоза, които слава богу се оказаха фалшива тревога, но няма да забравя през какъв ад премина, докато излязат резултатите. А можеше просто да се консултира с лекар или ветеринар... Важното е, че всичко приключи добре, но нека не забравяме специалистите, които могат да ни помогнат в такъв момент и да избегнем неприятните емоции.
ivka-86
 
Мнения: 40
Регистриран на: 08 Мар 2012, 10:12

Re: Защо е необходимо да водим домашния любимец на ветеринар

Мнениеот bisertaskov » 15 Мар 2012, 20:11

При всяко съмнение за каквото и да било с домашния любимец е нужно да се отиде на ветеринарен лекар.Както при хората така и животните имат своите нужди от лекарска грижа.Проблема е тук че животното не може само да си каже какво му има ,за това трябва да го познавате добре , не само да имате куче котка и т.н.заради идеята.Имам персийска котка и в началото честно казано не знаех с какво се сблъсквам.Отглеждане на котка какво толкова, но уви това не е така всяка порода котки изискват специални грижи,за козината, очите, храненето.Котката ми се храни само с качествена храна заради косъма, при всяка смяна на храната се отразява на козината,често сресване, и други такива специфични за породата неща.Само че това го научих по време на отглеждането, а по лесно беше да отида при ветеринар.Преди това е било мъчение за домашният ми любимец.
Дръж главата си ниско наведена (скромност), очите да гледат високо (амбиция), устата затворена (спокойствие); изгради себе си върху синовно уважение и помагай на другите.
bisertaskov
 
Мнения: 588
Регистриран на: 23 Мар 2011, 10:22

Re: Защо е необходимо да водим домашния любимец на ветеринар

Мнениеот bisertaskov » 15 Мар 2012, 20:21

Изображение
Това е моята Персийска котка на 12 години.
Дръж главата си ниско наведена (скромност), очите да гледат високо (амбиция), устата затворена (спокойствие); изгради себе си върху синовно уважение и помагай на другите.
bisertaskov
 
Мнения: 588
Регистриран на: 23 Мар 2011, 10:22

Re: Защо е необходимо да водим домашния любимец на ветеринар

Мнениеот krasko » 16 Мар 2012, 10:00

Аз дълги години имах немска овчарка - много красиво и умно куче. Водех го редовно за ваксини, а за обезпаразитяването съм давал таблетки и съм пръскал с препарат. Полагал съм грижи за козината и зъбите му вкъщи - има едни специални кучешки солети, които се гризкат и им почистват зъбите. В един момент обаче, започна да повръща и така доста време. Отдадох го на храната и я смених, но без резултат. Накрая го заведох при ветеринаря, направиха му изследвания и се установи, че има чернодробна недостатъчност. Не знаех, че трябва да наблюдавам какъв е вида на повръщаното и колко често повръща... Проведоха лечение, направиха му специален режим на хранене и така нещата се стабилизираха. Затова наистина не трябва да се отлага посещението при ветеринаря, защото той най-добре знае как да се погрижи за вашия любимец.
krasko
 
Мнения: 38
Регистриран на: 08 Мар 2012, 10:21

Re: Защо е необходимо да водим домашния любимец на ветеринар

Мнениеот nadya » 19 Мар 2012, 11:21

Ние имаме декоративно зайче - много е сладко, но също изисква определени грижи. Веднага след като го купихме, минахме през ветеринарния кабинет, защото сме с малко дете. Направиха му ваксина и му дадоха някаква таблетка за обезпаразитяване. Обясниха ни как е правилно да се храни и с какво и т.н. Сега го водим веднъж годишно на ваксинация и не сме имали други проблеми, за да посещаваме ветеринар. От време на време го пускаме от клетката, за да си поиграе и пак го прибираме обратно. Спокойна съм за дъщеричката си, защото знам, че полагаме необходимите грижи за здравето на нашия домашен любимец. За зайчето, обаче не съм спокойна, защото редовно е подложено на терор от малката си стопанка :lol: Това в кръга на шегата, разбира се, но всички знаят как малките деца се радват на животните - като на плюшени играчки /при все, че то и прилича на такава/. Надявам се още дълго време да е живичко и да носи радост на цялото ни семейство :)
nadya
 
Мнения: 53
Регистриран на: 08 Мар 2012, 10:10

Re: Защо е необходимо да водим домашния любимец на ветеринар

Мнениеот VIVI » 19 Мар 2012, 16:41

Все едно да задам въпроса: Защо е необходимо ние, хората, да ходим на лекар? Лошото, обаче е, че много хора са немърливи по отношение на собственото си здраве и здравето на домашните си любимци. Профилактиката, както и добрата грижа, и хигиена биха ни спестили много проблеми и извънредни посещения при ветеринаря. Ако познаваме добре нашия любимец, би трябвало да разпознаем кога нещо го измъчва и да предприемем навреме съответните мерки, защото в противен случай проблема ще се задълбочи.
Не разбирам хората, които не се грижат за животните си - защо изобщо се решават на тази крачка? А колко кучета и котки са изхвърлени на улицата точно поради тази причина? Като се замисля, много хора не се грижат и за децата си, а какво остава за животните - тъжна картина, наистина! Крайно време е да се научим да уважаваме живота...
VIVI
 
Мнения: 63
Регистриран на: 07 Мар 2012, 16:02

Re: Защо е необходимо да водим домашния любимец на ветеринар

Мнениеот miki » 20 Мар 2012, 11:39

VIVI написа:Не разбирам хората, които не се грижат за животните си - защо изобщо се решават на тази крачка? А колко кучета и котки са изхвърлени на улицата точно поради тази причина? Като се замисля, много хора не се грижат и за децата си, а какво остава за животните - тъжна картина, наистина! Крайно време е да се научим да уважаваме живота...

Точно това е причината улиците да са пълни с безпризорни кучета и котки. След като си взел домашен любимец, ще си го гледаш и ще се грижиш за него, а не при първата трудност и хоп - на учицата. Като се замисля, поне да имаше приют, където да го заведеш, ако не си преценил правилно способността си да се грижиш за още едно живо същество.
miki
 
Мнения: 80
Регистриран на: 08 Мар 2012, 10:19

Re: Защо е необходимо да водим домашния любимец на ветеринар

Мнениеот Forman » 21 Мар 2012, 16:52

VIVI написа:Все едно да задам въпроса: Защо е необходимо ние, хората, да ходим на лекар? Лошото, обаче е, че много хора са немърливи по отношение на собственото си здраве и здравето на домашните си любимци. Профилактиката, както и добрата грижа, и хигиена биха ни спестили много проблеми и извънредни посещения при ветеринаря. Ако познаваме добре нашия любимец, би трябвало да разпознаем кога нещо го измъчва и да предприемем навреме съответните мерки, защото в противен случай проблема ще се задълбочи.
Не разбирам хората, които не се грижат за животните си - защо изобщо се решават на тази крачка? А колко кучета и котки са изхвърлени на улицата точно поради тази причина? Като се замисля, много хора не се грижат и за децата си, а какво остава за животните - тъжна картина, наистина! Крайно време е да се научим да уважаваме живота...

Много добре казано, като част от нашето семейство домашния любимец също има нужда от грижи, не само от хранене и разходки. Ако домашните ни любимци не страдаха от никакво заболяване, нямаше да я има тази професия - ветеринарен лекар. Ако полагаме достатъчно грижи за домашния си любимец, означава, че уважаваме и себе си и полагаме грижи и за собственото си здраве.
Аватар
Forman
 
Мнения: 199
Регистриран на: 16 Ное 2011, 09:46

Следваща

Назад към Ветеринарна медицина

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта