
Като заговорим за естествени витамини и минерали, знаете ли, че желязото най-добре се усвоява с витамин Ц. И тъй като знаете, че желязото е една от основните съставки на кръвта ето няколко напълно естествени начина да осигурим на тялото ни необходимото количество желязо;
- Най-богат на желязо е черният дроб, месото, яйцата, млечните продукти, рибата. Желязото, съдържащо се в месните продукти, се абсорбира лесно от организма.
- Бобови култури - най-вече соята и бобът, грах, лещата
- хлябът, грисът, сушени плодове, цвекло
- от подправките най-богати на желязо е магданоза
- Спанакът съдържа обаче вещества, които пречат на пълноценното усвояване на желязото и затова е по-добре да бъде сервиран с месо или риба.
- Тъмнозелените листни зеленчуци и зелето, ряпа, броколите.Усвояването на минерала от продукти с растителен произход (плодове, зеленчуци, ядки, зърна) обаче става по-трудно.
Стриди, сьомга, скариди, октоподи и миди са морските дарове с най-високо количество желязо.
От плодовете най-богати на желязо са : портокали, грейпфрути, киви и ягоди
Пиенето на кафе, чай или газирани напитки пречат на организма да усвои правилно желязото. Калцият също възпрепятства приемането на желязото.