Топ 5 природни имуностимуланти

Тайни семейни рецепти за здраве и красота - как да бъдем в полза на другите.

Топ 5 природни имуностимуланти

Мнениеот pasta » 11 Дек 2012, 11:07

ЧЕРЕН БЪЗ
Черният бъз освен имуностимулатор, „носи“ на организма и други екстри: той е антиоксидант, понижава холестерола, подобрява външния вид и дейността на сърцето. Освен всичко това подпомага лечението на кашлица, настинка, грип, бактериални и вирусни инфекции.
Медицинските качества на черния бъз са известни и се използват от векове. Биофлавоноидите и протеините, които се съдържат в сока от продовете на черен бъз, унищожават в зародиш вирусите, които причиняват настинка и грип. Дори и да сме станали жертва на простудно заболяване, приемът на черен бъз ще облекчи симптомите и ще ни накара да се чувстваме по-добре и да преболедуваме по-лесно и бързо. Доказателство, че това не са само общи приказки, е грипната епидемия в Панама през 1995 г., когато масовата употреба на това растение спомага за овладяване на ситуацията и подпомага по-бързото излекуване на заразените с вируса.
Черният бъз съдържа органични пигменти, танин, аминокиселини, каротеноиди, флавоноиди, рутин (витамин Р), витамин А и В, голямо количество витамин С и др. Той, също така, притежава леко слабително и диуретично действие.
ЕХИНАЦЕЯ
Как ехинацеята стимулира имунитета? Когато приемаме ехинацея, броят на имунните Т-клетки се увеличава, като по този начин помагат на лимфоцитите да не допуснат развитието на вредни микроорганизми в тялото. Най-добър е ефектът, когато се приема ехинация в комбинация – примерно екстракт от цвят и корен на растението. Всъщност и корените, и листата, и цветята на ехинацеята съдържат мощни вещества, които доказано подсилват имунитета.
ПРОПОЛИС
Прополисът е мощен имуностимулатор, богат на естествени природни вещества. Съдържа между 50 и 70 % смолисти вещества, около 30 % восък, 10 % етерични масла и около 5 % цветен прашец. Богат е на аминокиселини и витамини, както и на биофлавоноиди. Той съдържа около 500 пъти повече антиоксиданти, в сравнение с портокалите, например. Освен всичко това, прополисът съдържа белтъка албумин, калций, магнезий, калий и фосфор. Именно заради това заслужено му се носи славата на природно чудо.
Прополисът е най-ценен заради антибактериалното си действие. Той много успешно елиминира множество вируси, гъбички и вредни микроорганизми, които атакуват имунитета ни.
Доказани са и други полезни качества на прополиса при лечението на заболявания на зъбите и устната кухина, при храносмилателни проблеми и др.
ВИТАМИН С
Едва ли има нещо, което да не се е казало и изписало за него. Витамин С е може би най-популярното средство за повишаване на имунитета в световен мащаб. Той е най-изследваният хранителен елемент в света. Освен безспорната полза за хората, витаминът не е прекалено скъп за производство и се съдържа в много плодове и зеленчуци.
Защо, тогава, да приемаме допълнително витамин С? Всъщност, ако хапвате достатъчно плодове и зеленчуци, храните се здравословно и спортувате умерено, изобщо няма да имате нужда от допълнителна доза витамин С. Но, честно, колко от нас го правят? Аскорбиновата киселина (витамин С) не се произвежда в човешкия организъм и затова е необходимо да си го набавяме чрез храната или чрез таблетки или капсули.
Повече за витамин С може да прочетете тук
Когато приемаме витамин С, производството на бели кръвни телца и антитела се увеличава, повишава се нивото на интерферон. Всичко това повишава значително защитата на организма срещу различни вируси, антитела, гъбички и пр. Не е за подценяване и факта, че този витамин предпазва от сърдечно-съдови болести и повишава нивата на добрия (HDL) холестерол, понижава високото кръвно налягане и пречи на „лошите“ мазнини да се превърнат в плака по артериите. И като добавка, тези, които приемат повече витамин С, се разболяват по-рядко от рак на дебелото черво, на гърдата и на простата.
Това не означава, че трябва да приемате огромни количества витамин С, за да подкрепите имунитета си и да се предпазвате от различни болести. Препоръчителното количество е около 200 милиграма на ден, което се равнява на поне шест порции пресни плодове и зеленчуци. Разбира се, за предпочитане е да приемате витамин С с удължено освобождаван, за да може тялото ви да разпределя усвояването и натрупването на витамина през целия ден.
ЦИНК
Цинкът е важен минерал, който съдържа около 200 ензима. Всъщност цинкът е много повече от имуностимулатор. Той е от изключително значение, за да може организмът ни да функционира правилно и да сме здрави и с блестящ външен вид.
Как цинкът ни предпазва от болестотворните микроорганизми? Той, в екип с различни химикали, наречени цинково зависими ензими, отбиват успешно атаките на „нашествениците“. Но ако прекалите с приемането на цинк, ще постигнете точно обратния ефект – понижен имунитет.
pasta
 
