Споделеното удоволствие - двойно удоволствие. Кулинарни постижения. шивашки талант, градинарски тайни и всичко, с което запълвате свободното си време.
Правила на форума
Добави отговор

Спаначено руло с четири вида сирена

05 Окт 2011, 10:12

47.jpg
47.jpg (15.4 KiB) Прегледано 630 пъти


Спаначено руло с четири сирена
Продукти:
500 гр почистен пресен спанак
1-2 стръка пресен лук
2 белтъка
1 с.л. брашно
30 мл зехтин
сол на вкус


За пълнежа:
50 гр крема сирене
50 гр синьо сирене
50 гр топено сирене
50 гр бяло саламурено сирене /при мен - обезсолено/
1/2 ч.л. ситно настъргана лимонова кора


Почистеният и измит спанак нарежете на тънки ивички, а лука - на дребно. В дълбок съд загрейте зехтина и за кратко запържете лука. Добавете спанака и похлупете съда с капак, за да се запази яркозеленият му цвят. Разтръскайте съда енергично няколко пъти и дръпнете от огъня щом спанакът омекне. Охладете и отцедете излишната течност.
Белтъците разбийте на сняг с щипка сол и добавете към спанака. Посипете отгоре и брашното и много внимателно разбъркайте сместа. Посолете на вкус / малко, пълнежът е достатъчно солен/.

Застелете с пекарска хартия малка правоъгълна тавичка /35/25 см/, изсипете спаначната смес и заравнете. Печете в умерена, предварително загрята фурна около 15 мин или докато краищата на спаначения блат леко порозовеят. Извадете от фурната и охладете.
За пълнежа разбийте на крем четирите вида сирене, ароматизирайте с лимоновата кора. Намажете върху спаначения блат, завийте на руло като едновременно отлепяте хартията. Полученото руло стегнете в алуминиево фолио и охладете преди сервиране.

Пълнени зеленчуци - Рецепта на Камелия Тодорова

05 Окт 2011, 10:26

161576869.jpg
161576869.jpg (9.88 KiB) Прегледано 629 пъти

Рецепта на известната ни певица Камелия Тодорова. За нея едно от любимите места в къщата е кухнята. А там наистина си я бива…

Продукти
1 кг кайма, 4 тиквички, 6 патладжана, 6 зелени чушки, 1 кг домати, 20 лозови сарми, 5 малки глави лук, 1 ч.ч бял ориз, 1 голяма връзка магданоз, 1 голяма връзка копър, босилек, зехтин, сол, черен и червен, пипер, вегета, малко брашно
За соса
500 г доматен сос, малко вода, зехтин, сол, черен пипер, вегета;


Начин на приготвяне
1. Издълбайте тиквичките, патладжаните, чушките и един домат. Нарежете вътрешността на патладжаните и тиквичките на ситно и ги задушете с лука. Добавете половината от магданоза, копъра и босилека.

2. Разбъркайте каймата със зехтина, солта, вегетата, черния и червения пипер. Настържете 1 кг домати и непрекъснато добавяйте по малко от тях към каймата, за да се размесят добре.

3. Добавете ориза към каймата. Получената смес сложете при лука и поръсете с останалия магданоз, копър и босилек. Разбъркайте добре.

4. Напълнете тиквичките, патладжаните, чушките и един домат с плънката и ги топнете в брашно откъм частта с плънката. Завийте лозовите сарми.

5. Наредете зеленчуците и сармите в подходящ съд, залейте ги със соса, смес от доматения сос, зехтина, водата, солта, черния пипер и вегетата. Поръсете с магданоз и печете 1 час.

Супа от спанак

05 Окт 2011, 15:06

8.jpg
8.jpg (23.17 KiB) Прегледано 628 пъти

Супата е идеално ястие за хладните есенни вечери. Сгрява ни, когато сме премръзнали и може да бъде невероятно полезна. Поне в нашата рецепта със сигурност е.

Необходими продукти:

лапад - 600 г
картофи - 2 броя
моркови - 1 брой
лук - 1 глава
бульон - 1 кубче гъбен
прясно мляко - 1 ч.ч.
розмарин - 2 щипки
червен пипер - 1/2 ч.л. лют
сол
черен пипер - на вкус
нишесте - 1 ч.л. царевично
кисело мляко - 1 ч.ч.
яйца - 1 брой
оцет - 2 с.л.


Начин на приготвяне:

Измийте и почистете старателно лапада, а после го накълцайте на дребно. Нарежете картофите, морковите и лука. Прибавете зеленчуците към лапада и стрийте отгоре бульона. След това залейте с топла вода и сложете на котлона, докато заври. Оставете за около 20 минути на среден огън.

Добавете солта, червения и черния пипер, розмарина и прясното мляко. Когато заври отново, сипете и разтвореното в малко вода нишесте. Оставете на котлона още няколко минути.

Смесете яйцето, киселото мляко и оцета и застройте супата. Поднесете я в купички, когато вече е изстинала и се насладете на вкусно и полезно хапване.

