София: Зоополиция в защита на животните

Светът на здравето в дати.

София: Зоополиция в защита на животните

Мнениеот FramarLekari » 20 Апр 2012, 16:23

Зоополиция ще следи за спазването на Закона за защита на животните


Ще се създаде зоополиция, която ще следи за прилагането на Закона за защита на животните. Това съобщи министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов след среща с премиера Бойко Борисов и представители на организации за защита на животните, на която са присъствали кметът на София Йорданка Фандъкова и зам.-кметът по екологията Мария Бояджийска. Според министъра моделът на зоополицията работи в много държави и е доказал своята ефективност. В момента служителите от Българската агенция по безопасност на храните и общинските инспекторати нямат достатъчно правомощия за да могат да следят за изоставянето и нерегистрирането на кучета, което е в основата на проблема с бездомните животни.
Със седмица ще бъде отложено приемането на законопроекта за изменение на Закона за защита на животните, за да може да се обсъдят с неправителствения сектор, каза още министърът. Наредбата, която регламентира изискванията за приютите ще се прецизира единствено в частта й за местата за временно настаняване от отворен тип. Приехме притесненията на неправителствените организации, че някои кметове може да злоупотребят с подобен тип съоръжения, като съберат кучетата зад огради без да са в отделени клетки, каза министърът. Облекчават се изискванията за приюти от отворен тип, в които кучетата се настаняват в отделни колиби. Тези съоръжения ще струват по-евтино на общините отколкото приютите, отговарящи на сегашните изисквания. Министър Найденов беше категоричен, че няма да отстъпи от предприетите мерки, тъй като проблема с бездомните кучета от екологичен се превръща в здравен. Данните сочат, че България е на първо място по заболявания от кучешка тения, хеморогична треска и други зоонози, посочи министърът.
„Готово съм да понеса негативите, но да бъде променена ситуацията, важно е обществото да бъде защитено”, каза още министърът.

От електронния регистър на животните, който се поддържа от БАБХ ще бъде създаден отделен модул, в които общините ще могат да вкарват данни за кучетата. Така ще може да се проследява регистрацията, плащането на такси и данъци, собствеността и да се следи здравния статус.
С промените в Закона за защита на животните ще се въведат и по строги санкции за изоставяне на кучета, като се очаква глобите да се увеличат десетократно. В момента глобата за изоставено куче е около 100 лв., а трябва да стане поне 1000 лв. дори повече, посочи министърът.
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1987
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България

Re: София: Зоополиция в защита на животните

Мнениеот marchinko73 » 02 Сеп 2019, 15:13

Зоополицията вече съществува повече от година и половина. Обаче не съм убеден в тяхната ефективност. Почти всекидневно ставаме свидетели на насилие над животни. Зоополицаите само на сигнали ли реагират? Нали имат и патрулни коли? Някой да ги е виждал в действие?
Аватар
marchinko73
 
Мнения: 440
Регистриран на: 22 Авг 2019, 10:00

Re: София: Зоополиция в защита на животните

Мнениеот Мики Маус » 11 Ное 2019, 18:24

marchinko73 написа:Зоополицията вече съществува повече от година и половина. Обаче не съм убеден в тяхната ефективност. Почти всекидневно ставаме свидетели на насилие над животни. Зоополицаите само на сигнали ли реагират? Нали имат и патрулни коли? Някой да ги е виждал в действие?


Честно казано и аз нямам спомен да съм виждал зоопатрул. Идея си нямам как работят...
Аватар
Мики Маус
 
Мнения: 304
Регистриран на: 23 Авг 2019, 10:49


Назад към Здравен календар

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта