Супер храни, здравословно пазаруване, качествени и полезни продукти, начин на хранене
19 Ное 2015, 13:27
gomez123 написа:Здравословно е много относително, всеки според мен е на известни периоди, така че мога да кажа... предвид почти масовото наднормено тегло при младите, че техните периоди на нездравословно хранене са доста широки като понятие

Направо са си постоянни.
19 Ное 2015, 14:28
silver933 написа:gomez123 написа:Здравословно е много относително, всеки според мен е на известни периоди, така че мога да кажа... предвид почти масовото наднормено тегло при младите, че техните периоди на нездравословно хранене са доста широки като понятие

Направо са си постоянни.

Не е точно така, все по-често виждам млади хора да съветват, често и да мъмрят родителите си заради това, че не се хранят здравословно и нямат никакви физическа дейност.
19 Ное 2015, 15:55
Не винаги, разбира се, но фактът, че децата отчитат това като грешка, е прекрасен, подкрепям ги!
19 Ное 2015, 23:35
Много интересен въпрос :)
Изисква първо да уточним какво означава "здравословно" - това е голям подводен камък в темата.
Храни ли се здравословно някой, който редовно яде банички или други тестени изкушения на закуска, обядва багета или пица на парче от лавката и вечеря пържени картофи, бъргъри, кюфтета и подобни - НЕ, разбира се, че не. Това беше лесно... :)
Но дали мацката, която кара деня на парче краставица и морков, редовно споменава всякакви суперхрани като годжи бери, киноа и спирулина, е на прав път? Кльощавата и фигурка и видимата липса на енергия казват, че не :)
Най-лесният начин да се отговори на този въпрос е да се вземат "интервюта" от двайсетина млади хора и отговорите да се съпоставят със съвременните разбирания за здравословно хранене. Мисля, че днес процентът на здравословно хранещи се е малко по-висок отколкото беше преди десетина години. Ролята за това е на многото налична информация, както и на звезди като Джейми Оливър, който превърна здравословното хранене на младите хора в своя основна мисия.
Поне това говори моят личен опит. Съучениците на по-голямата ми дъщеря трудно приемаха нейния начин на хранене, навикът да си носи храна на училище, за да не купува боклуци, смятаха салатите и за "странни" (как нахут в салата ииии.... ама к'во е нахут всъщност??)... Едва в последните години в гимназията се поразчупиха и те започнаха да мислят другояче.
Малката сега е в 10.класи няма този проблем. Даже напротив - гледа да си носи повече, отколкото и е нужно, че като опита този-онзи, тя може да остане полугладна :)
Гимназията е същата, впрочем :)
20 Ное 2015, 10:21
Аз съм от младите и мога да кжа, че си имам своите лоши залитания, но като цяло се старая да влизам в някакви полезни норми. Не мога да кажа, че на 100% се храня здравословно, но не мога да кажа, че ям и само нездравословни неща. Позволявам си понякога и кола и чипс, и да хапвам в Subway и какво ли още не. Но ежедневието ми гледам да е изпълнено главно с правилна храна - ядки, плодове, месо, варива и разбира се всичко с голямо количество салата.
20 Ное 2015, 12:28
Така е, ама не е задължително да са нездравословни сандвичите, например тези от Събуей, отдавна, вярно, че не съм купувала, ама с добри впечатления съм останала - черно хлебче, много салата, сирена, какво ти трябва друго?! Иначе евала на Юнона, написа половината от въпросното съчинение на човечето, което е пуснало темата

Относно това за кльощавата фигурка, да си имаме уважението

често взимам и от споменатите от теб храни, но не разчитам изцяло на тях, ама пак съм си с такава фигурка
23 Ное 2015, 10:29
не знам, за забелязвам, че все пак ние възрастните възпитаваме вкусовете им, понякога мога да кажа, че със сигурност си хапват много по-добре и по-правилно от нас.
23 Ное 2015, 13:47
Хранят се главно с пържен храни, пакетирани стоки и какви ли не глупости. Това го виждат от нас, неи сме тези, които подаряваме на децата защото се радваме да ги видим зрънчо и шоколад, нали?
23 Ное 2015, 14:04
rabotnata pchela написа:не знам, за забелязвам, че все пак ние възрастните възпитаваме вкусовете им, понякога мога да кажа, че със сигурност си хапват много по-добре и по-правилно от нас.
Ммм рядко това е така в големия процент е възпитаван от мононатриевия глутамат... рядко мога да видя дете, което да се радва на плодове и зеленчуци, затова и съм истински щастлива, когато стана свидетел на такива гледки