от Паулу Коелюв » 20 Яну 2020, 14:42
Напоследък много модерни станаха думичките „еко“, „био“ и „органик“. Направо ми проглушават ушите от реклами по радиото и телевизията. Което и „кулинарно“ шоу да избереш, и там все са на био, еко и органик храни. Всички големи вериги имат съответните щандове, а из града се навъдиха и сумати малки спретнати бутикови магазинчета, предлагащи такъв вид продукти. И познайте – цените са двойни и тройни! В това, разбира се няма нищо лошо. Първо – живеем в пазарна икономика и второ – всички сме съгласни, че био-еко-органик храните се произвеждат много по-трудно от обикновените конвейрни, които са фрашкани с химия.
Жена ми държи да се храним здравословно и да пазаруваме изключително такива стоки, на етикетите на които изрично е отбелязано, че са био, еко или органик. Няма спор – ако са истински, ползата е огромна, но... От къде да съм сигурен, че наистина давам парите си за здравословна храна? За българските да речем, че по производителя и региона мога горе-долу да се ориентирам, макар че пак не е сигурно. А за вносните?
Кой осъществява контрола и до колко можем да имаме доверие на етикетите?