Тайни семейни рецепти за здраве и красота - как да бъдем в полза на другите.
16 Май 2017, 10:29
Много искам да направя сладко от борови връхчета! Дядо ми едно време му казваше боров мед (мисля, че е същото??). Беше ми любимо, но не знам как се прави, а за съжаление няма кой да питам вече за рецепта.

Някой от вас приготвя ли и каква е рецептата и технологията за направата на боровото сладко? Мисля, че не е много трудно, а сега е времето, в което започнаха да поникват първите свежи връхчета на борчетата!
16 Май 2017, 11:02
Здравейте! Наистина не е трудно. У дома го приготвяме по този начин: Набраните борови връхчета се заливат с вода колкото да се покрият и се варят на слаб огън до пълно омекване. Охлажда се и се прецежда течността като на всеки 1л от нея се прибавя по 1кг захар. Слага се отново на слаб огън и се вари до готовност като сладко, дори не толкова гъсто. Сипва се в затоплени и сухи бурканчета, които след изстиване се покриват с целофан и капачка.
16 Май 2017, 11:05
Здравей, Габи! А по това време на годината се берат връхчетата, нали? И можеш ли да кажеш горе долу какво количество трябва да , или се преценя според водата и тенджерата. И друго, след като е готово сладкото и се напълни в бурканчета, те варят ли се?
16 Май 2017, 11:07
И на мен ми беше любимо, не съм яла от години! не знаех, че се прави толкова лесно! Май ще взема и аз да си направя, това ще ми е първото сладко. Интересувам се и аз дали се варят след като се изсипи в бурканчето сладкото.
16 Май 2017, 12:33
Много е лесно, аз го правя по същия начин, задължително заварявам за 10 минути бурканите накрая, страх ме е да не се развали.
16 Май 2017, 14:33
То не било никак трудно това сладко. Може би ще накарам майка да си направим. А какви връхчета се използват, на всяко иглолистно дърво или специални?
17 Май 2017, 12:18
Ваня Стойчева написа:Здравей, Габи! А по това време на годината се берат връхчетата, нали? И можеш ли да кажеш горе долу какво количество трябва да , или се преценя според водата и тенджерата. И друго, след като е готово сладкото и се напълни в бурканчета, те варят ли се?

Привет! Точно сега е момента да си наберем, даже малко позакъсняваме. Количеството на връхчетата - според възможността да си набавите такива

Водата е толкова,колкото да ги покрие. Аз не го заварявам и не се е разваляло досега, но който се притеснява, може да го завари 5-10 минути за вакуумиране на капачката. Успех на всички! И да останете доволни от резултата!
17 Май 2017, 12:45
Не било трудно, аз също го обичам, ще набера борови клонки и ще ги закарам на майка ми да ги консервира. После го ядете без мярка нали?
17 Май 2017, 14:35
Всяка година си правим, правя го точно както е казала и Габи! Вкъщи ни е любимо и правя доста, нигако не съм го варила и не се е разваляло.
22 Яну 2020, 12:50
Боровият "мед" е много полезен и изключително вкусен. Вкъщи всички го обичаме. Дори малката го предпочита пред пчелния мед. Не съм чувала до сега, че е вреден или канцерогенен.
Powered by phpBB © phpBB Group.
phpBB Mobile / SEO by Artodia.