Супер храни, здравословно пазаруване, качествени и полезни продукти, начин на хранене
17 Яну 2013, 14:54
Марулята – нарязана или накъсана? Как смятате, че е по-полезна?

- М.jpg (20.21 KiB) Прегледано 4061 пъти
Знаете ли, че когато режем марулята убиваме витамините в нея? Това прочетох преди години в една статия обясняваща принципа на трите М, при приготвянето на зеленчуци…Оттогава просто накъсвам марулята за салата…А вие как я приготвяте?
Когато приготвяте зеленчуци и салати, мислете винаги за принципа на трите
М•
Минимум рязане и надробяване
•
Минимум вода
•
Минимум варене
17 Яну 2013, 15:17
Хм, добре, а на какво се дължи разликата? Накълцано зеле или маруля не обичам, но защо накъсаното е така вкусно? Някой има ли идея? Вероятно има сокове, които при рязането с нож изтичат. Или...?
17 Яну 2013, 15:21
Може би марулята е по - вкусна накъсана заради естествения допир на пръстите ни, които не може да се замени с метала на нож. Така се запазват и повече от естествените й витамини...Поне според мен е така...
18 Яну 2013, 15:24
И аз се придържам към минимум рязане на зеленчуците, но виждали ли сте грижовно накъсана салата в ресторантите...Трудно е да се придържаме към принципи в забързаното ежедневие...
03 Сеп 2013, 11:25
Много полезно...Винаги съм спазвала този принцип!
03 Дек 2014, 12:28
Не винаги може да се получи последното М с готвенето :Р
16 Мар 2015, 11:56
За първи път го чувам този принцип, за мен е все тая как са приготвени зеленчуците, не вярвам, че стават вредни, ако са накиснати във вода или пък ако са сготвени по-добре.
22 Мар 2015, 11:46
Няма как да се спазва принципа на минимум вода, защото в наши дни зеленчуците са доста ... мръсна храна

трябва добре да бъдат измити, изиснати и т.н.

Иначе съм съгласна, че не трябва много да готвим, защото по-голямата част от тях са полезни сурови, макар че има и изключения.
22 Мар 2015, 12:05
Не спазвам толкова много изисквания, когато приготвям зеленчуци и не мисля, че правя грешка.

Все пак е важно да ги хапваме и по вкус, а не само както трябва по книга.

Аз обичам по-препечените храни, това се отнася и за зеленчуците.
18 Юни 2015, 14:13
Според мен няма много логика в това, когато режеш марулята, например, с остър нож, той е като скалпел, колкото по-остър, толкова по-малко изтичат сокове, а като я късаш... не знам какво се случва