Изложбата „Иван Шишманов и обединена Европа“ в Бургас

Бизнес, политика, шоубизнес, забава или всичко от света около нас.....по дати

Изложбата „Иван Шишманов и обединена Европа“ в Бургас

Мнениеот FramarLekari » 28 Ное 2012, 15:52

Изложба ни среща с един от първите визионери на обединена Европа

Изложбата „Иван Шишманов и обединена Европа“ ще гостува в Бургас от 3 до 21 декември. 5 години след присъединяването на България към ЕС и 150 години след рождението на проф. Шишманов, бургазлии ще имат възможност да се запознаят с житейския и творчески път на един от първите радетели на обединена Европа.
Експозицията е създадена от Държавния културен институт към Министерството на външните работи по проект на проф. Румяна Конева (БАН), посветила се на изследването на делото на проф. Шишманов. Илюстративният материал, включващ документи и фотоси, е събран от фондовете на Научния архив на БАН, както и архивите на Фрайбург, Лайпциг, Виена и др. В Бургас изложбата гостува след представяне в Страсбург, Йена, Брюксел, София. Ще можем да я видим в Регионална библиотека „П. К. Яворов“, входът е свободен.
Присъствието на Иван Шишманов в европейското културно пространство е съизмеримо с това на най-светлите умове и интелектуални водачи на Европа, а животът и делото му са оставили страница в историята на Стария континент. Проф. Шишманов е български учен, общественик и политик, живял 1862-1928 г. Завършва педагогическо училище във Виена, висше образование по философия и литература в Йена и Женева, след което защитава докторат в Лайпциг. Шишманов е един от основателите на Висшето училище в София (днес, Софийски университет), професор по всеобща литературна и културна история, автор и редактор на редица публикации и книги, от 1903 до 1907 г. министър на народното просвещение.
В Бургас изложбата ще бъде открита от проф. Румяна Конева (БАН), Явор Койнаков - зам.-директор, Културен институт към МнВР и Йорданка Ананиева - зам.-кмет „Култура и образование“, Община Бургас на 3 декември (понеделник) от 17.30 часа в изложбената зала на Регионална библиотека „Пейо Яворов“ на ул. „Булаир“ №10.
Събитието е в подкрепа на Кандидатурата на Бургас за Европейска столица на културата 2019.
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1950
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България

Re: Изложбата „Иван Шишманов и обединена Европа“ в Бургас

Мнениеот tano » 27 Авг 2019, 08:44

Проф. Шишманов е велик българин, голям учен и общественик. Не мога да кажа същото обаче за съвременните му следовници, които се натискат да са "лидери" в обединена Европа. От действията и бездействията им до тук нищо хубаво не се е случило нито за България, нито за Европа. Стремежът им май е единствено да си напълнят джобовете!
tano
 
Мнения: 121
Регистриран на: 07 Авг 2019, 11:03


Назад към Медиен календар

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron