Ужас…изхвърляме 2 млрд. тона храна годишно

Всяко мнение има място на ринга и никой противник не е за подценяване - не се караме, а дискутираме!

Ужас…изхвърляме 2 млрд. тона храна годишно

Мнениеот ninars » 10 Яну 2013, 14:58

Бях ужасена да прочета, че близо 50% от произведената в света храна не се консумира, а се изхвърля. Според проучване на британски институт това са около 2 милиарда тона годишно. Потресаващо, но факт…и то докато над 1 млрд. хора по света гладуват. Запитах се редно ли е да се изхвърля толкова много храна и какви са начините да спрем това разхищение?
Според експерти световните загуби са следствие на комплексни причини като основната е лошо съхранение на продуктите. Друга причина за разхищението на хранителни продукти е продажбата им до последна възможна дата, когато дарението им вече е безсмислено. А тази храна би могла да се използва за нуждите на тези, които днес страдат от глад.
Не по-малка причина за проблема е склонността на потребителите да се презапасяват като пазаруват повече от необходимото. …Замисляли ли сте се, дали и вие не го правите?
ninars
 
Мнения: 345
Регистриран на: 10 Дек 2012, 19:51

Re: Ужас…изхвърляме 2 млрд. тона храна годишно

Мнениеот IVRO » 04 Фев 2013, 14:43

Германците имат практика да дават излишната храна по свинеферми, след което свинското идва на приятна цена в нашето Метро, а ние се чудим защо българското свинско месо е по - скъпо от немското ( и то с транспорта). :?
IVRO
 
Мнения: 199
Регистриран на: 12 Дек 2012, 10:42

Re: Ужас…изхвърляме 2 млрд. тона храна годишно

Мнениеот Siss » 05 Юни 2013, 15:50

Днес, 5 юни се отбелязва Световният ден за опазване на околната среда. Тази година мотото е малко по - необичайно от преходните: "Помисли. Яж. Опазвай. Намалявай своята хранителна следа". Призивът да помислим, преди да седнем на масата - дали ще можем всичко да си изядем или ще изхвърлим остатъците, е сто на сто печеливш.
Аз лично смятам, че ако купуваме храна, колкото ни е нужна и консумираме, без разточителстване и без да се налага да изхвърляме, и ако ловим толкова, колкото ще изядем, а не с цел извратено удоволствие - това би било достатъчно да намалим консуматорството, при това без да се лишаваме!
Siss
 
Мнения: 279
Регистриран на: 11 Дек 2012, 13:11

Re: Ужас…изхвърляме 2 млрд. тона храна годишно

Мнениеот delchev » 21 Авг 2019, 13:43

Потресаваща цифра! Наистина е плашещо, особено като знаем, че голяма част от населението на много държави от третия свят не си дояжда. Много деца умират от глад... Наистина трябва да има начин храната да се разпределя по-равномерно. Ясно е, че има за всички... Проблемът е, че за някои е много, за други - нищо. :sad:
delchev
 
Мнения: 102
Регистриран на: 03 Авг 2019, 20:00


Назад към Сблъсък

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта