Параноята СПИН или "това на мен никога няма да ми се случи"

Тук е мястото за въпроси, касаещи медицински и здравни теми, които споделяме помежду си.

Параноята СПИН или "това на мен никога няма да ми се случи"

Мнениеот Fute » 14 Яну 2013, 23:00

СПИН /синдромът на придобитата имунна недостатъчност/ е заболяването на 20 век. Да припомним – официално анонсирано като заболяване през 1981, причинителят му е открит 2 години по-късно, през 1983, в института Пастьор, от екипа на Люк Монтание. Неясен е произходът на заболяването СПИН – дали това е „случайно избягъл вирус”, измислен за военни цели, дали пък не е нарочно пуснат, за да сее смърт сред рисковите групи, дали това не е болест, стара като човечеството, която едва показва страшното си лице...науката все още мълчи, а теориите са безброй.

За първи път за СПИН в България се заговори през средата на 80те години, шокираща страшна болест от САЩ, за която пишеха всички вестници. И докато вярвахме, че страната ни ще остане защитен остров, започнаха да се появяват първите данни за болни от СПИН или просто за носители на вируса. Приемахме ги със страх, научихме се да живеем по нов начин, със сигурни предпазни мерки, не само в секса, но и във всички медицински манипулации – на стола на зъболекаря, еднократни спринцовки и игли. Това бе направено за наша сигурност, но заедно с това стана и повод да изпаднем в абсолютна параноя, страх от контакти, което превърна болните /или дори заподозрените в заболяване/ в абсолютни изгнаници. Свободният секс от 60-те и 70те вече не беше така безгрижен и лесен, наложи се задължителната гумичка, почти неупотребявана преди това.

Сега са вече други времена. Навсякъде можете да си направите безплатни или евтини тестове, стига да поискате. Превенцията на СПИН е дежурна тема навсякъде, отделят се огромни суми за нея – безплатни презервативи, пропагандни материали, изследвания за рисковите групи. Болните запазват своята анонимност, прави се много за тяхната социализация, освен най-важното – да получат обратно своето здраве. Сякаш всичко е канализирано – болните умират тихо, анонимно и далеч от нас, превантивните програми са клиширани и се повтарят всяка година, всичко изглежда безопасно и на нас никога няма да ни се случи.

Замислих се, дали привидното успокоение не ни прави лоша услуга. Съдя по разкази на приятели, които бързат да правят случаен секс без презервативи, дори и с рисков контингент. Всеки настоява на своята игла и спринцовка в болницата, на стерилни манипулационни, но когато допре до запознанство в клуба, често никой не мисли, че презервативите са задължителни, дори и за френската любов, която по традиция се смята за „безопасна”.

Официално, в България има около 1200 болни от Синдрома на придобитата имунна недостатъчност /СПИН/. Неофициално, те са поне 4 пъти повече, като се твърди, че голяма част от тях не знаят за това. Средната възраст е под 30 години. Това твърди статистиката.

Притеснява ли ви все още проблемът СПИН /синдромът на придобитата имунна недостатъчност/, когато правите секс за първи път с непознат партньор? Взимате ли необходимите предпазни мерки? Срам ли ви е да си кажете, че се притеснявате и искате сигурност? Смешно ли изглеждаме, ако поискаме да видим теста за СПИН на партньора си, преди да свалим гумичката. Глупаво ли изглеждаме, ако държим първо да представим своя. Или сте един от тези смели хора, на които това „никога няма да се случи”?
Fute
 
Мнения: 104
Регистриран на: 09 Юли 2012, 19:53

Re: Параноята СПИН или "това на мен никога няма да ми се слу

Мнениеот marianka_40 » 18 Фев 2013, 16:06

Сега се преобръщат представите ни за СПИН, благодарение на изследванията на някой учени.Синдромът на имунната недостатъчност го има , но не се причинява от вирус, казват Те.Не можем да се заразим от СПИН, но може да си го причиним.Това, което обединява СПИН са ред болести,които са съществували и преди, като туберколоза, рак на белите дробове и т.н. С това обаче не искам да кажа, че правейки секс не трябва да се предпазваме
marianka_40
 
Мнения: 12
Регистриран на: 17 Фев 2013, 16:42

Re: Параноята СПИН или "това на мен никога няма да ми се слу

Мнениеот geriva » 19 Фев 2013, 23:28

За съжаление СПИН стана част от живота на съвременния човек. Грешка е да мислиш, че "това на мен никога няма да се случи". Преди години гледах филм на тази тема,.. мисля, че "Хлапета" се казваше. Разказва за безразборния сексуален живот и неинформираността на младото поколение. Главната героиня беше девствена, първият и полов контакт беше с момче, носител на ХИВ, а тя мислеше, че е напълно здрав.
Повече няма да се впускам в подробности, но ето един пример, как дори не е необходимо да водиш разгулен живот , за да ти се случи непоправимото.
geriva
 
Мнения: 336
Регистриран на: 18 Фев 2013, 11:45

Re: Параноята СПИН или "това на мен никога няма да ми се случи"

Мнениеот silver933 » 24 Ное 2014, 11:47

Ние българите често си мислим точно, че "това никога няма да ми се случи", истината е друга и никой не е застрахован, за всеки има опасност затова трябва много да се пазим, защото все пак това не е настинка, нито е грип. :roll:
Аватар
silver933
 
Мнения: 2103
Регистриран на: 14 Ное 2014, 16:02

Re: Параноята СПИН или "това на мен никога няма да ми се случи"

Мнениеот analizatorka » 26 Фев 2016, 14:54

Като чели и със СПИН-а "свикнахме", както сигурно ще "свикнем" и с еболата, зика и всякакви знайни и незнайни болести. Но това не значи, че трябва да сме като коне с капаци и да не правим и елементарното, за да се предпазим.
analizatorka
 
Мнения: 564
Регистриран на: 18 Яну 2016, 12:13

Re: Параноята СПИН или "това на мен никога няма да ми се случи"

Мнениеот silver933 » 30 Май 2016, 16:43

analizatorka написа:Като чели и със СПИН-а "свикнахме", както сигурно ще "свикнем" и с еболата, зика и всякакви знайни и незнайни болести. Но това не значи, че трябва да сме като коне с капаци и да не правим и елементарното, за да се предпазим.

Така е, каквото можем трябва да го правим, не е толкова зор ад си сложиш един презерватив, да се празпазиш, да се намажеш с крем против комари дори. Ама като живеем на принципа "на мен няма да ми се случи"..
Аватар
silver933
 
Мнения: 2103
Регистриран на: 14 Ное 2014, 16:02

Re: Параноята СПИН или "това на мен никога няма да ми се случи"

Мнениеот rabotnata pchela » 01 Юни 2016, 10:50

За много неща вярваме, че на нас няма да ни се случат, а то вземе, че стане точно обратното. Особено от СПИН май човек не се пази чак толкова трудно, да съществува риск и с презерватив, но е толкова минимален... ама.. на сила хубост не става, акто си нямаш самосъзнаението да се пазиш//
Аватар
rabotnata pchela
 
Мнения: 4772
Регистриран на: 24 Ное 2014, 11:53

Re: Параноята СПИН или "това на мен никога няма да ми се случи"

Мнениеот donni » 07 Юни 2016, 10:31

Стига да не получиш такава гадна изненада от постоянния си партньор :evil: . Тогава вече не знам как се приема такова нещо.
donni
 
Мнения: 499
Регистриран на: 09 Май 2014, 17:05

Re: Параноята СПИН или "това на мен никога няма да ми се случи"

Мнениеот vanusha » 05 Яну 2018, 13:30

donni написа:Стига да не получиш такава гадна изненада от постоянния си партньор :evil: . Тогава вече не знам как се приема такова нещо.

Така е, атова изневерите се правят само с презерватив. :mrgreen:
vanusha
 
Мнения: 382
Регистриран на: 30 Сеп 2016, 11:36

Re: Параноята СПИН или "това на мен никога няма да ми се случи"

Мнениеот Jolene » 12 Яну 2018, 11:40

СПИН не се среща рядко, лошото е, че винаги можем да се заразим поради някакви форс мажорни обстоятелства - болница, наркотици, изнасилване и т.н.
Но когато можем да си съставим сами превенция да не го правим си е идиотия - наистина! Трябва да се прави, позлвайте презерватив! Не се променя толкова много чувството, не пестете пари от тях, по-добре да имате.
Jolene
 
Мнения: 156
Регистриран на: 30 Апр 2017, 07:59

Следваща

Назад към Общи здравни теми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта