Хума - полезни свойства и рецепти за красота

Тайни семейни рецепти за здраве и красота - как да бъдем в полза на другите.

Хума - полезни свойства и рецепти за красота

Мнениеот dochkata » 19 Мар 2012, 15:12

Знаем ли достатъчно за свойствата на хумата и благотворното й влияние върху нашия организъм?
От векове наред хумата е известна с антибактериалните си свойства и се използва както с лечебна цел, така и в козметиката. Радият е много рядък елемент, който се съдържа във високи концентрации в глината, особено ако е стояла на слънце. Най-ценното й качество е, че доставя на организма толкова количество от радиоактивния елемент, колкото му е необходимо. Радия атакува единствено микробите и токсините, без да засяга здравите клетки, за разлика от всички останали антисептици и повишава имунната система. Минералните соли и микроелементите - силиций, фосфат, желязо, азот, калций и др., са другите полезни съставки на глината. Те са във вид, който лесно се усвоява от човешкия организъм.
lechebna-huma-framar.jpeg
lechebna-huma-framar.jpeg (5.46 KiB) Прегледано 18614 пъти

Хумата е изключително богата на енергия, която поглъща както от слънцето, така и от водата, и въздуха. Тя е известна със своите адсорбционни свойства и още в древността е била използвана за компреси върху рани, и болни органи. Премахва възпаленията, извлича гнойта, почиства абцеси, помага при глабоволие, болки в кръста и още много, много други заболявания като атеросклероза, диабет, заболявания на кръвта и бъбреците, и др.
Приложението на лечебната глина или още така наречената хума се разделя на два вида - външно и вътрешно. Тя има способността да извлича токсините от организма и се приема вътрешно спрямо неговите нужди /1 доза = 1 ч.л. хума + 200 мл. вода със стайна температура/. А външно се прилага както за компреси, така и за разкрасителни процедури.
maska-huma-framar.jpeg
maska-huma-framar.jpeg (5.05 KiB) Прегледано 18614 пъти

Ето и някои рецепти за красота в домашни условия:
Маски за лице:
1. Смесете 1 с.л. хума с малко кисело мляко и нанесете така получената смес върху кожата на лицето. След 20 минути изплакнете с хладка вода. По желание може да се добавят и няколко капки бадемово олио.
2. Смесете 1 с.л. хума с 1 с.л. мед, 1 ч.л. канела и сока от 1/2 лимон. Отново нанесете върху лицето и изплакнете след 20 минути.
3. Смесете 1 с.л. хума с 1/2 плод киви, който предварително сте намачкали. Получената смес се нанася на лицето и шията. След 20-30 минути изплакнете с хладка вода.
maska-kosa-framar.jpeg
maska-kosa-framar.jpeg (3.91 KiB) Прегледано 18614 пъти

Маски за коса:
1. Смесете 50 грама хума с равни части вода и оцет. Получената каша се нанася на косата и след 20 минути се отмива с хладка вода
2. Смесете 3 с.л. хума с 1 жълтък, 1 с.л. оцет, 1 с.л. зехтин или бадемово масло. Получената смес се нанася върху косата и след 20-30 минути се изплаква обилно с вода
3. Смесете 2 с.л. хума с 1 с.л. алкохол, 2 с.л. зехтин и 1 жълтък. След като нанесете сместа върху косата я завийте с найлон. След 30-40 мин изплакнете с хладка вода.
Ще се радвам да споделите и вашата рецепта с хума за красива и здрава кожа, и коса!
dochkata
 
Мнения: 37
Регистриран на: 09 Мар 2012, 09:27

Re: Хума - полезни свойства и рецепти за красота

Мнениеот southern_sun » 19 Мар 2012, 15:42

Интересна тема, виждала съм хума в най-чистата и форма.Хумата е вид бяла пръст както вече беше споменато със високо съдържание на Радий, талк и силиций. Миналото лято ходих на кални бани, които представляват точно това, но тази кал, с която се мазахме беше с много високо съдържание на соли и щипеше по кожата ако имаше драскотина. Използвам също така маска за лице с хума и минерални соли, много добре ми повлиява на кожата, макар и леко да я изсушава.
southern_sun
 
Мнения: 1182
Регистриран на: 31 Мар 2011, 21:36

Re: Хума - полезни свойства и рецепти за красота

Мнениеот VIVI » 19 Мар 2012, 16:53

Аз си правя маска за коса като смесвам 150 гр. хума с вода до получаването на гъста каша. Добавям един жълтък и по една ампула витамини - АВ комплекс и витамин Е. Разнася се по цялата коса и се стои колкото може повече, но най-малко 3-4 часа. Вълшебна е маската и който я направи няма да съжалява :)
VIVI
 
Мнения: 63
Регистриран на: 07 Мар 2012, 16:02

Re: Хума - полезни свойства и рецепти за красота

Мнениеот Margo » 19 Мар 2012, 17:17

Преди съм си правила маска с хума и кисело мляко, мисля пак да започна. Много добре ми се отразява на кожата на лицето, но косата ми е суха и увредена и не мисля, че ще се повлияе добре от хумата освен ако не я смеся с някакви масла за допълнителна хидратация и омазняване/
Margo
 
