Как да се насърчи творческото мислене у децата?

Как възпитаваме детето си, грижи за физическото и душевното му развитие, съвети

Как да се насърчи творческото мислене у децата?

Мнениеот bmomkova » 06 Дек 2012, 13:59

Как да се насърчи творческото мислене у децата?
Насърчаване на творчеството и креативността при децата

Всички човешки същества се раждат със способността да бъдат креативни. Въпреки това, творчеството е като паметта. Колкото по-малко се възползва човек от него, толкова повече то се развива в обратна посока. Особено в ранна възраст е полезно да се насърчават децата и тяхното желание за творчество, така че, като възрастни да имат по-голям потенциал за изява.

Защо творчеството е толкова важно?
Творчеството е една от малкото способности, по която се отличават хората от останалите живи същества. Светът, какъвто го познаваме днес, би могъл да възникне само с помощта на творческия дух и възможности на хората. От изобретяването на колелото до гигантските небостъргачи, всичко е продукт на изобретателност и въображение.

Но и в ежедневния живот, е от съществено значение за всеки човек, да бъде креативен. Това насърчава емоционалната интелигентност и повишава самочувствието, което е е особено важно за развитие на децата. Също така укрепва въображението, необходимо, да могат децата да планират по-лесно идеите си за в бъдеще. Креативните личности могат да си поставят цели и начини да ги постигат по-добре и съответно по-успешно.

На първо място е важно, детето да може да експериментира.
Книжки за оцветяване и рисуване, добре оформени художествено книги, са един от първите подаръци за децата в ранна възраст, от родителите. Тук родителят трябва да ги остави напълно свободни, а не да препоръчва какви цветове да използва мъничето или какви форми да предпочете. Това позволява да развие своята творческа сила, да повярва в нея и да проучи напълно независимо възможностите си.

Второ – похвалете ги, избягвайте да критикувате.
Ако детето е творческа личност и има вече свои творби, то би искало да получи признание от родителите си, за това е съвсем нормално, те да го похвалят. Няма значение, дали изпълнението е добро или не особено. Важно е, че детето иска да се развие в дадена област и подкрепата, която то получава и съответната похвала към нея, означават много за него.

Трето- ежедневните неща, които могат да бъдат направени по специален начин.
Родителите трябва да дадат пример, когато става дума за творчество на децата си. Например, може да се променя предназначението на ежедневните продукти като тоалетна хартия или щипки и с тях да се получи изненадваща декорация. Така изглежда, че светът е пълен с откривателства, а и не винаги цената за раждането на една интересна, нова идея е толкова висока.

Четвърто- оставете телевизора
Телевизията е един от най-големите врагове на творчеството. Ще се наситите на изображения и представи и ще оставите настрана собствените си творчески виждания. Така въображението страда и при възрастни, и при деца.

Пето – Една творчески пресъздадена история и може да подтикне към нова такава.
Въображаема приказка или вълнуваща история - за да бъде тя създадена от деца, тези умения за разказване трябва да се развиват чрез внимание, редовна работа и насърчаване разказването на истории, тоест креативността на детето. Подпомагайки го, родителите му осигуряват огромен тласък и кой знае, може би от млад и велик в своите очи, да стане наистина велик писател и автор на книги.

Как вашите деца виждат и интерпретират света в своите творби? Подхранвате ли самочувствието им на творци и чрез личен пример? Как е по-добре да се развиват тези заложби – изцяло у дома или чрез групови работилници и организирани занимания с професионалисти?
bmomkova
 
Мнения: 5
Регистриран на: 06 Дек 2012, 13:46

Re: Как да се насърчи творческото мислене у децата?

Мнениеот yaniton » 06 Дек 2012, 15:09

Децата се раждат със заложби, но оставени сами на себе си, ще изберат лесния вариант, който може и изобщо да не е съзидателен, а напротив - нещо по-разсейващо и не изискващо концентрация - като компютърна игричка или телевизионен сериал.
Може би е по- добре да работят в колектив върху творчески задачи, обмислени от компетентен преподавател и след това да имат база за сравнение помежду си, нови виждания и теми.
yaniton
 
Мнения: 1
Регистриран на: 06 Дек 2012, 14:57

Re: Как да се насърчи творческото мислене у децата?

Мнениеот Pipilota » 04 Дек 2014, 17:30

Творческото мислене мисля, че е повече до талант, някои го имат - други не. :D
kukuvicac
Аватар
Pipilota
 
Мнения: 4258
Регистриран на: 14 Ное 2014, 12:41

Re: Как да се насърчи творческото мислене у децата?

Мнениеот IvanovA_Stef » 02 Ное 2018, 15:30

Децата трябва понякога да се оставят да скучаят. Тогава разгръщат потенциала си, в търсене на нещо забавно и интересно.
От малко е добре да се оставя да борави с различни материали, материи и инструменти. Разбира се, стига да не са опасни за него :mrgreen: Когато на детето се дава простор и свобода на мисълта, то се отпуска и развива въображението си.
IvanovA_Stef
 
Мнения: 158
Регистриран на: 24 Окт 2018, 15:00

Re: Как да се насърчи творческото мислене у децата?

Мнениеот Камена » 12 Юли 2019, 09:33

Аз сега се занимавам с рисуване и изработване на разни сувенири. Спомням си, че майка ми отделяше много време, за да творим заедно. Това може би най-много ми е повлияло. Освен че трябва да ти е и заложено, разбира се.
Камена
 
Мнения: 17
Регистриран на: 12 Юли 2019, 09:20

Re: Как да се насърчи творческото мислене у децата?

Мнениеот flip » 15 Юли 2019, 09:54

Никога не съм възпирала децата от творчески дейности - било то като сме навън сред природата, или вкъщи.
flip
 
Мнения: 203
Регистриран на: 25 Окт 2018, 11:36


Назад към Възпитание, грижа и съвети

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта