В периода на простудните заболявания, има един единствен медикамент с мълниеносно действие – пилешката супа, известна още като еврейски пеницилин.
Може да ви се стори смешно, но топлата и вкусна пилешка супа може да забави активността на неутрофилите – белите кръвни клетки. Те са виновни за натрупването на слуз в белите дробове, която води до запушването им. В месото от пиле се съдържа протеин, наречен цистеин, който действа срещу възпаленията и отока на лигавицата. В бялото месо от гърдите има и много цинк, важен за имунната система. Пилешкото месо съдържа освен това и аминокиселината хистидин, която се освобождава при бавно варене и спомага за по-доброто усвояване на цинка. Смята се, че хипертониците също имат полза от нея – помага за спадане на високото кръвно. Месото е диетично и въпреки това, мазнините са достатъчно, за да бъде и незаменимо средство за борба с махмурлука.
Миризмата и парата и също действат успокояващо, задължително с малко лимонче, лютива подправка /ако стомахът я понася/ и малко хлебец не е лошо.
Тонизира и успокоява/подхранва изтощения организъм. И е дяволски вкусна.
Моята любима рецепта за пилешка супа ала Ramone съдържа:
Необходими продукти: домашно или качествено купешко пиле, 1 средно голяма глава лук, 1-2 моркова, фиде, сол, черен пипер, мъъъъъъъъъничко зехтин, няколко маслини без костилките, червен пипер, лимонче и соев сос.
Как я готвя: Първо пилето се чисти, посолява и ври в дълбока тенджера, пълна с /опитайте, опитайте/ минерална вода! Преди да се свари напълно, добавете главата лук (обелена, цяла) и почистените моркови (цели). Те се варят с пилешкото месо до пълното им омекване. Това е сигурен знак, че е време да се извадят и да се нарежат на малки късчета, а пилето да се обезкости и също да се нареже. Горещият бульон се прецежда и в него се връщат вече нарязаните парчета зеленчуци и месо. Оставя се пак да заври, като добавяте подправките, няколко капки зехтин. Когато заври, добавяме фидето, маслинките и няколко капки соев сос и намаляваме на едно котлона. След десетина минути имаме нещо, което би накарало всеки да се оближе! Сервира се с лимонче, по-лютивка е заради червения пипер, но това е важно в зимния сезон!
Какви са вашите рецепти за пилешка супа, дайте да поразменим такива, както и споделете малките си тайни, които правят всяка супичка уникална
Мъж съм и не ме е срам да призная, че обичам да готвя.