Знаете ли, че нарът е уникален дар от природата, изключително богат на витамини (В1, В2, Р, С) и микроелементи. В червените семки на плода се съдържат изключително важни за тялото вещества като лимонена киселина, дъбилни вещества и полифеноли. Те подобряват тонуса на кръвоносните съдове. Ето защо в народната медицина нарът се прилага като лекарство при редица състояния: ангина, кашлица, анемия, малария, скорбут, бронхиална астма, при лечение на пневмония, туберкулоза, бъбречни кризи, както и на дерматит, изгаряния, отравяния и др. Наровият сок е препоръчителен и за диабетици. Запарката от вълшебния плод има благоприятен ефект при стомашни разтройства, главоболие и др.
Нарът е не само вкусен плод, но е и много употребяван в кулинарията. Той е идеален за десерти , но освен това от него се приготвят и много интересни на вкус сосове. Ако смесите 1 ч.ч. сок от нар с 1/2 ч.ч., орехи и нарязан на ситно магданоз, добавите малко черен пипер, ще получите отличен сос за месо и риба.
Въобще…нарът е дар от природата и за полезните му свойства може много да се пише.
Вие знаете ли нещо по темата? А обичате ли нар?