Знаете ли, че освен много вкусен, тиквата е и много полезен зеленчук. Причината е, че той е съкровище на полезни вещества...Тиквата изобилства от витамин D и каротин, които засилват жизнената ни дейност и ускоряват растежа на клетките. Целулозата от зеленчука се усвоява лесно дори и от отслабнали организми и затова ястията с него се препоръчват при лечебно хранене. Тиквата съдържа голямо количество медни и железни соли и фосфор, които пък влияят положително на съдържанието на кръвта. Затова честата й консумация се препоръчва профилактично при малокръвие и атеросклерозата. Освен това…тиквата е полезна и при заболявания на бъбреците и черния дроб. Тя отлично регулира храносмилането, а голямото съдържание на пектин в нея спомага изчистването на лошия холестерол в организма.
От органичните киселини в тиквата се съдържа предимно ябълкова киселина. В нея има достатъчно количество захарни вещества: фруктоза, глюкоза и захароза. Тиквата влияе добре на функциите на червата и е добро диуретично средство.
С две думи …ястията с тиква се препоръчват за много болести. Аз честичко я приготвям печена с мед и орехи…
А вие обичате ли тиква? Как я приготвяте?