Обичате ли супа? Много супи от българската кухня се застройват. Това прави супата по – хранителна и й придава завършен цвят. Недостатъкът на застройката е, че прави супата неразличима на вид и вкус, а освен това в нея има допълнителни калории. Освен това, застроената супа е по-нетрайна.
Най-разпространената е
варената застройка. Тя се използва в детски градини и столове, защото се приготвя от термично обработени яйца и се счита за безопасна.Яйцата се смесват с брашно, кисело мляко и бульон от супата и сместа се бърка непрекъснато, докато заври. След това се сипва в супата, кипва се още веднъж и готово. Супата с варена застройка може да се съхранява ден-два.Приложение - в пилешка супа, супа-топчета, зеленчукова супа и др.
Друга "варена" застройка е тази от пресечено на парцали яйце.То се слага в края на варенето и чорбата се бърка бързо, за да стане на малки парцалчета.Използва се за курбан.

Знаете ли, че супите могат да се застройват и без яйца:
-
застройка от топено сирене – То се разтопява с малко бульон от супата на слаб огън и се добавя в края на варенето;
-
застройка от от прясно мляко и сметана (течна или заквасена) - добавя се в чинията преди да поднасете супата; приложение - борш, крем-супи,
И накрая една хитринка от мен – Когато сте в заведение можете да застроите всякакви супи със "сметанки" за кафе - течни и сухи . Слагат се в чинията, докато супата е топла и готово.Това е от мен

Приятно готвене и хапване и внимавайте да не ви се пресече застройката !