Чирпан: Кичка Петкова една година кмет на община Чирпан

Бизнес, политика, шоубизнес, забава или всичко от света около нас.....по дати

Чирпан: Кичка Петкова една година кмет на община Чирпан

Мнениеот FramarLekari » 07 Ное 2012, 18:11

Пресконференция по повод една година от встъпване в длъжността Кмет на Община Чирпан

Петкова започна срещата с положителните действия, които е свършил кметски екип от началото на мандат 2011-2015. На първо място тя отбеляза новосформирания кметски екип от Кмет и двама заместници, както и назначаването на двамата директори на дирекции. Според общинското ръководство тези начални структурни промени показват добри резултати и по този начин се е поставило началото за решаването на общинските проблеми. Новият стил и начин на работа, които се характеризират с откритост и публичност и желание на кметския екип за комуникация с медиите и обществеността, също спомагат за успешната управа на Чирпан, коментира още Кмета.
След обзора на началните структурни промени Петкова подреди в хронологичен ред и останалите инфраструктурни, социални и т.н.
На първо място тя започна с поетото обещание още по време на предизборната кампания относно премахването на таксите за детските ясли, което решение Общински съвет Чирпан взе още в началото на мандат 2011-2015г. За детските градини тази година премахването на таксата се оказа по-сложно, но това в никакъв случай не означава, че ще се откажа, категорична е Кичка Петкова.
Следващ свършен факт от кметския екип е максималното оползотворяване на средствата, отпуснати от държавата, за изкърпване на 4-токласната пътна мрежа. Със сумата от 120 000 лева от Общинския бюджет успяха да се изкърпят и някои от чирпанските улици. За съжаление тези, които се нуждаят от цялостен ремонт не са реставрирани към момента, но в бъдеще ще се постараем и това да свършим, обеща пред медиите Кмета на Чирпан. Още повече, че ръководството е доволно и от качеството на работа на фирмата-изпълнител, извършила изкърпването, и предвид изгодната цена, която са им предложили (-40%), ще се мисли в тази насока.
Работата и по проектите върви доста успешно, отбеляза Кмета Петкова. Имайки предвид, че при встъпването й в длъжност бяха започнати доста проекти и всеки от тях бе на различни етапи, вече новото ръководство може да се похвали, че продължава работата и реализацията, дори на някои от тях. Кметът подчерта конкретно проекта за училищата, по който се работи и в момента, но бе многократно обжалван и мнозина се опасяваха, че той ще пропадне. За щастие, обаче, вече едното НУ „Св. Климент Охридски” е напълно готово и децата от 17.09.2012 учат в обновена и освежена сграда. Скоро предстои да приключат и ремонтните дейности в другите две училища: ОУ „Васил Левски” и СОУ „П.К. Яворов”, където в момента има някакви дребни проблеми, но те ще бъдат решени и преодолени, сподели още кметицата.
Успешно завърши и ремонтът в ОДЗ „Здравец”, където предоставянето на социалните услуги по проекта ще започне в началото на следващата 2013г.
Освен тези започнатите проекти, Община Чирпан кандидатства и по още няколко, един от който е по Фонд Козлодуй, който бе одобрен през месец март 2012г. за ремонт на един павилион от Многопрофилна болница за активно лечение, гр. Чирпан – Родилно и Вътрешно отделение. Строители и там ще влязат на началните месеци на 2013. Очаква се в този период да бъдат одобрени и други няколко проекта, по които Община Чирпан кандидатства.
За съжаление, нерешен остана един от основните приоритети на кметския екип, а именно – привличането на нови инвеститори. Петкова уточни, че всеки предприемач е бил внимателно изслушван и неговите предложения са били разглеждани и обсъждани, но до реални действия не се е стигало, тъй като Общински съвет Чирпан не е дал своето съгласие за това. Петкова запозна обществеността с конкретните инвеститорски предложения, които са постъпили в Община Чирпан.
Първото е било за унищожаване на етернитови плоскости, която дейност е съвсем нова, непозната за България. По този повод и след обсъждането на общинските съветници, те стигнаха до становището, че този тип работа, би била вредна за околната среда и жителите на Чирпан и бе отказано съгласие за продажба на определените терени.
Решение на местните старейшини бе и отказ за продажба на терени за производство на енергия от биопродукти, уточни кмета.
Ново инвеститорско намерение постъпи, сподели Петкова, и то е за изграждане на завод за преработка на битови отпадъци. Това предложение тепърва ще се обсъжда от Общински съвет и ще се потърси мнението и на гражданите, категорична е тя.
Кметският екип припомни и вече реализираните инвестиции, в района на Чирпан. В село Рупки се изгради цех за производство на пелети, в който към момента работят 10 служители на две смени. Желанието на инвеститора е дейността да се развие и служителите да се увеличат. Друга нова инвестиция е изграждането на фотоволтаичен парк, като е закупен частен терен. И може би най-голямата инвестиция е направена в село Могилово, община Чирпан. Там са закупени два общински терена, с цел построяване на СПА хотел. Идеята е в селото да се развие селски туризъм с посещение на винарната „Мидалидаре Естейт”.
В едногодишното управление, естествено общинското ръководство се е сблъскало с множество проблеми, с част от които, за съжаление, не е успяло да се справи. Едното затруднение, за което споделя Кметът, е за натрупани финансови задължения от Община Чирпан към две фирми. Едното е към „Нелсен Чистота”, в размер на 112 000 лева, които са вече изцяло погасени, а другото е към СИТИ ГАЗ, на които се дължат 500 000 лева за газификацията на детските градини и училищата в града. Тъй като сумата към СИТИ ГАЗ е твърде голяма и общината няма как да ги погаси за година, коментира Петкова, са се разбрали с фирмата да бъдат изплатени за три години на вноски от 166 000, като за 2012 са вече платени.
Освен проблема със задълженията към „Нелсен Чистота” друг сериозен проблем е със сметището, което може да се експлоатира до края на 2014г, след което е необходимо да се търси друг вариант, уточнява Кичка Петкова. Според нея завода за преработка на отпадъци е добро решение, тъй като изхвърлянето на отпадъците на регионално ДЕПО ще струва твърде скъпо на Общината. Кметът допълни още, че е изплатена дължимата сума на сметопочистващата фирма, но с уговорката, че ще се закупят нови контейнери, които вече са предоставени на Общината. Друго решение, което е взело и вече предприело общинското ръководство, е разговори с фирми, физически и юридически лица, които дължат суми за такса смет към Общинска администрация Чирпан. Към некоректните данъкоплатци ще се заведат искове, чрез съдия-изпълнител, категорично заяви Кметът Петкова.
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1987
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България

