от lazar » 11 Апр 2011, 09:14
Хистаминовата непоносимост или хистаминоза (в чуждата литература можете да я намерите като HIT – histamine intolerance) е реакция на непоносимост към внесения с храната хистамин в тялото. Причината за появата на симптомите е несъответствие между натрупването на хистамин и способността на организма, той да бъде отново разграден.
Засегнати са около 2% от възрастното население, но някои изследователи посочват значително по-високи цифри – около 5% или дори повече. За България това са около 100.000 страдащи от хистаминова непоносимост. Близо 80% от засегнатите са жени.
При здрави хора хистаминът в организма се разгражда от ензима диаминоксидаза (ДАО). При пациенти с хистаминова непоносимост този механизъм е нарушен: ензимът ДАО се произвежда в количество, недостатъчно за преработката на хистамин съдържащите храни и напитки. В резултат на това се получава натоварване на организма с хистамин. Проявяват се и различните оплаквания.
За хистаминова непоносимост трябва да се мисли винаги при неясни и нетипични подобни на алергия оплаквания. За съжаление обаче, много медици не са запознати със съвременните постижения в изучаването на хистамина.
Хистаминовата непоносимост често се бърка с хранителна алергия. За разлика от алергията, където най-често симптомите настъпват почти незабавно, тук оплакванията започват половин час до 2-3 часа след употреба на хистамин съдържащи храни и могат да продължат половин ден и повече.
Тъй като симптомите могат да бъдат много различни при различните хора, хистаминовата непоносимост бива наречена „хамелеона” сред хранителните непоносимости.
И все пак най-честите оплаквания са:
- Зачервяване на кожата, уртикария, сърбеж
- Главоболие, мигрена, проблеми с дишането, задух
- Сърцебиене, ниско кръвно налягане, ритъмни нарушения
- Разстройство, гадене, болки в корема, колики и газове