- bread.jpg (16.4 KiB) Прегледано 6575 пъти
Доброкачественият хляб предлага здравословно количество влакна за деня, наред с ценни хранителни вещества като желязо, калий, магнезий, цинк и витамин В. Преди светът да бъде залят от полуфабрикати, хлябът е бил приготвян от местния пекар или домашно, само с най - основните му съставки – брашно, мая, вода и сол. Консумирал се е прясно изпичан всеки ден и с неповторим аромат…Бабите ни са хвърляли престоялия хляб, тъй като е бил хубав за консумация само пресен…
Днес обаче не е така. Днешните видове хляб се произвеждат с употребата на двойно повече мая и с бърза ферментация, като самуните бухват за няколко минути вместо за няколко часа.”Изобретателите” са се погрижили за това хлябът да се запазва мек и да изглежда пресен дни наред, след като е бил купен…Сред добавките са такива деликатеси като „естери” на моноацетиловата и диацетиловата винена киселина, хидрирани растителни масла, хлорен диоксид, калиев бромат, натриеви фосфати и какво ли още не…Отказахте ли се от купения хляб? Има и други факти за него, които не са толкова явни. Непакетираният хляб няма етикети, но също може да съдържа примеси и багрила…
Например повечето диетични „кафяви” хлябове са всъщност бели, но прикрити чрез изкуствено карамелизиране. Ако хлябът е издут като възглавница пък често е признак, че съдържа допълнително количество мая и глутен – лепкав протеин, които е и обичаен причинител на алергии. Хроничната умора и летаргия са чести симптоми при хора, чувствителни към глутен и мая…
Изводът е, че ако обичате хляб, най - добре е вие да си го приготвите. Ще попитате как да намеря време в забързаното си ежедневие? Ако нямате това време и не умеете да си го приготвите, има няколко алтернативи на лепкавите изделия от супермаркета. Бихте могли да опитате хляба, доказано замесен от черно брашно със сода вместо с мая, пълнозърнеста пита или пък хляб, приготвен от органично едро смляно брашно. Как да познаете истинският черен ръжен хляб? Тъмният ръжен хляб е с гъста консистенция и с дъх на квас…Обърнете внимание! Пакетиран под вакуум и без примеси, той е дълготраен и може да се запази замразен, но веднъж отворен, трябва да се консумира в продължение на не повече от 1-2 дни.
И все пак домашният хляб си е най – добрата алтернатива. Очаквам да споделите вашите рецепти за вкусен домашно приготвен хляб…