Няма начин да не сте гледали поне един от филмите „Граф Дракула“, „Интервю с вампир“ или „Дневниците на вампира“. А вярвате ли, че в България са съществували вампири и дали сред нас все още има такива?
Тези въпроси изникнаха в главата ми, когато чух по новините, че в село Дебелт, Бургаско, археолози са открили скелети на 18 вампири... Защо на вампири, ще се запитате вие? Защото абсолютно всички са били приковани с пирони към ковчезите и са били прободени в сърцата с метален кол, което според вярванията би трябвало да ги обезвреди като такива. Поради огромния интерес, включително и от световните медии, един от скелетите, който пък беше открит при разкопки в Созопол, ще бъде изложен в Националния исторически музей, а ВВС искат да снимат филм за историческата находка, предизвикала толкова много дебати.
Граф Дракула е пряко свързан с българските вампири – така смята професор Божидар Димитров, като цитира писателката Елизабет Костова, доказала, че Дракула всъщност е българин...
Не знам вие на какво мнение сте, но аз не вярвам в подобни твърдения и това, че скелетите са прободени в сърцата не е категорична заявка, че са скелети на вампири. Едно време са набеждавали някои жени за вещици и са ги изгаряли на клада, но дали наистина са били такива – кой може да ни каже?

- BGVampire.jpeg (10.16 KiB) Прегледано 1927 пъти