Мнения: 142
Регистриран на: 09 Дек 2011, 11:37

Re: Топ 5 природни имуностимуланти

Мнениеот Siss » 11 Дек 2012, 13:43

И петте продукта са с доказани качества. Аз лично на 2 пъти преборих грипа тази есен с ехинацея и витамин С от черешата Ацерола.
Siss
 
Мнения: 279
Регистриран на: 11 Дек 2012, 13:11

Re: Топ 5 природни имуностимуланти

Мнениеот Viktor.Ivanov » 15 Юли 2014, 16:26

Изпуснали сте чесъна! А той е цар в тази категория!
Viktor.Ivanov
 
Мнения: 220
Регистриран на: 09 Май 2014, 11:47

Re: Топ 5 природни имуностимуланти

Мнениеот Pipilota » 08 Яну 2015, 10:52

Viktor.Ivanov написа:Изпуснали сте чесъна! А той е цар в тази категория!

Чесъна наистина е много важен. Но аз лично се учудих от този списък, цинкът особено, не казвам, че не е полезен де, но за първи път чувам,а даже не знам къде се намира цинкът :)
kukuvicac
Аватар
Pipilota
 
Мнения: 4258
Регистриран на: 14 Ное 2014, 12:41

Re: Топ 5 природни имуностимуланти

Мнениеот Mon_ton » 18 Май 2015, 11:55

Нормални минерали, които отново се съдържат главно в плодовете и зеленчуците, не знам кое е толкова специалното на месото, че всички да го ядем ежедневно?!
Аватар
Mon_ton
 
Мнения: 2768
Регистриран на: 24 Ное 2014, 15:54

Re: Топ 5 природни имуностимуланти

Мнениеот lini_leni » 18 Май 2015, 16:36

Съгласна съм, че в тези неща няма нищо специално, просто това, което ни е необходимо за преборването на грип и настинка се съдържа в тези магийки - ехинацея и вит. С :idea:
lini_leni
 
Мнения: 491
Регистриран на: 27 Сеп 2013, 12:03

Re: Топ 5 природни имуностимуланти

Мнениеот Mon_ton » 19 Май 2015, 12:43

lini_leni написа:Съгласна съм, че в тези неща няма нищо специално, просто това, което ни е необходимо за преборването на грип и настинка се съдържа в тези магийки - ехинацея и вит. С :idea:

Отново стигаме до начина на живот :)
Аватар
Mon_ton
 
Мнения: 2768
Регистриран на: 24 Ное 2014, 15:54

Re: Топ 5 природни имуностимуланти

Мнениеот Nightmare » 22 Май 2015, 13:51

Pipilota написа:
Viktor.Ivanov написа:Изпуснали сте чесъна! А той е цар в тази категория!

Чесъна наистина е много важен. Но аз лично се учудих от този списък, цинкът особено, не казвам, че не е полезен де, но за първи път чувам,а даже не знам къде се намира цинкът :)

Много е важен чесънът, цяла зима съм си здрава, въпреки че покрай мен постоянно имаше кихащи и подсмърчащи деца!
Nightmare
 
Мнения: 494
Регистриран на: 11 Ное 2013, 15:00

Re: Топ 5 природни имуностимуланти

Мнениеот Rali_hr » 22 Май 2015, 14:55

Не само чесън, ако ги и комбинираш чесън и джинджифил - най-добре!
Аватар
Rali_hr
 
Мнения: 3333
Регистриран на: 18 Ное 2014, 14:54

Re: Топ 5 природни имуностимуланти

Мнениеот Pipilota » 28 Мар 2017, 15:40

те са си някои, които са добре известни, мед лимон, джинджифил ;) всякакви такива неща са полезни за нас и е добре да секонсумират редовно, дори и от деца.
kukuvicac
Аватар
Pipilota
 
Мнения: 4258
Регистриран на: 14 Ное 2014, 12:41

Следваща

Назад към Домашен лекар

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта