Вие коментирате новините и събитията от страната и чужбина!Имате въпроси за това или онова? Светът е по-различен, когато има поне още една гледна точка.
Правила на форума
Добави отговор

Вампири в България?

11 Юни 2012, 14:05

Няма начин да не сте гледали поне един от филмите „Граф Дракула“, „Интервю с вампир“ или „Дневниците на вампира“. А вярвате ли, че в България са съществували вампири и дали сред нас все още има такива?
Тези въпроси изникнаха в главата ми, когато чух по новините, че в село Дебелт, Бургаско, археолози са открили скелети на 18 вампири... Защо на вампири, ще се запитате вие? Защото абсолютно всички са били приковани с пирони към ковчезите и са били прободени в сърцата с метален кол, което според вярванията би трябвало да ги обезвреди като такива. Поради огромния интерес, включително и от световните медии, един от скелетите, който пък беше открит при разкопки в Созопол, ще бъде изложен в Националния исторически музей, а ВВС искат да снимат филм за историческата находка, предизвикала толкова много дебати.
Граф Дракула е пряко свързан с българските вампири – така смята професор Божидар Димитров, като цитира писателката Елизабет Костова, доказала, че Дракула всъщност е българин...
Не знам вие на какво мнение сте, но аз не вярвам в подобни твърдения и това, че скелетите са прободени в сърцата не е категорична заявка, че са скелети на вампири. Едно време са набеждавали някои жени за вещици и са ги изгаряли на клада, но дали наистина са били такива – кой може да ни каже?

BGVampire.jpeg
BGVampire.jpeg (10.16 KiB) Прегледано 1927 пъти

Re: Вампири в България?

11 Юни 2012, 15:11

Факт е, че всички са луднали по тези вампири и дори в Англия ще продават на търг комплект за тяхното унищожаване, който не бил използван и се състои от светена вода, разпятие, дървени колове и калъп за сребърни куршуми. Мераклията да се сдобие с него ще заплати не по-малко от 2 000 лири. Не мога само да разбера последно какъв трябва да е кола, защото на едни места пише дървен, а на други метален? Кажете ми, за да знам, че знае ли се, може и на мен да ми се наложи да се боря с вампири :lol:

11 Юни 2012, 16:12

В неделя гледах много интересно предаване за вампири. Американски изследовател обикаляше румънските провинции и по точно Трансилвания където открива много доказателства за съществуването им. Има няколко начина според, които се е вярвало, че може да се убие вампир. Единия начин е да забиеш дървен кол в сърцето му, а другия начин е да хвърлят каменна плоча върху трупа и по този начин да го разчленят. В друго предаване гледах,че в действителност съществуват вампири, но разликата от онези, които срещаме в художествената литература и истинските е тази, че истинските ядат сурови животински вътрешности. Учените са открили рядко заболяване, при което въпросните вампири имат недостиг на определен ензим отделян от черния дроб и поради тази причина се налага да ядат сурово месо и животински вътрешности.
Гадно ми се струва, а вие как мислите?

11 Юни 2012, 19:35

Истина или не, има ли значение? Факт е, че сега общественото внимание ще бъде насочено към нас. Хубаво е, че все повече хора ще научат нещичко за България (макар и като страна на вампири :lol: ) mecana, съгласен съм с теб за древните привички, това за вещиците важи в пълна сила. Според мен са изгаряли на клада красиви момичета с тъмни коси и светли очи, защото са се влюбвали в тях и са се чувствали като омагьосани... Не че момичетата са били вещици, но все е трябвало някой да отнесе вината.

Ще ми се да гледам филма, който ще направят чуждите медии за нас. Винаги ми е било любопитно как изглеждаме в очите на другите. Мога да ви кажа, че в повечето случаи хората проявяват респект към вековната ни история, която самите ние не оценяваме.

12 Юни 2012, 09:40

Определено ще е в наш плюс откриването на вампирските скелети, защото ще се привлекат много туристи в България. Доколкото разбрах, гробницата в Созопол ще се превърне в туристическа атракция, а самият град ще се побратими със Сигишоара - румънския град, в който според легендата е роден граф Дракула.

12 Юни 2012, 15:26

Искрено се надявам да не съществуват вампири в днешно време :mrgreen: Много хора направо са се вманиачили на тази тема, че дори и децата, което според мен не е никак здравословно от психологическа гледна точка. Спомням си братовчедка ми как ми разказваше един ден, че си пуснали с нейна съученичка филм с вампири на компютъра... Гледали го на части, защото естествено ги е хващало шубето от време на време. И до ден днешен се страхува от тъмното и не иска да остава сама вкъщи, а вече е голямо момиче :idea:

13 Юни 2012, 09:47

Не знам дали съществуват вампири, които пият кръв, но съм убедена, че има такива, които ти изсмукват енергията или още така наречените енергийни вампири :idea: Убедена съм, че на всеки един от вас се е случвало да разговаря с някого или просто да е в една компания с него и след това да го боли глава, да се чувства отпаднал и т.н. Има хора, които постоянно се оплакват и натоварват околните, а не правят нищо, за да разрешат проблемите си. Чела съм, че има начин да се защитим от енергийните вампири, като изградим мислен щит около себе си. Колкото по-силно вярваме в неговата защита, толкова по-силно ще е неговото въздействие.

15 Юни 2012, 15:11

Колкото и странно да ви звучи, но историите с вампири по нашите земи ни направиха медийно известни. Открития скелет край Созопол е на 700 години и е бил прикован за ковчега си за да не вампиряса и учените са открили, че зъбите на скелета са били извадени преди да бъде погребан. Откривателя археолога Димитър Недев разказва, че вероятно става въпрос за интелектуаци, надраснали своите идеи и са били погребвани извън стените на града. Този скелет е доказателство за вярванията и суеверията на нашите предци. Съществуват вярвания, че вампирите са се страхували от вода и за това са били погребвани на отсрещният бряг на река за да се опазят.

18 Юни 2012, 10:28

Миналата седмица, при разкопки край Велико Търново, също е бил открит скелет на мъж, който е бил подложен на ритуала против вампирясване. Скелетът е на мъж около 30-те, на няколко стотин години и е открит от екипа на Николай Овчаров. Той е бил прикован към земята с четири метални скоби, а гробът му - покрит с жарава.
Защо хората в миналото са извършвали тези ритуали, ако не са се страхували от вампири? Явно е имало нещо, което ги плаши... Но дали са само легенди - кой може да каже?

22 Юни 2012, 09:44

Не вярвам, че има вампири в България или където и да било. Това са по-скоро измислени същества :roll: Според професор Георг Краев, прободените "вампири" би трябвало да се превърнат в пихтия, а скелетите, намерени в България са запазени... Отново според него, вампирите са част от българския фолклор, а покойниците вампирясват, ако са нарушени правилата при погребването му.
Не харесвам и филми с вампири, и въобще никак не са ми любими, въпреки че повечето хора си умират за подобни истории.
Добави отговор
Отиди на страница: 1, 2