Бях ужасена да прочета, че близо 50% от произведената в света храна не се консумира, а се изхвърля. Според проучване на британски институт това са около 2 милиарда тона годишно. Потресаващо, но факт…и то докато над 1 млрд. хора по света гладуват. Запитах се редно ли е да се изхвърля толкова много храна и какви са начините да спрем това разхищение?
Според експерти световните загуби са следствие на комплексни причини като основната е лошо съхранение на продуктите. Друга причина за разхищението на хранителни продукти е продажбата им до последна възможна дата, когато дарението им вече е безсмислено. А тази храна би могла да се използва за нуждите на тези, които днес страдат от глад.
Не по-малка причина за проблема е склонността на потребителите да се презапасяват като пазаруват повече от необходимото. …Замисляли ли сте се, дали и вие не го правите?