Здравословни препоръки

06 Окт 2011, 13:25

Най полезното време за сън е между 22.00 и 06.00ч.
Не лягайте веднага след като вземете ЛЕКАРСТВО преди сън.
Не взимайте лекарства със СТУДЕНА вода.
Не поемайте ГИГАНТСКИ ястия след 17.00ч.
Намалете количеството МАЗНИ храни, които консумирате.
Пийте повече ВОДА сутринта, по-малко вечер.
Не пийте кафе ДВА пъти на ден.
Стойте на разстояние от ЗАРЯДНИТЕ за мобилни телефони.
Телефонът трябва да бъде на ЛЯВОТО ухо когато говорите.
Не използвайте мобилни телефони ДЪЛГО време.
Когато батерията на телефона ви е паднала до ЕДНА ЧЕРТА, не отговаряйте, тъй-като
радиацията е 1000 пъти.

Слънчогледова майонеза

06 Окт 2011, 14:12

77.JPG
77.JPG (7.72 KiB) Прегледано 622 пъти

Продукти:
1 ч. ч. суров белен слънчоглед (предварително изкиснат и измит)
6 с. л. студенопресовано масло по избор
1/2 ч. ч. изворна или трапезна вода
1 ч. л. хималайска сол
2 скилидки чесън
сокът на един лимо
н

Начин на приготвяне:
Смесете всичко в блендер и миксирайте до гладкост. Добавете към любимия хляб или пресни зеленчуци.

Забележка: Много е важно да не забравяте лимона, за да предотвратите потъмняването на майонезата. :)

Салата от спанак и моркови

07 Окт 2011, 16:19

Изображение
250 гр. спанак
лимонов сок
3 моркова
сол
100 гр. майонеза

Начин на приготвяне:

1.Листата на спанака се почистват от дръжките, измиват се, отцеждат се от водат и се нарязват.

2.Изчистените моркови се нарязват на кубчета.

3.Зеленчуците се смесват и се подпрявят с малко сол на вкус.

4.Заливат се с разбитата майонеза.

5.Салатата се разбърква добре и се изсипва в подходяща чиния за сервиране.

Re: Здравословно хранене

10 Фев 2012, 17:49

Като заговорим за здравословно хранен, кои са най-общо казано здравословните храни, сега ще ви изброя 10 такива!

Гъби

Освен, че ще направят храната ви много вкусна, те могат да бъдат добър заместител на месото и да свалят до 400 калории от менюто ви. Освен това е доказано, че предпазват от рак на гърдата и регулират нивата на естроген.

Ечемик

Друг богат на фибри зеленчук, който е особено активен в борбата с високия холестерол.

Орехи

Те са изненадващо добър източник на омега-3 мастни киселини. Това са мазнините, които понижават лошия холестерол (LDL) и повишават нивата на добрия (HDL).

Пълнозърнеста паста

Съдържа три пъти повече фибри на порция, отколкото нормалната паста.

Фъстъчено и бадемово масло

Особено богати на моносатурирани мазнини. За предпочитане пред чисто масло или маргарин.

Обезмаслено мляко

То съдържа 9 основни нутриента: калций, витамин В и Д.

Бадеми

Богати на моносатурирани мазнини, спомагат за доброто здраве на кръвоносните съдове. Особено полезни за поддържане на здравословни нива на холестерол.

Леща

Особено богат на протеин, за препоръчване в ниско-въглехидратни диети.

Боровинки

Богати на фибри и едни от най-големите източници на антиоксиданти.

Булгур

Прави се от пшеница, която е била попарена, изсушена и смляна. Булгурът осигурява повече фибри от кафевия ориз и съдържа голямо количество калий, витамин В и калций.

Re: Здравословно хранене

20 Фев 2012, 16:36

Зимата отстъпва на пролетта, а знаете пролетния сезон е свързан винаги с зеленина и салатки. И преди да е настъпило лятото и да захвърлим дебелите дрехи, нека се погрижим за фигурата си. Преди да си приложим диета със пресни зеленчуци, трябва да се съобразим с това, че храната ни трябва да е богата на протеини и зеленчукови въглехидрати.

Протеини

Когато започнете да си създавате хранителен план, който включва салата, можете да се насочите към пилето без кожа или океанска риба. Не бива да пренебрегвате и червеното месо, което има вредни мазнини, които определено не трябва да бъдат включени във вашата диета.

Въглехидрати

На въглехидратите определено не им се носи добро име, зелените зеленчуци също са въглехидратни, но са изключително полезни, особено за организъм, подложен на лишения. Четиридесет процента от калориите, които поемаме би трябвало да идват именно от въглехидратите – това включва и зеленчуци, и плодове.С правилните съставки в салатите, които си приготвяме ще имаме едно добре регулирано меню, а също и здравословен начин да орежем излишните калории, ще изгубим тегло. Въпреки, че говорим, че въглехидратите са полезни, трябва да избягвате всякакви тестени продукти.

Здравословните мазнини

Когато приготвяте диетичната си салата избягвайте олио, вместо него заместете го със зехтин или някаква риба, а също така можете да добавите и ядки.

