Искамe бебе - бременност, моментът на раждането, майчинство, проблемно забременяване и ин витро, осиновяване и приемна грижа
14 Юни 2012, 14:12
Министерство на труда и социалната политика промени закона за майчинството като от 1.01.2012 г. размера на месечните обезщетения се изчисляват на база осигурителния доход за последните 24 месеца. Досега размерът на месечните обезщетения за младите майки зависеше от заплатата по трудов договор за последните 18 месеца.
С тези промени се цели да се прекрати практиката жените да се осигуряват на по-висок доход в момента, в който разберат, че са бременни.
Според вас защо се налагат тези мерки и дали по-този начин ще бъде овладяно източването на Министерството на труда и социалната политика? От гледната точка на бъдещ родител, това е един вид ощетяване на бъдещите родители, тъй като
за никого не е тайна, че в България съществува сива икономика във всички отрасли. Споделете вашето мнение по темата?
14 Юни 2012, 15:14
От момента, в който разбрах, че съм бременна, започнах да се доосигурявам. Не е тайна за никой, че много хора са назначени на договор с минимална заплата, а далеч не получават толкова... Тази промяна в закона е направена с цел да се прекратят злоупотребите от страна на бъдещите родители. Хубаво, обаче хората са принудени да ги правят, защото държавата ги принуждава! Как се отглежда бебе с 240 лева на месец?! Да не говорим, че минималната заплата се увеличи, а майчинството - не

Ще вземат да забогатеят тези майки, да карат едни лъскави коли и да се чудят към коя екзотична страна да забегнат

Да се смееш ли, да плачеш ли? И после нямало раждаемост - ами как да има, като хората едва връзват двата края и въпреки всичко се решават на тази крачка. Повечето ни приятели са с по едно дете и не се решават за второ, защото се притесняват как ще се справят финансово. Аз искам да имам поне две деца, поне, и да имам възможността да им осигуря нормално детство и бъдеще, в което ще живеят като достойни хора, а не като просяци!!!
14 Юни 2012, 22:46
Най-добре да спрат да дават майчинство и детските са излишни, така тъпата държавица може и да спести.Още по добре да плащаме че имаме деца,да плащаме че живеем и дишаме.Поредната простотия на правителството след като почнаха да взимат и от децата ни не знам какво дремем а не изгоним всички мишки да си отиват в дупките от където са се появили.Говоря за всички министри и политичета които гледат само банковите си сметки, а ние чакаме.А какво чакаме ?Въпрос на който никой от нас не може да отговори.Натискаме си парцалите от страх.Така сме били и по турско време,така сме били винаги и ще си останем такива роби на собственото си аз.Това са все пак децата ни и ако за тях не се застъпим за кой друг.Само едно ще ви кажа национализмът отдавна ми се е изпарил така че хора спасявайте се който как може.
14 Юни 2012, 22:56
Здравейте,
прочетох че в Китай са накарали майка да направи аборт защото нямала пари да си плати глобата за второто дете.Е на там сме тръгнали защото нашата глоба е че живеем в България.Живеем в страна която не иска деца.
15 Юни 2012, 10:05
deva написа:Здравейте,
прочетох че в Китай са накарали майка да направи аборт защото нямала пари да си плати глобата за второто дете.Е на там сме тръгнали защото нашата глоба е че живеем в България.Живеем в страна която не иска деца.
Е това е вече прекалено, те имат свръх раждаемост така, че смятам, че това е една от мерките за ограничаване на свръх прираста им. Не искам да звучи грубо, но защо не ме интересува в Китай какво става, интересува ме тук на местна почва защо се ограничава раждаемостта след като и без това сме изчезваща нация?
Не трябва ли правителството да се замисли малко, че с тези закони и наредби един ден няма да има кой да управляват?
15 Юни 2012, 21:25
Хубаво е да има деца, ама не и в България. Както винаги държавата не я интересува от гражданите им. За какво са деца в Б-я. Просто държавата не иска да изкара сивата икономика на бяло, работодателя ми казва, че няма смисъл да пълни гушата на управниците. Той ни дава разликата от това, което ни осигурява и това, което ни плаща на ръка и да си избираме къде да се лекуваме и с какво. Да са живи и здрави счетоводителите на всички тези работодатели.
16 Юни 2012, 12:41
marina_marinova написа:Хубаво е да има деца, ама не и в България. Както винаги държавата не я интересува от гражданите им. За какво са деца в Б-я. Просто държавата не иска да изкара сивата икономика на бяло, работодателя ми казва, че няма смисъл да пълни гушата на управниците. Той ни дава разликата от това, което ни осигурява и това, което ни плаща на ръка и да си избираме къде да се лекуваме и с какво. Да са живи и здрави счетоводителите на всички тези работодатели.
От една страна аз съм съгласна да има сива икономика, защото и без това давама прекалено много пари на държавата за щяло и нещяло, но от друда страна сме ощетени като работници. Преди години майчинството се изчисляваше на база последния месец и не беше нужно да работиш дори цял месец, а и 8 дена бяха достатъчни. За тия 8 работни дена вземаш една минимална заплата като месечно майчинство.
26 Сеп 2012, 14:27
Не знам дали е подходящо тук да си сложа поста, но ще рискувам, а админите ако решат, че не е на точното място да го преместят.Днес прочетох една статия, която ме шокира : Глоба от 700 лв. налага пловдивска фирма на забременелите си служителки. При условие, че раждаемостта в България е на толкова ниско ниво как може фирмите да глобяват служителите си за това,че са решили за имат деца. Работя във фирма, в която през последните няколко месеца 4-5 момичета забременяха и предстоят да излязат в майчинство. Предлагам правителството да поощри раждаемостта като облекчи данъчно тия фирми или им даде някакви преференции при заеми и т.н.
22 Окт 2012, 13:06
Снежана написа:Министерство на труда и социалната политика промени закона за майчинството като от 1.01.2012 г. размера на месечните обезщетения се изчисляват на база осигурителния доход за последните 24 месеца. Досега размерът на месечните обезщетения за младите майки зависеше от заплатата по трудов договор за последните 18 месеца.
С тези промени се цели да се прекрати практиката жените да се осигуряват на по-висок доход в момента, в който разберат, че са бременни.
Според вас защо се налагат тези мерки и дали по-този начин ще бъде овладяно източването на Министерството на труда и социалната политика? От гледната точка на бъдещ родител, това е един вид ощетяване на бъдещите родители, тъй като
за никого не е тайна, че в България съществува сива икономика във всички отрасли. Споделете вашето мнение по темата?
Няма смисъл да си чешем езиците, как държавата дава гръб на майките ощетявайки ги с парите за майчинство. Днес в 12 часа майки ще се съберат в над 20 града, сред които Варна, Пловдив, Бургас, Разград, Стара Загора, Плевен и София за да протестират срещу увеличаването на детските надбавки от 35, които получават до сега на 50 лева, а също така да се премахне ограничението за отпускането им според семейния доход.Освен това минималната заплата за страната е 290 лева, а майчинството през втората година остава 240 лв. Крайно време е държавата да погледне малко и майките, тъй като ние раждаме децата на тази държава и ги отглеждаме. Подкрепям майките!
18 Мар 2015, 11:06
А да не говорим и колко майки лъжат системата, записват се фиктивно в университети, за да вземат по 2000-3000лв. от там.

Да не се правим, че и ние сме светици.