Фармацевтите протестират срещу лекарствената политика

Най - горещите теми от сферата на здравеопазването.

Фармацевтите протестират срещу лекарствената политика

Мнениеот Ваня_13 » 17 Юли 2012, 12:04

Българският фармацевтичен съюз обяви протест срещу новата ценова политика и прекрояването на аптечния пазар в полза на големите аптечни вериги. От Българския фармацевтичен съюз смятат, че намаляването на надценката за търговците на едро и дребно с 2% ще накарат собствениците на малки аптеки да затворят врати. Това ще доведе до лишаване на пациентите от достъп до лекарствени продукти и фармацевтични грижи.
До този момент голяма част от лекарствата заплащани по здравна каса, не получават никаква надценка, а България е сред страните, които отделя най-малко финансов ресурс за лекарства и фармацевтични грижи. В същото това време, пациентите плащат най-високия данък върху лекарствата в целия Европейски съюз.
Най-ефективния начин за за постигане на съгласие между страните е по-ниски и достъпни цени на лекарствените продукти за пациентите в комбинация с прякото договаряне между НЗОК и производителите на лекарства и намаляване на ДДС за лекарствата и лекарствените продукти твърдят от Българския фармацевтичен съюз.
Постигането на съгласие между трите страни - НЗОК, Български фармацевтичен съюз и производителите на лекарства ще се отрази ли върху цените на лекарствата и лекарствените продукти?
Ваня_13
 
Мнения: 140
Регистриран на: 18 Юни 2012, 13:59

Re: Фармацевтите протестират срещу лекарствената политика

Мнениеот Мики Маус » 30 Авг 2019, 11:08

Съвсем естествено е ДДС за основни продукти от първа необходимост и лекарства да е по-нисък. Съвсем естествено е цените им да са по-достъпни. Съвсем естествено е хората да могат да си ги позволят. Съвсем естествено, но не точно в тази "европейска" държава!
Аватар
Мики Маус
 
Мнения: 304
Регистриран на: 23 Авг 2019, 10:49

Re: Фармацевтите протестират срещу лекарствената политика

Мнениеот Паулу Коелюв » 04 Яну 2020, 13:56

Мики Маус написа:Съвсем естествено е ДДС за основни продукти от първа необходимост и лекарства да е по-нисък. Съвсем естествено е цените им да са по-достъпни. Съвсем естествено е хората да могат да си ги позволят. Съвсем естествено, но не точно в тази "европейска" държава!


Айде да не се лъжем! И хранителните ни продукти, и лекарствата ни са по-скъпи в сравнение с другите европейски страни. И това не е единствено заради ДДС-то.
Аватар
Паулу Коелюв
 
Мнения: 345
Регистриран на: 05 Сеп 2019, 11:09


Назад към Здравна политика

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта