Вие коментирате новините и събитията от страната и чужбина!Имате въпроси за това или онова? Светът е по-различен, когато има поне още една гледна точка.
Правила на форума
Добави отговор

Re: Интересни факти за дъвката

20 Апр 2012, 10:01

Момичета, прочетох нещо много интересно - дъвченето на дъвка от деца предпазва ушичките им от инфекция :roll: Този факт е открит от учени към университета в Торонто. Дъвките съдържат ксилит, който им придава сладкия вкус и който предпазва децата от така болезнените ушни инфекции. Според научни изследвания около 60% от децата страдат от отит още на 1 годинка, а 80% от децата до 3-годишна възраст също се разболяват.
Моят синковец дъвчи дъвка от много малък и за мое учудване я е гълтал в редки случаи. Надявам се това наистина да му помогне и да нямаме проблем с ушичките. Знам колко е болезнено и се надявам никога да не го изпита.

23 Апр 2012, 12:40

bobito написа:Момичета, прочетох нещо много интересно - дъвченето на дъвка от деца предпазва ушичките им от инфекция :roll: Този факт е открит от учени към университета в Торонто. Дъвките съдържат ксилит, който им придава сладкия вкус и който предпазва децата от така болезнените ушни инфекции. Според научни изследвания около 60% от децата страдат от отит още на 1 годинка, а 80% от децата до 3-годишна възраст също се разболяват.
Моят синковец дъвчи дъвка от много малък и за мое учудване я е гълтал в редки случаи. Надявам се това наистина да му помогне и да нямаме проблем с ушичките. Знам колко е болезнено и се надявам никога да не го изпита.

Наистина е много болезнен пустия му отит :? Малкия вече 2 пъти се разболява след настинка и вдига много висока температура, но втория път си поисках направление и го заведох при специалист. Оказа се, че има задържана течност зад тъпанчето и освен илачите, докторицата ми препоръча да му давам да дъвче дъвка :shock: Много се учудих, но ето че и тук срещам такова мнение, и е явно, че дъвката помага при отит. А и ни е любимо занимание :)

03 Май 2012, 14:35

bobito написа:Момичета, прочетох нещо много интересно - дъвченето на дъвка от деца предпазва ушичките им от инфекция :roll: Този факт е открит от учени към университета в Торонто. Дъвките съдържат ксилит, който им придава сладкия вкус и който предпазва децата от така болезнените ушни инфекции. Според научни изследвания около 60% от децата страдат от отит още на 1 годинка, а 80% от децата до 3-годишна възраст също се разболяват.

Абсолютно е така - дъвченето на дъвка предпазва от ушни инфекции :) Племенницата ми много често боледува и дори щяха да й оперират сливиците, изолираха някакви бактерии... А нали знаете, че от гърлото, възпалението тръгва към ушичките и нослето. И на нея са й казали да дъвче дъвка ;)

08 Май 2012, 10:16

Обичам да дъвча дъвка, а и децата също :) Купувам само и единствено дъвки Орбит, поне аз, защото са без захар :idea: Не съм привърженик на всякаквите там оцветени и подсладени дъвки във вид на плодчета, топчета и т.н. Много са привлекателни за детските очички, но избягвам да ги купувам.
Спомням си, че като малка бях легнала да спя с дъвката в уста... Познайте как ми замина дългата коса :? Ами ако се бях задавила? Ако детето е по-малко, не трябва да се изтърва от поглед, защото е много опасно. Ако можете да избегнете даването на дъвка на детето си, най-добре го направете - име време и за тях. Аз не успях да го направя със своите деца, но слава богу не сме имали инциденти /чукам на дърво/.

14 Май 2012, 11:09

Не обичам да дъвча дъвки, но благодарение на тях отказах цигарите :) Много ми беше трудно да се отърва от този гаден навик, но пропуши ли ми се лапвам една дъвка и съм ок - действа безотказно ;) Винаги купувам Orbit, защото на другите им нямам доверие.

30 Май 2012, 09:46

Аз не обичам да дъвча дъвка, случва ми се, но много рядко. Днес прочетох в една статия, че дъвката можела да се използва вместо паста за зъби, макар, че не ми се вярва да почиства така добре зъбите както едно три минутно четкане. Според мен дъвката може да подобри само дъха ни, но не и да почисти зъбите особено сутрин.

08 Юни 2012, 10:52

А колко от вас помнят ето тази дъвка:

detstvo moe.jpeg
detstvo moe.jpeg (11.04 KiB) Прегледано 2028 пъти

Спомени, споменииии :lol: Сега има такова разнообразие от дъвки, а едно време дъвчехме само ИДЕАЛ :D Други дъвки имаше единствено по пушкаджийниците на панаирите.

09 Юни 2012, 17:03

tochica написа:А колко от вас помнят ето тази дъвка:

detstvo moe.jpeg

Спомени, споменииии :lol: Сега има такова разнообразие от дъвки, а едно време дъвчехме само ИДЕАЛ :D Други дъвки имаше единствено по пушкаджийниците на панаирите.

Малеее, как ме върна години назад. Няма да забравя картинките с Червената шапчица на тия дъвки, а колко бяха твърди :? А я да питам по-големите от вас как се казваше онази дъвка с вкус на пъпеш?

12 Юни 2012, 16:59

И аз я помня дъвката Идеал, как да не я помня :D То нямаше други в магазина и само чакахме панаира, за да си купим нещо по-различно. Другите дъвки, които помня от едно време са Love и Turbo, които бяха с картинки... голяма радост беше, ей.

turbo.jpeg
turbo.jpeg (12.67 KiB) Прегледано 2026 пъти

15 Юни 2012, 10:27

Еххх, върнахте ме към безгрижното детство :D А дъвкали ли сте медицинска дъвка? Тази, която е на зрънца и се купува от аптеките? Когато бяхме малки с брат ми, винаги сме се чудели за какво е тази дъвка, при положение, че е бяла и безвкусна :roll: Ние дъвчехме дъвки, докато им мине сладкото и после ги запращахме в коша :lol:
В тази връзка прочетох една много интересна рецепта за справяне с миомата - чай от медицинска дъвка. Приготвя се чай от 3 зрънца медицинска дъвка, който се пие сутрин и вечер на гладно в продължение на месец. Прави се почивка от един месец и следващия отново се пие. Чаят от медицинска дъвка има и друго благоприятно въздействие върху организма ни, а именно да понижава кръвната захар.
Добави отговор
Отиди на страница: 1, 2, 3, 4