Re: Чирпан: Кичка Петкова една година кмет на община Чирпан

Мнениеот Мики Маус » 28 Авг 2019, 10:07

Община Чирпан отдавна е във финансов и икономически колапс. Няма нито работещи предприятия, нито външни инвестиции, нито пари за каквото и да било. Кичка Петкова е кмет вече втори мандат, може да я изберат и за трети... Нищо лично, но до кога Чирпан ще е в това положение? И може ли някой изобщо да го промени? Какво мислят чирпанлии по въпроса?
Аватар
Мики Маус
 
Мнения: 304
Регистриран на: 23 Авг 2019, 10:49

Re: Чирпан: Кичка Петкова една година кмет на община Чирпан

Мнениеот petyo62 » 17 Ное 2019, 18:46

Мики Маус написа:Община Чирпан отдавна е във финансов и икономически колапс. Няма нито работещи предприятия, нито външни инвестиции, нито пари за каквото и да било. Кичка Петкова е кмет вече втори мандат, може да я изберат и за трети... Нищо лично, но до кога Чирпан ще е в това положение? И може ли някой изобщо да го промени? Какво мислят чирпанлии по въпроса?


До кога Чирпан ще е в това положение не е ясно, а може ли някой да го промени - предстои да видим. Новият кмет е Ивайло Крачолов. Има опит като заместник-кмет два мандата, коалицията, която го издигна е съставена от доста силни партии... Освен да му пожелаем успех и да му дадем време... Както се казва: Времето ще покаже дали изборът е бил добър.
petyo62
 
Мнения: 222
Регистриран на: 04 Сеп 2019, 12:18

Re: Чирпан: Кичка Петкова една година кмет на община Чирпан

Мнениеот Тео Чирпанлийски » 17 Ное 2019, 19:08

Избягах от Чирпан преди 1 година и съм щастлив от това. Връщам се понякога и сърцето ми плаче. Унищожиха едно прекрасно градче.
Тео Чирпанлийски
 
Мнения: 51
Регистриран на: 27 Окт 2016, 18:16


Назад към Медиен календар

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта