Варна:Кампания " Не сипвайте сол в здравето си"

Светът на здравето в дати.

Варна:Кампания " Не сипвайте сол в здравето си"

Мнениеот FramarLekari » 06 Апр 2012, 11:48

В гр. Варна на 17 април 2012 г. под мотото „Не сипвайте сол в здравето си!” пред хотел “Черно море” ще се реализира информационна среща с цел намаляване до здравословни граници на приема на готварската сол. Събитието се организира от Министерство на здравеопазването, община Варна, РЗИ-Варна и Медия Експерт Груп 2011.
Информационната среща е част от национална кампания, която ще се разгърне в 19 града на страната и ще има за цел да повиши информираността на целевите групи, относно намаляване консумацията на готварска сол.
Пред хотел “Черно море” от 16,00 до 18,00 часа ще бъдат представени филми за ограничаване на консумацията на готварска сол в дома, в заведенията за обществено хранене, както и как да направим информиран избор за храната, кяото купуваме, ще се разпространяват листовки и брошури, съдържащи информация относно рисковете и последствията от прекомерната употребата на готварска сол, практически съвети за съдържанието на сол в продуктите, които пазаруваме и как да ограничим приема на сол при хранене в дома и в заведения.

Партньори на кампанията са община ВАРНА, Комисията за защита на потребителите, Регионална здравна инспекция-Бургас, браншови организации, НПО на национално и регионално ниво, национални и регионални медии, лидери на мнение, диетолози, лекари, журналисти.

Националните проучвания на храненето показват, че в България консумацията на сол е двойно по-висока от горната граница за безопасен прием, определена на 5 грама дневно. Тя достига средно до 10–14 грама на ден, а в някои региони на страната до 18–20 грама. Това ни нарежда на второ място в света по консумация на сол.
Повече от 2 500 000 българи над 25-годишна възраст имат повишени стойности на кръвното налягане, а България е сред страните в Европейския съюз с най-висока заболеваемост и смъртност от сърдечносъдови заболявания. Според специалистите на високото кръвно налягане се дължат 62% от мозъчните инсулти и 49% от исхемичната болест на сърцето. Съвременни проучвания доказват, че при намаляване приема на сол до 5–6 грама дневно, рискът от високо кръвно налягане спада средно с 20%, броят на мозъчните инсулти намалява с около 24%, а исхемичната болест на сърцето – с 18%.

Потребностите на организма от натрий не са високи – 1,5 г/3,75 г сол дневно, при хората на възраст от 10 до 60 г. При по-малките деца и по-възрастните хора количествата са още по-малки. Според Световната здравна организация максималната горна граница за безопасен прием, над която вече съществува риск за здравето, е 2 грама натрий/5 грама сол, което е равно на количеството в една чаена лъжичка.

Последици от прекомерна употреба на сол
Сол и високо кръвно налягане. При висок прием на сол бъбреците не успяват да изхвърлят чрез урината голямото количество натрий, вследствие на което нивото на натрия в кръвта се повишава, свързва се с повече вода и увеличава кръвния обем. Това води до повишено кръвно налягане. Високото кръвно налягане има много сериозни последствия за здравето, като може да доведе до: мозъчен инсулт и сърдечен инфаркт; аневризма; сърдечна недостатъчност; нарушения във функциите на бъбреците, усложнения при бъбречни заболявания, образуване на бъбречни камъни; сърдечносъдови проблеми при хора с диабет.
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1987
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България

Re: Варна:Кампания " Не сипвайте сол в здравето си"

Мнениеот Мики Маус » 02 Сеп 2019, 15:59

То е ясно, че прекомерната употреба на каквито и да било вещества е вредно. Дори и с витамините е така. Но инициативата е интересна и полезна. В България малко хора се замислят за вредата от завишената употреба на готварска сол. Виж за захарта повечето знаят - най-вече жените, които постоянно пазят диети. :wink:
Аватар
Мики Маус
 
Мнения: 304
Регистриран на: 23 Авг 2019, 10:49

Re: Варна:Кампания " Не сипвайте сол в здравето си"

Мнениеот Цвети Цветкова » 20 Ное 2019, 20:34

Мики Маус написа:То е ясно, че прекомерната употреба на каквито и да било вещества е вредно. Дори и с витамините е така. Но инициативата е интересна и полезна. В България малко хора се замислят за вредата от завишената употреба на готварска сол. Виж за захарта повечето знаят - най-вече жените, които постоянно пазят диети. :wink:


Прав си - всичко прекомерно е вредно. Но не ни подценявай! Мисля, че жените знаят много повече за здравословното хранене от мъжете! :wink:
Цвети Цветкова
 
Мнения: 166
Регистриран на: 16 Сеп 2019, 11:23


Назад към Здравен календар

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта