Е-тата в храните и напитките?

Супер храни, здравословно пазаруване, качествени и полезни продукти, начин на хранене

Е-тата в храните и напитките?

Мнениеот webfusion » 01 Апр 2011, 10:50

Какво означават Е-тата ? или по точно как да се самоубия.
След прочитането шниматилно на трите части: част1, част2, част3, съм много озадачен ... то има ли изобщо нещо за ядене по магазините или всичко си е жива отрова. Голяма част пречинават много тежки заболявания .... а някои заболявания от които си отиваш направо:

E102 - предизвиква асматични пристъпи;
E172 - токсичен в големи дози;
E212 - оже да доведе до хиперактивност
E553(b) - свързва се с рак на стомаха
E954 - изкуствен подсладител, забранен в САЩ от 1977, заради връзки с рака
...................
..................

Списъка е дълъг - какво трябва да направим да си запишем най-вредните (разтегливо поняте малко защото ще ни трябва тевтерче) и така отиваме до магазина.
Взимаме даденият артикул и четем какво съдържа. Гледаме и кои е производителя и има ли върху етикета стандарт опоменат и прочие.. Особенно внимателно ако пазарувате за по малките.

Има голяма вероятност обаче да не можете да си купите нищо нормално и да останете гладен и жаден.
Или да изръсите две заплати за едно ядене - повечето натурални продукти които не съдържат вредните съставки са много скъпи и културно казани не са за всеки.

Най-лошото : НЯМА достатъчно добър контрол на храните и напитките в България и голяма част от производителите пишат едно слагат друго "доза ~ неясна", прявят им проверка глобяват ги 3,50лв. и след една седмица пак правят каквото си искат.

Ще трябва да минаваме на фотосинтеза :( за да живеем
Извинявам се предварително за това което ще напиша.
webfusion
 
Мнения: 15
Регистриран на: 19 Мар 2011, 12:30

Re: Е-тата в храните и напитките?

Мнениеот varlam » 02 Авг 2011, 15:45

Спрях да ям... :lol:
varlam
 
Мнения: 205
Регистриран на: 08 Апр 2011, 15:55

Re: Е-тата в храните и напитките?

Мнениеот lallali » 30 Сеп 2011, 16:22

Добре де, аз наистина не разбирам, има ли действително хора, които следят стриктно е-тата и другите подобни?? Това ми прилича с мания!
Аватар
lallali
 
Мнения: 148
Регистриран на: 26 Мар 2011, 12:47

Re: Е-тата в храните и напитките?

Мнениеот valiart » 20 Окт 2011, 22:58

Ако се вманиачиш с това наистина трябва да спреш да ядеш и ако тръгнеш да преглеждаш храната за Е-тата ще луднеш още преди да си я изял.
Аватар
valiart
 
Мнения: 1138
Регистриран на: 18 Окт 2011, 12:24

Re: Е-тата в храните и напитките?

Мнениеот qproin » 23 Окт 2011, 13:56

Трудно е да се четат всички етикети, ние сме консуматорско общество и като тръгнем да пазаруваме пълним кошниците здраво. Рядко се замисляме какво ядем и какво се съдържа в храните, често търсим съставки, които са ни ясни- като яйца, захар, ядки....но при положение, че човек не е запознат с Е-тата те си остават просто част от съдържанието на продукта и не ми се обръща нужното внимание. Но и аз смятам, че трябва да има държавни органи които да следят за това, а не обикновения потребител непрекъснато да е нащрек. От друга страна в сайта на Българската Педиатрична Асоциация колбасите за деца и киселото мляко данонино са сред одобрените продукти, а във форумите се изписаха фермани за тяхната вреда. Може би контролните органи действат на принципа най-малкото зло.
qproin
 
Мнения: 669
Регистриран на: 18 Юли 2011, 22:21

Re: Е-тата в храните и напитките?

Мнениеот Снежана » 12 Сеп 2012, 16:18

Предполагам много от вас са ходили на китайски ресторант и неведнъж са преяждали там за скромната сума от 20 лева. Тайната на вкусната китайска храна се крие в това, че готвачите в китайските ресторанти използват натриев глутамат, които не е просто подправка, а химично вещество, обозначено върху опаковките с Е620 – Е 625. Това химично вещество стимулира центрове в мозъка, които са отговорни за вкусовите възприятия и създават изкуствен глад. Натривия глутамат е един вид наркотик, които създава усещане за вкусова наслада и желание за бъда повтаряна няколко пъти.
Глутаматите са съединения в мозъка, който попадат в кръвта, а от там в мозъка, действат пагубно върху ретината на окото .
При всеки границата на поносимост към глутамата е различна, понякога са възможни симптоми на зачервявание на кожата, стегнатост в областта на гръдния кош и трудност при дишане, гадене, повръщане, панически страх, мигрена и много други. Има и редки случай на смърт поради спиране на дишането.





Продуктите на бързото хранене освен, че са пълни с глутамат, бъкат и от мазнини. След като са хранили гризачи с пица, хамбургери и дюнери, група от изследователи са достигнали до заключението, че животните, използвани в изследването, губят бързо интелектуалните си способности и краткосрочната памет, за разлика от онези, които се хранят нормално.
Снежана
 
Мнения: 153
Регистриран на: 09 Май 2012, 08:58

Re: Е-тата в храните и напитките?

Мнениеот Cuddy » 13 Дек 2012, 13:32

Старая се да избирам продукти с възможно най-малко Е-та, предупредила съм и родителите си да не купуват продукти с подсладители. Обяснила съм им, че продуктите със захар са по-малкото зло. С продуктите без подсладители отпадат поне 3 Е-та от списъка.
Cuddy
 
Мнения: 234
Регистриран на: 26 Дек 2011, 16:12

Re: Е-тата в храните и напитките?

Мнениеот magi81 » 03 Яну 2013, 16:41

абе тия Ета защо не ги забранят човек трябва да си ходи с тефтера :lol:
magi81
 
Мнения: 104
Регистриран на: 19 Дек 2012, 17:18

Re: Е-тата в храните и напитките?

Мнениеот borisov87 » 04 Яну 2013, 14:07

Ами то вече квото и да си купиш вафла сирене , салам , на всяко нещо на опаковката пише Е-еди си колко
borisov87
 
Мнения: 77
Регистриран на: 03 Яну 2013, 15:19

Re: Е-тата в храните и напитките?

Мнениеот pravda » 04 Юли 2013, 22:35

Оцветители от Е100 до Е199, консерванти от Е200 до Е299 за да разбереш на всеки продукт какво се крие под тези цифри и букви трябва да носиш цяла енциклопедия.
Забранени за употреба в храните - E103, E105, E107, E111, E152, E240
Е-та които не се препоръчват за консумация от деца - E104, E110, E120, E122, E123, E124, E127, E128,E129, E131, E132, E133, E142, E151, E155, E160b, E210, E211, E213, E220 и още много други
След като са толкова опасни и вредни защо се създават ? Интересен въпрос с корпоративни интереси, които са по важни от здравето тогава за какви е-та говорим.А със сигурност има много такива които въобще не се изписват на етикетите.Е опитайте се да ги избегнете успех.
pravda
 
Мнения: 3
Регистриран на: 02 Юли 2013, 08:01

Следваща

Назад към Здравословно хранене

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта

cron