Приготвяйте си различни на вкус и съдържание здравословни салатки, богати на въглехидрати и полезни мазнини.

Re: Здравословно хранене

13 Мар 2012, 13:53

Като заговорим за здравословно хранене не бива да пренебрегваме факта, че здравословното хранене е не само определени храни по определено време, но и храна приготвена по специален и здравословен начин. Ето и от мен няколко съвета какво да използвате при приготвянето на здравословна храна:

1. Гответе с кокосово масло:

kokos.jpg
kokos.jpg (35.33 KiB) Прегледано 543 пъти

Диетолозите препоръчват да се приема ежедневно от 1до 3 лъжици кокосово масло на ден. Редовната консумацията ще ви избави от стреса, ще стабилизира нивата на холестерол в организма, ще повиши имунитета и метаболизма ви и ще засили активността на щитовидната жлеза. Ко


2. Прибавете ананас в ястията със свинско

ananas.jpg
ananas.jpg (34.63 KiB) Прегледано 543 пъти

Ако сте любител на не традиционната кухня значи, комбинацията плод и месо определено ще ви се понрави. Когато гответе свинско прибавете малко ананас, това ще подпомогне храносмилането и разграждането на протеините в аминокиселини. Съдържащия се в ананаса ензим бромелин, ускорява процеса на разграждане и способства за лесното усвояване на трудно смилаемата храна, каквато е свинското месо.

3. Подправки за здраве

подправки.jpg
подправки.jpg (14.24 KiB) Прегледано 543 пъти


Подправките не само придават особен вкус на храната ни, но и спомагат за редуцурането на мазнините. Прибавете към храната си няколко чаени лъжички розмарин, червен пипер, чесън, черен пипер, риган, за да редуцирате нивата на триглицеридите, които участват в състава на кръвта.Експерти твърдят, че подправките намаляват нивата на триглицеридите с една трета, в сравнение с ястията, които не съдържат подправки. Кърито например е полезно не само за обмяната на веществата, но и за топене на мазнините.

4. Сокът от алое вера

алое.jpg
алое.jpg (4.37 KiB) Прегледано 541 пъти

Сокът от алое вера спомага за прочистването на организма, като оказва благоприятно влияние върху храносмилателната система, ако е подложена на диета с високо съдържание на зърнени храни, глутен и млечни продукти. Освен това растението се прилага за възпалена кожа и общо възстановяване на организма след тренировки.

5. Оцет срещу захар

оцет.jpg
оцет.jpg (40.06 KiB) Прегледано 541 пъти

След вечеря вместо да посягате към десерта, можете да пийте няколко глътки топла минерална вода с лъжичка ябълков оцет. Оцетът ще стабилизира нивата на кръвната захар и ще укрепи храносмилателния тракт, като ускори метаболизма ви. Ако страдате от някакво стомашно заболяване като язва или гастрит , тъй като киселиността в него може да раздразни стомашната лигавица изключително бързо.


6. Обогатете кафето с канела

кафе с канела.jpg
кафе с канела.jpg (4.1 KiB) Прегледано 541 пъти

За да притъпите глада през деня, подправяйте сутрин кафето си с лъжичка канела. Подправката не само помага за ограничаване на апетита, помага за нивата на инсулин след хранене,спомага за по бавното усвояване не нивата на кръвната захар, което допринася до по-ниски нива на инсулин.

7.Хапвайте повече мляко

кисело мляко.jpg
кисело мляко.jpg (6.84 KiB) Прегледано 541 пъти

Консумацията на кисело мляко спомага за възстановяването на чревната флора, тъй като бактериите в организма на човек - така наречените пробиотици поддържат червата здрави, като се борят с инвазията на лошите бактерии . Наличието на здрави и добре функциониращи черва е ключов фактор за оптимално здраве, тъй като това редуцира нивата на токсините, които организмът поема ежедневно.

Re: Здравословно хранене

23 Мар 2012, 16:48

Да си създадете навици за здравословно хранене може да се окаже много по трудно от колкото си мислите. Начинът ви на живот през 20-те си години е един и ако не спазвате определен режим на хранене това може да окаже изключително неблагоприятно влияние върху здравето ви, когато сте на 40, а начинът на живот има по-голяма тежест от генетичната предразположеност просто е задължително да спазвате задължителния режим на здравословното хранене, за да се чувствате и вие добре и да се здрави. Какво можете да направите за да подобрите общото си физическо състояние хранейки се здравословно.

Яжте по една допълнителна порция плодове

Увеличавайки приема на плодове намалява риска от рак с 6%. Опитайте всеки ден да започвате с някакъв плод, дори преди кафето.Хапнете някой банан или шепа сушени плодове.


Добавете допълнителна порция зеленчуци

Що се отнася до зеленчуците препоръчителната дневна доза трябва да бъде не по-малко от три порции на ден, всяка допълнителна доза намалява риска от сърдечно заболяване с 11%. Хапвайте повече спанак, броколи, грах, фасул.
Задушете ги и ги подправете с малко зехтин.
Добави отговор
Отиди на страница: 1, 2, 3, 4, 5, 6