Мнения: 691
Регистриран на: 08 Апр 2011, 20:46

Re: Хума - полезни свойства и рецепти за красота

Мнениеот monito » 19 Мар 2012, 17:35

Има значение какъв цвят е хумата - дали е зелена, бяла, червена и т.н. Зелената е за мазна и акнеична кожа, а бялата за нормална и суха. Предполагам, че по същия начин стоят нещата и с маските за коса.
Маска за суха кожа - 2. с. л. бяла хума, 2 с. л. зехтин или бадемово масло, няколко капки розова вода за получаване на хомогенна смес. Бялата глина регенерира кожата, а натуралните масла я подхранват в дълбочина. Розовата вода омекотява.
monito
 
Мнения: 73
Регистриран на: 08 Мар 2012, 10:13

Re: Хума - полезни свойства и рецепти за красота

Мнениеот southern_sun » 19 Мар 2012, 17:48

monito написа:Има значение какъв цвят е хумата - дали е зелена, бяла, червена и т.н. Зелената е за мазна и акнеична кожа, а бялата за нормална и суха. Предполагам, че по същия начин стоят нещата и с маските за коса.
Маска за суха кожа - 2. с. л. бяла хума, 2 с. л. зехтин или бадемово масло, няколко капки розова вода за получаване на хомогенна смес. Бялата глина регенерира кожата, а натуралните масла я подхранват в дълбочина. Розовата вода омекотява.

Не знаех, че различните видове хума са за различен тип кожа. Всъщност никога не съм си задавала въпроса защо са различни и какво ги прави различни! Вие можете ли да ми отговорите на този въпрос?
southern_sun
 
Мнения: 1182
Регистриран на: 31 Мар 2011, 21:36

Re: Хума - полезни свойства и рецепти за красота

Мнениеот dochkata » 20 Мар 2012, 10:18

southernsun написа:Не знаех, че различните видове хума са за различен тип кожа. Всъщност никога не съм си задавала въпроса защо са различни и какво ги прави различни! Вие можете ли да ми отговорите на този въпрос?

Разбира се, че ще ви отговоря :) Хумата се разделя най-общо на 6 вида, които имат различен състав и свойства - зелена, бяла, червена, жълта, сива и синя.
1. Зелената хума е подходяща за нормална и мазна кожа, а също така и за мазна коса, тъй като регулира мастната секреция на клетките. Тя почиства и заздравява кожата, подхранва я като й доставя необходимите минерали. Богата е на железен оксид, на който всъщност дължи цвета си, магнезий, калций, цинк, силициев диоксид и др.
2. Бялата глина, или така наречения каолин, е богата на силициев диоксид, цинк и магнезий. Влиза в състава на много маски за лице и коса, а поради антисептичните си свойства се съдържа и в някои бебешки пудри. Подходяща е за тънка и слаба коса, използва се в маски против косопад. Също има регенериращи свойства.
3. Червената хума е подходяща за нормална и суха кожа. Богата е на железен окис и мед, на което се дължи и червения й цвят.
4. Жълтата хума е с високо съдържание на желязо, калий и други минерали. Подходяща е за нормална и мазна кожа, а също така за нормални и чупливи коси. Известна е с това, че извежда токсините от организма и насища кожата с кислород.
5. Сивата хума е подходяща за суха и чувствителна кожа, тъй като я омекотява и я прави здрава и блестяща.
6. Синята хума е универсална и е подходяща за всички типове кожа и коса. Има свойството да обогатява кожата с кислород.
dochkata
 
Мнения: 37
Регистриран на: 09 Мар 2012, 09:27

Re: Хума - полезни свойства и рецепти за красота

Мнениеот miki » 20 Мар 2012, 10:58

Спомням си, че като бях малка майка ми се лекуваше с хума. Цялата тераса беше отрупана с едни сиви буци, които разтваряше във вода и след това налагаше върху крака си, тъй като има разширени вени.
Аз веднъж реших да си измия косата си с хума и... после не успях да я среша. Сега ще пробвам една от маските по-горе и пак ще пиша :) Кой да ти знае, че има толкова разлини видове и че са подходящи за различни типове кожа и коса. Като чета темичката съм си направо за зелената хума, защото и кожата на лицето ми е мазна, а и косата много бързо ми се омазнява. Непременно ще напиша отзиви :)
miki
 
Мнения: 80
Регистриран на: 08 Мар 2012, 10:19

Re: Хума - полезни свойства и рецепти за красота

Мнениеот teddy » 20 Мар 2012, 12:52

Моята маска за лице е с хума и жълтък - действа много добре при разширени пори. Смесвам жълтъка на едно яйце с хума до получаването на гъста каша. Нанасям върху лицето и след като изсъхне изплаквам с хладка вода. Понякога, след маската обтривам лицето с кубче лед. Ако почувствате кожата си прекалено суха е хубаво да си сложите крем, защото хумата доста изсушава.
teddy
 
Мнения: 177
Регистриран на: 06 Мар 2012, 13:14

Re: Хума - полезни свойства и рецепти за красота

Мнениеот aninka » 21 Мар 2012, 12:59

Моята кожа е по-суха и си правя маска с хума, кисело мляко и бадемово масло. Правят се на кашичка и се нанасят върху кожата на лицето /шията по желание/. Като позасъхне, лицето се измива с хладка вода. Не чакам маската да се втвърдява прекалено, защото много трудно се измива след това.
aninka
 
Мнения: 100
Регистриран на: 08 Мар 2012, 10:15

Следваща

Назад към Домашен лекар

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron