Вие коментирате новините и събитията от страната и чужбина!Имате въпроси за това или онова? Светът е по-различен, когато има поне още една гледна точка.
Правила на форума
Добави отговор

Интересни факти за дъвката

04 Апр 2012, 16:48

Има хиляди реклами за дъвки, коя от коя по-изобретателни - едни ще ти избелят зъбите, други ще ти помогнат да си "хванеш" гадже, но знаем ли наистина до какви последствия води дъвченето на дъвка? Нека се позабавляваме заедно и да се запознаем с няколко интересни факта :D

buble gum.jpeg
buble gum.jpeg (6.14 KiB) Прегледано 4691 пъти

Дъвката - враг на кариеса

Да, но само тази, която е без захар! Като цяло дъвката почиства зъбите и при нейното дъвчене се отделя слюнка, която пречи на появата на плака по тях. Естествено не трябва да забравяме четката за зъби и минимум 3 пъти на ден да я използваме, ако искаме красива усмивка. От друга страна дъвченето на дъвка със захар може да увреди зъбите и венците ни и да предизвика появата на кариес.

Дъвката - помощник в борбата с килограмите

keep in fit with bubble gum.jpeg
keep in fit with bubble gum.jpeg (6.92 KiB) Прегледано 4691 пъти

Учени са доказали, че дъвченето на дъвка намалява апетита. Направено е изследване, в което група хора са дъвчили дъвка преди да дойде времето за обяд, а на другата група от изследвани не са били предоставени такива. „Дъвчещите хора“ са консумирали около 67 калории по малко и в остатъка от деня не са си хапнали нищо допълнително. Дъвката „убива“ глада за сладко и по този начин организма приема по-малко калории, а една дъвка без захар съдържа 5 калории, които се изразходват само докато я дъвчем.

Дъвката – враг на стреса

Научно доказан факт!

Дъвката – помощник в учебния процес при децата

bubble.jpeg
bubble.jpeg (5.02 KiB) Прегледано 4691 пъти

Дъвченето на дъвка подобрява концентрацията. Точно поради този факт в едно училище в Германия са разрешили на учениците да дъвчат по време на учебните занимания - "Дъвченето на дъвка е полезно за здравето на децата и подобрява техните резултати в училище". Това е заявил Волфганг Елегаст от Министерството на образованието в Бавария.

Дъвката - враг на стомаха

Това е така, защото след като сме се нахранили, стомаха ни има нужда от почивка, а при дъвченето на дъвка се отделя слюнка и стомашен сок, което нарушава нормалното му функциониране. Може да предизвика болки в стомаха, а дори и гастрит.

Re: Интересни факти за дъвката

05 Апр 2012, 09:04

Обичам да дъвча дъвка още от дете. Спомням си, че като бяхме малки нямаше такова разнообразие и си оцветявахме дъвките с цветни моливи :shock:
Любимите ми дъвки са Orbit и от много години си купувам само от тях. Не ми омръзват, защото постоянно измислят нещо ново - любими са ми дражетата с вкус на диня :)
Някъде бях чела, че жени, които са раждали секцио, се възстановяват по-бързо, ако дъвчат дъвка... Много ми стана странно, но сигурно има някаква зависимост :roll:

05 Апр 2012, 11:47

elena написа:Обичам да дъвча дъвка още от дете. Спомням си, че като бяхме малки нямаше такова разнообразие и си оцветявахме дъвките с цветни моливи :shock:
Любимите ми дъвки са Orbit и от много години си купувам само от тях. Не ми омръзват, защото постоянно измислят нещо ново - любими са ми дражетата с вкус на диня :)
Някъде бях чела, че жени, които са раждали секцио, се възстановяват по-бързо, ако дъвчат дъвка... Много ми стана странно, но сигурно има някаква зависимост :roll:

И на мен ми е любимо занимание, но да дъвча, а не да мляскам, защото ми е много грозно да видя млад човек, пък и не само, да мляска и да пука балончета :roll: Най-много ме дразни, когато говоря с някой, той да дъвче неистово насреща ми, все едно му е за последно.
Що се отнася до възстановяването след секцио, най-вероятно има връзка с това, че дъвченето на дъвка активизира функциите на червата - нали след операция се изчаква определено време преди да дадат храна на пациента /изчакват го да пръцне, което означава, че функцията на червата си е ок/. Предполагам, че важи и за другите коремни операции, не само за секциото.

06 Апр 2012, 10:09

Самата история на дъвката е много интересна :)
Археолозите смятат, че хората през неолита са използвали антисептичните свойства на брезовата смола, за да отстраняват инфекциите в устната си кухина, като са я дъвчели.Древните гърци пък, са дъвчели смола от мастиково дърво, а дъвката на маите е била направена от сока на саподиловото дърво. Благоприятното влияние на дъвченето на дъвка върху човешкия организъм е било известно още от дълбока древност ;)

mastikovo darvo.jpeg
mastikovo darvo.jpeg (8.11 KiB) Прегледано 4680 пъти

Ето и един любопитен факт - американските войници са дъвчели дъвка по време на Първата световна война, защото е повишавала тяхната концентрация и ги е освобождавала от стреса. Изобщо употребата на дъвка в американската армия е широко застъпена. Към настоящем американските военни снабдяват войниците си с кофеинови дъвки, за да ги държат в кондиция и да не усещат умора.

08 Апр 2012, 11:43

Да се включа и аз в темичката, защото пряко ме касае. Преди две седмици си купих дъвките Vitaslim, които освен, че по нищо не се различават от другите дъвки, горят мазнини. Препоръча ми ги една приятелка и първоначално бях скептично настоена, но реших да пробвам - то какво ли не съм опитвала, че едни дъвки да не си купя :mrgreen: Като видя ефект ще ви пиша отново, защото толкова бързо няма как да се вталя. Иначе са с гуарана и зелен чай, много приятни на вкус и ги дъвча 3 пъти на ден, след основните хранения, за минимум по 20-тина минутки. Дано и при мен да подействат, че лято иде и трябва да влизам във форма :)

09 Апр 2012, 12:53

Интересно ми е как стои въпроса с дъвченето на дъвка и малките деца :roll: Моята щерка дъвче дъвка още от 2-годишна, а сега чета из интернет, че не трябва да се дава дъвка на деца под 5 години :shock: Никога не ги е гълтала, иначе нямаше да й давам и бързо ги е изплювала, но това правило много ме озадачи. Давам й единствено от детските дъвки на Orbit и сега се чудя дали не съм й навредила... Някой има ли малко детеце, което иска да дъвче дъвка и разрешава ли му или само аз съм непросветена в това отношение?

09 Апр 2012, 13:53

monito написа:Интересно ми е как стои въпроса с дъвченето на дъвка и малките деца :roll: Моята щерка дъвче дъвка още от 2-годишна, а сега чета из интернет, че не трябва да се дава дъвка на деца под 5 години :shock: Никога не ги е гълтала, иначе нямаше да й давам и бързо ги е изплювала, но това правило много ме озадачи. Давам й единствено от детските дъвки на Orbit и сега се чудя дали не съм й навредила... Някой има ли малко детеце, което иска да дъвче дъвка и разрешава ли му или само аз съм непросветена в това отношение?

Най-вероятно се има предвид опасността от задавяне, тъй като малките деца нямат изграден инстинкт за самосъхранение, а и не спират на едно място - бягат, скачат, играят и без да искат могат да глътнат дъвката. Щом твоето детенце не я гълта и я плюе бързо, не мисля че има от какво да се притесняваш. Чела съм, че дъвката не трябва да се дъвче повече от 10 - 15 минути, защото може да навреди на стомаха. Другото на което трябва да обръщаш внимание е дъвката да не съдържа аспартам! Той не е препоръчителен също за бременни и кърмещи жени. Също извади ли я веднъж от устата, повече да не я дъвче, защото се замърсява, но това сигурно си го знаеш.
Дъвката може да бъде и полезна, и вредна, и от нас зависи как ще се отрази на организма ни :)

09 Апр 2012, 14:03

Интересни факти имало за дъвките :D Но наистина,че като дъвча дъвка и нямам апетит :roll:

17 Апр 2012, 11:41

sisoni_ написа:Интересни факти имало за дъвките :D Но наистина,че като дъвча дъвка и нямам апетит :roll:

Да, интересна темичка :) Аз обаче колкото повече дъвча дъвка, толкова повече огладнявам :lol: И въпреки вредите, които може да ни донесе, не бих се отказала за нищо на света от нея :mrgreen:

17 Апр 2012, 16:51

Не дъвча дъвки, защото имам проблем със стомаха и просто ми ги забраниха :mrgreen: Не съм им чак такъв привърженик и не ми е проблем да се ограничавам откъм тях. Спомням си, че като бях малък ги изплювах веднага, след като им мине сладкия вкус :lol:
Имам приятел, който отказва цигарите и постоянно е с дъвка в устата. Не съм пушач и не мога да обясня потребността постоянно да имаш нещо из устата си, но явно има ефект, защото доста намали цигарите и купува дъвки в несвяст.
Добави отговор
Отиди на страница: 1, 2, 3, 4